
پایان ناترازی گاز کشور با تعرفه گذاری پلکانی/ تشویق کم مصرفها و تنبیه پر مصرفها با تعرفه گذاری پلکانی/ تنها سه درصد مشترکان خیلی پر مصرف هستند
گروه اقتصادی-رجانیوز: زمستان سال گذشته مرحله اول پلکانی کردن قیمت گاز مصرفی مشترکان خانگی با مصوبه هیاتوزیران اجرایی شد؛ بر این اساس برای اولینبار جدولی ۱۲ پلکانی بر مبنای مصرف برای تعرفه گاز تعیین شد که ۳ پله اول بدون تغییر تعرفه ماندند و از پله ۴ تا ۱۲ هر پله ۴۰ درصد به مبلغ گازبهای آنها اضافه شد.
بررسیها نشان میدهد حدود ۲۶ میلیون مشترک گاز در کشور وجود دارد که ۷۶ درصد آنها شامل کسانی هستند که طبق الگوی مصرف، گاز مصرف میکنند. اما ۲۴ درصد از مشترکان، پرمصرف و بدمصرف هستند که اینها حدود ۵۰ درصد گاز کشور را تا پیش از پلکانی کردن قیمت گاز مصرف میکردند. همینطور سه درصد مشترکان پر مصرف هستند.
بر اساس مصوبه قانون بودجه سال جاری، دولت میبایست قیمت انرژی برای مشترکان پر مصرف گاز خانگی را بدون یارانه یا به صورت قیمت واقعی (هزینه تولید) محاسبه کند؛ به عبارت دیگر تعرفه پلههای شش تا دوازده که حدود ۶.۵ میلیون مشترک را شامل میشود باید به قیمت واقعی دریافت شود. موضوعی که تاکنون توسط دولت اجرایی نشده است.
در همین باره، موسی احمدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با رجانیوز، گفت: کمیسیون مطبوع وی در حال طراحی مدل قیمتگذاری در برنامه هفتم است که مصرف کنندگان خیلی پر مصرف دیگر یارانه پنهان انرژی دریافت نکنند.
وی با معیوب خواندن تعرفه گاز خاطر نشان کرد: در حال حاضر نظام تعرفه گذاری گاز با مشکل جدی مواجه است چون یارانه گاز به صورت کلی و جمعی به همه تعلق میگیرد لذا کسانی که پرمصرف هستند در این نظام تعرفه گذاری از یارانه بیشتری استفاده میکنند.
احمدی ادامه داد: روش کنونی ناعادلانه است و اقشار متوسط و ضعیف جامعه سهم کمتری از یارانه پنهان انرژی میبرند.
نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اجرای نظام تعرفه گذاری پلکانی برای قیمت گاز اقدام بسیار خوبی بود که فاز اول آن در سال گذشته اجرایی شد و منتظریم دولت فاز دوم آن را در سال جاری اجرایی کند. پیش از این مشترکان پر مصرف بی محابا و هر طور که میخواستند گاز مصرف میکردند. اما امروز میدانند که مصرف بیشتر مساوی با هزینه خیلی بیشتر است.
وی افزود: با اجرای فاز اول پلکانی کردن تعرفه گاز قریب به 3 میلیارد دلار صرفه جویی در کشور انجام شد و میزان قطع گاز صنایع در سال 1400 بسیار حداقلی بود.
احمدی نائب، ادامه داد: به غیر از تاثیر تنبیهی این سیاست در هر صورت تشویقهای مناسبی برای مشترکان کم مصرف نیز در نظر گرفته شده است و این موضوع هم باعث ایجاد انگیزه برای مصرف بهینه بخشی از مشترکان گاز کشور بوده است.
وی افزود: اغلب پر مصرفیها و مشترکان پله آخر مصرفی، مربوط به خانهها و مغازههای بزرگ یا خانههای استخردار است.
نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با پلکانی کردن تعرفه گاز به فرهنگ سازی برای مصرف درست انرژی نیز کمک میشود، گفت: واقعیت این است که فرهنگ سازی با ابزارهای واقعی رخ میدهد؛ هیچگاه صرفا تقاضا از پر مصرفها برای کاهش مصرف منتهی به بهینه سازی مصرف آنها نمیشود بلکه باید توامان سیاستهای قیمتی نیز اجرا شود.
انتهای پیام/
