هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
پنجشنبه، 11 ارديبهشت 1404
ساعت 03:46
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

دوشنبه 7 ارديبهشت 1394 ساعت 17:37
دوشنبه 7 ارديبهشت 1394 17:21 ساعت
2015-4-27 17:37:24
شناسه خبر : 209538
حاصل نهایی همه لاپوشانی ها و عدم اطلاع رسانی ها در آن برهه نیز به شکست مذاکرات سعدآباد، بروکسل و پاریس انجامید و حال به نظر می رسد دقیقا همان روند در مذاکرات فعلی در حال تکرار است و دلواپسی اصلی آنجایی است که در میان بی خبری ها و عدم انتشار جزییات مذاکرات لوزان، باز هم همان سرنوشت برای کشور تکرار شود و چند ماه دیگر جزییاتی از مذاکرات هسته ای برای مردم و افکار عمومی اعلام شود که دیگر انتشار آنها بی فایده باشد چرا که باز هم طرف مقابل به خاطر ذات بدعهد خود، مذاکرات را به شکست رسانده باشد و مردم نیز زمانی از جزییات مطلع شوند که در حکم «نوش دارو پس از مرگ سهراب» باشد.
حاصل نهایی همه لاپوشانی ها و عدم اطلاع رسانی ها در آن برهه نیز به شکست مذاکرات سعدآباد، بروکسل و پاریس انجامید و حال به نظر می رسد دقیقا همان روند در مذاکرات فعلی در حال تکرار است و دلواپسی اصلی آنجایی است که در میان بی خبری ها و عدم انتشار جزییات مذاکرات لوزان، باز هم همان سرنوشت برای کشور تکرار شود و چند ماه دیگر جزییاتی از مذاکرات هسته ای برای مردم و افکار عمومی اعلام شود که دیگر انتشار آنها بی فایده باشد چرا که باز هم طرف مقابل به خاطر ذات بدعهد خود، مذاکرات را به شکست رسانده باشد و مردم نیز زمانی از جزییات مطلع شوند که در حکم «نوش دارو پس از مرگ سهراب» باشد.
گروه تاریخ- رجانیوز: تاکنون کتاب ها و اسناد مختلفی درباره پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است اما بدون تردید در میان همه آنها، کتاب خاطرات هسته ای حسن روحانی تحت عنوان «امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای» اهمیت ویژه ای دارد.
 
به گزارش رجانیوز، این کتاب اگرچه با هدف دفاع از عملکرد دو سال دیپلماسی دولت اصلاحات در پرونده هسته ای و مذاکرات با سه کشور اروپایی نوشته شده است اما به نظر می رسد زمانی که سال 91 این کتاب منتشر شد، هیچ گاه نویسنده آن تصور نمی کرد یک سال بعد در قامت رییس جمهور کشور قرار گیرد و جالب تر اینکه همان مشی سالهای 82 تا 84 را در عرصه دیپلماتیک تکرار کند.
 
شاید اگر آقای روحانی در آن برهه می دانست که قرار است تاریخ باز هم تکرار شود، اقدام به انتشار این کتاب نمی کرد یا لااقل از انتشار بخش های قابل توجهی از این کتاب صرف نظر می کرد اما تقدیر روزگار بر این بود که یک سال بعد از انتشار کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، وی سکان مدیریت کشور را به دست گیرد و از قضای روزگار، همین کتاب تبدیل به یک منبع معتبر برای نقد عملکرد دولت یازدهم و تکرار اشتباهات گذشته شود.
 
 در همین راستا، جهت بازخوانی تاریخ و تبیین این موضوع که درمذاکرات ژنو و لوزان نیز بسیاری از اشتباهات مذاکرات سعدآباد، بروکسل و پاریس در حال تکرار و همان مسیر ناکام در عرصه دیپلماسی در انتظار مردم و دولت است، رجانیوز طی سلسله گزارش هایی به بازخوانی مهم ترین بخشهای این کتاب می پردازد.
 
