هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
شنبه، 19 مهر 1404
ساعت 04:20
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

شنبه 19 مهر 1404 ساعت 04:19
شنبه 19 مهر 1404 04:06 ساعت
2025-10-11 04:19:59
شناسه خبر : 386974
در روزهایی که شاخص بورس سبزپوش مانده، سینا رهبر، تحلیلگر بازار سرمایه، نگاه متفاوتی به پشت‌پرده این رشد دار و معتقد است آن‌چه تابلوی معاملات را روشن کرده، لزوماً حاصل بازدهی واقعی شرکت‌ها نیست؛ بلکه افت ارزش ریال با رسیدن دلار آزاد به حدود ۱۱۷ هزار تومان، محرک اصلی جهش شاخص‌ها بوده است.
 
رهبر در میان تحلیل خود از نقش سیاست‌های جدید ارزی بانک مرکزی و وزارت صمت سخن می گوید و تاکید دارد که تالار دوم ارزی و تسهیل مقررات برای صادرکنندگان، به‌ویژه در صنعت پالایش، اثرات معناداری داشته‌اند. «کرک اسپرد» در این صنعت به ۱۲٫۸ دلار رسیده (میزان سودآوری پالایشگاه‌ها از تبدیل نفت خام به محصولات پالایشی)؛ رقمی بالاتر از فصل بهار و نزدیک ۲ برابر سال گذشته.
 
با این حال، رهبر می گوید که نوسان چهارشنبه‌های سهام پالایشی، بیشتر حاصل ذخیره سود کوتاه‌مدت و روان‌شناسی چهارشنبه‌هاست، روزی که بسیاری از سهامداران نقد می‌شوند تا از ریسک اخبار پنج‌شنبه و جمعه دور بمانند.
 
به گفته این فعال بازار سرمایه، شاخص کل در شرایط فعلی تصویر درستی از وضعیت بازار نشان نمی‌دهد.
 
وی با لحنی هشداردهنده توضیح داد که بیش از ۸۰ درصد نمادها هنوز به قیمت‌های بازگشایی پس از جنگ نرسیده‌اند؛ روزهایی که دلار ۸۴ تا ۸۵ هزار تومان بود و اکنون با دلار ۱۱۷ هزار تومانی، بخش عمده بازار از نظر ریالی عقب‌مانده است.
 
برای اثبات این ادعا، رهبر نمونه‌هایی روشن ارائه می‌کند: فولاد خوزستان با ارزش جایگزینی بیش از ۳ میلیارد دلار، امروز تنها ۳۰۰ میلیون دلار قیمت‌گذاری شده است. نیروگاه دماوند، با ارزشی معادل ۲.۵ میلیارد یورو، کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار در بازار معامله می‌شود. بانک تجارت نیز در املاک غیر بانکی خود، بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان دارایی دارد، اما این ارزش در تابلو جایی ندارد.
 
رهبر سپس به انتقاد از سیاست نرخ‌گذاری ارز صادراتی می پردازد و ادامه می‌دهد: وقتی شرکت‌های بزرگ مجبورند دلار صادراتی را به نرخ ۷۰ هزار تومان بفروشند، با دلار آزاد ۱۱۷ هزار تومانی، شکاف ۴۷ هزار تومانی به واردکنندگان داده می‌شود؛ رقمی که معادل حدود ۱۵۰۰ همت انتقال از جیب تولیدکنندگان به مافیای واردات است، بی‌آن‌که نتیجه‌ای برای سفره مردم داشته باشد.
 
با این همه، این تحلیلگر بازار سرمایه پیش‌بینی کرد که اگر ریسک سیاسی خاصی رخ ندهد، روند سبز بورس می‌تواند تا هفته‌های آینده تداوم داشته باشد.
 
وی صندوق‌های طلا را نیز ابزاری مناسب برای پوشش ریسک می‌داند و هشدار می‌دهد: نباید سیاست‌گذار همچنان از ظرفیت واقعی بازار سهام غافل بماند؛ این شرکت‌ها ستون‌های اقتصاد ایران بوده‌اند و امروز به یک‌دهم ارزش جایگزینی‌شان معامله می‌شوند.
 
اگر سیاست آرام بماند، روزهای سبز می‌تواند ادامه یابد، اما بدون اصلاح ساختار ارزی و کنار گذاشتن بخشنامه‌های ناگهانی، این موج امید بر پایه‌ای شکننده بنا شده است.


-