همانطور که در بخش نخست از این سلسله مطالب به ماجرای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل پرداخته شد، در بخش دوم از این سلسله گزارش ها به بازخوانی عدم اطلاع رسانی مناسب از روند مذاکرات به مردم و رسانه ها در آن برهه از سوی تیم مذاکره کننده می پردازیم، موضوعی که این روز ها به نحو دیگری در حال تکرار است و علیرغم درخواست صریح رهبر انقلاب مبنی بر اطلاع رسانی جزییات مذاکرات به مردم  و هم چنینی مطالبه همه جانبه نخبگان و افکار عمومی از دولت برای انتشار فکت شیت مذاکرات، مسئولان مذاکره کننده کشور رسما اعلام کرده اند این کار را انجام نخواهند داد.
 
در این باره آقای روحانی در صفحه 283 کتاب «امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای» با اشاره به عهدشکنی های سه کشور اروپایی بعد از توافق «سعد آباد» و «بروکسل»، به پیش زمینه های توافق «پاریس» اشاره می کند و می نویسد:
 
«بحث مهم در مقطع مهر 1383 بررسی طرح های تبادل شده بین ایران و سه کشور بود که شروع آن به تابستان 1383 بر می گردد. پس از نشست گروه هشت، در پاسخ به طرح "چارچوبی برای تضمین های متقابل" که در اواخر تیر 1383 آماده و در اوایل مرداد از طرف ایران ارائه شده بود، سه کشور اروپایی پس از رایزنی با آمریکا طرحی را با عنوان "راه پیش رو" با هدف دستیابی به یک توافق بلند مدت بین ایران و غرب پیشنهاد کردند که در اجلاس گروه هشت بر سر آن به تفاهم رسیده بودند. بنا بر این از تاریخ 8 مرداد 1383 زمان تحویل طرح ایران به اروپا تا تاریخ 30 مهر 1383 که زمان تحویل طرح غرب به ایران بود، فعالیت های دیپلماتیک عمدتا حول محور این طرح ها قرار داشت. البته طرح دوم ایران نیز به عنوان طرح پنج مرحله ای در تاریه 19 مرداد 1383 به طرف اروپایی ارائه شد. هیچ یک از تحولاتی که در این دو ماه و بیست روز به وقوع پیوست در آن مقطع رسانه ای نشد و بعد از آن نیز کمتر در رسانه ها مطرح شد. به عبارتی تاکنون در مورد اقدامات طرفین در این مدت که می توان از آن به عنوان "هشتاد روز بی خبری" یاد کرد، کمتر بحث شده است.»
 
این بخش از خاطرات آقای روحانی به خوبی نشان می دهد امروز اصرار وزیر خارجه و دیگر مسئولان فعلی درباره عدم انتشار فکت شیت ایرانی و دیگر جزییات مذاکرات لوزان، یک ریشه تاریخی دارد.
 
اما نکته نگران کننده آنجاست که در آن برهه که به تعبیر آقای روحانی بسیاری از موارد مذاکرات بین طرفین و بسته های پیشنهادی ایران و سه کشور اروپایی رسانه ای نشد و در بی خبری کامل و به دور از اطلاع افکار عمومی، مذاکرات پیش رفت، در نهایت اروپایی ها با نقض عهد خود نسبت به تعهداتشان به ایران منجر به شکست توافق شدند. یعنی حاصل نهایی همه لاپوشانی ها و عدم اطلاع رسانی ها در آن برهه نیز به شکست مذاکرات سعدآباد، بروکسل و پاریس انجامید و حال به نظر می رسد دقیقا همان روند در مذاکرات فعلی در حال تکرار است و دلواپسی اصلی آنجایی است که در میان بی خبری ها و عدم انتشار جزییات مذاکرات لوزان، باز هم همان سرنوشت برای کشور تکرار شود و چند ماه دیگر جزییاتی از مذاکرات هسته ای برای مردم و افکار عمومی اعلام شود که دیگر انتشار آنها بی فایده باشد چرا که باز هم طرف مقابل به خاطر ذات بدعهد خود، مذاکرات را به شکست رسانده باشد و مردم نیز زمانی از جزییات مطلع شوند که در حکم «نوش دارو پس از مرگ سهراب» باشد.
 

مطالب مرتبط:

۱/ مقصر اصلی ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت چه کسی است؟

۳/ ریشه تاریخی «خوش بینی» رییس جمهور به نتیجه مذاکرات هسته ای چیست؟/ روحانی سال ۸۲: افراد بدبین می گفتند موضوع هسته ای بهانه ی آمریکا است ولی من می گفتم می شود به توافق رسید!

۴/ ماجرای نقض خط قرمز نظام در توافق بروکسل/ روحانی: رهبری تعلیق را به معنای توقف گازرسانی به نطنز پذیرفتند ولی ما تعلیق در زمینه ساخت و مونتاژ را هم قبول کردیم!

۵/ دفاع روحانی از تعهدات مبهم اروپا در برابر تعهدات شفاف ایران/ به ما انتقاد میشد چرا تعهدات دشمن شفاف نیست، موضع آنها که با ایران مساوی نبود!

۶/ روحانی: مرکل گفت باید اعتمادسازی کنید، چرا در زمینه موشک های میان برد فعالیت دارید؟ مهم این است که اسراییل را به رسمیت نمی شناسید!

۷/ روحانی: برای اینکه ثابت کنیم اتهاماتشان واهی است اجازه دادیم از مراکز نظامی بازدید کنند!/ دو قطعنامه شورای حکام علیه ایران بعد از بازدید از مراکز نظامی

 ۸/ ایران می گفت تحریم ها باید شکسته شود ولی سه کشور اروپایی می گفتند مرحله به مرحله!/ پیشنهاد های اقتصادی شان در حد دادن وام به ایران بود

۹/ روایت روحانی از نتیجه دو سال عقب نشینی در مذاکرات هسته ای سالهای ۸۲ تا ۸۴: پیشنهادهایشان به ایران شبیه دستور العمل های استعماری کاپیتولاسیون بود/ به تمام ملت ایران توهین کردند

10/ نامه تاریخی روحانی به البرادعی: ایران در ازای تمام اقدامات اعتمادساز، اگر نگوییم هیچ، ما به ازای بسیار اندکی دریافت کرد/ مطالبات ما حتی بررسی هم نشدند/ علیرغم پذیرش پروتکل الحاقی و حضور مستمر بازرسان درتأسیسات ایران، اروپا به تعهداتش عمل نکرد

 


دیدگاه کاربران

خدا عوضتون بده بااین گزارشات ناب وبیدارکنندتون.

در عجبم از مردمي كه از يك سوراخ دوبار گزيده مي شوند

با سلام ، همه ی ما در هرجای ایران باره ها یاشنیده ایم یا خوانده ایم ویا گفته ایم که " آن کس که پاک است از محاکمه چه باک است "واین جمله ی نمادین برای اینکه در هرموضوع چالشی اگر فرد مورد سوال خود مشکلی ندارد هیجگاه "دولا پهنا یا لائی کشی ویا چپ بزن و راست برو " ندارد. چه ما زنده باشیم چه نباشیم، بدون هر گونه پیش داوری ناشی از سوء ظن، روشن خواهد شد دوستان پیگیر مذاکره نگران انتشار گزارش برگ(فکت شیت)هستند والا بعداز اعتراف صالحی در مجلس مبنی بر پیشنهاد رهبری مبنی بر صدور انتشار گزارش برگ(فکت شیت)ومطابه ی بیش از دویست نماینده مجلس و مطالبه ی افکار عمومی واعتراف تیم مبنی بر اینکه گفته هایمان خود فکت شیت است، باز از صدور رسمی با امضای وزرات خارجه وامضای تیم مذاکره کننده هسته ای طفره می روند . آیا غیر از این است سخنان شفاهی غیر رسمی ارزش حقوقی ندارد وسکوت و عدم صدور بیانیه رسمی برابر گزارش برگ(فکت شیت) طرف مقابل مذاکره، یعنی قبول آن. خدا بداد نسل بعد ازما برسد ازما که گذشت.( استاد رشته جامعه شناسی )

با سلام
لطفأ فایل اصلی کتاب را در قالب pdfروی سایت قرار دهید.
با تشکر

-