هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
سه شنبه، 24 تير 1404
ساعت 02:02
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

دوشنبه 23 تير 1404 ساعت 00:31
دوشنبه 23 تير 1404 00:23 ساعت
2025-7-14 00:31:29
شناسه خبر : 385751
در حالی که دولت سیزدهم با تلاش خستگی‌ناپذیر و تمرکز بر بهبود معیشت مردم، روی ریل موفقیت اقتصادی قرار گرفته بود، اکنون به نظر می‌رسد دولت چهاردهم در حال فاصله گرفتن از این میراث است.
در حالی که دولت سیزدهم با تلاش خستگی‌ناپذیر و تمرکز بر بهبود معیشت مردم، روی ریل موفقیت اقتصادی قرار گرفته بود، اکنون به نظر می‌رسد دولت چهاردهم در حال فاصله گرفتن از این میراث است.
گروه اقتصاد-رجانیوز: در حالی که دولت سیزدهم با تلاش خستگی‌ناپذیر و تمرکز بر بهبود معیشت مردم، روی ریل موفقیت اقتصادی قرار گرفته بود و در شاخص‌هایی چون مهار تورم، احیای بنگاه‌های راکد و مهم‌تر از همه، تک‌رقمی کردن نرخ بیکاری کارنامه‌ای قابل دفاع از خود به جای گذاشت، اکنون به نظر می‌رسد دولت چهاردهم در حال فاصله گرفتن از این میراث است.
 
پس از گذشت کمتر از یک سال از استقرار دولت پزشکیان، انتشار نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در بهار ۱۴۰۴، زنگ خطر جدی را برای اقتصاد کشور به صدا درآورده است. بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیشتر نشان می‌دهد که ۸.۶ درصد از جمعیت فعال در این فصل بیکار بوده‌اند. این شاخص نسبت به بهار ۱۴۰۳ (۸.۲ درصد)، افزایش ۰.۴ واحد درصدی را تجربه کرده است.
 
اما آمار نگران‌کننده‌تر به وضعیت جوانان بازمی‌گردد؛ نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله با جهشی بی‌سابقه به ۲۲.۷ درصد رسیده است که نسبت به فصل مشابه سال قبل (۱۷.۳ درصد)، افزایش شدید ۵.۴ واحد درصدی را نشان می‌دهد. به عبارت دیگر، تقریباً از هر چهار جوان جویای کار، یک نفر از یافتن شغل بازمانده است.
 
طبق این گزارش، در بهار سال جاری ۴۱.۲ درصد جمعیت واجد شرایط کار از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند. اما بررسی جزئیات نشان می‌دهد که با وجود افزایش حدوداً ۳۷۷ هزار نفری جمعیت شاغلان نسبت به بهار ۱۴۰۳، جمعیت بیکاران نیز با افزایشی ۵۱۰ هزار نفری مواجه شده است. این آمار به معنای آن است که ظرفیت ایجادشده در بازار کار، پاسخگوی ورود متقاضیان جدید نبوده و دولت در ایجاد اشتغال پایدار ناموفق عمل کرده است.
 
همچنین بررسی نرخ بیکاری گروه سنی کلیدی ۱۸ تا ۳۵ ساله نیز حاکی از آن است که در بهار ۱۴۰۴، ۱۵.۵ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی نتوانسته‌اند وارد چرخه بازار کار شوند که این شاخص نیز نسبت به بهار سال گذشته (۱۴.۵ درصد)، ۱.۰ واحد درصد افزایش یافته است.
 
در کنار این موارد، بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص نیز تصویر اقتصاد بیمار را تکمیل می‌کند. در بهار ۱۴۰۴، ۹.۴ درصد از جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی نظیر رکود کاری، فصل غیرکاری و قطعی‌های مکرر برق، کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده انجام کار اضافی بوده‌اند. این آمار نشان‌دهنده شکنندگی مشاغل موجود و ناتوانی دولت در حفظ کیفیت اشتغال است.
 
کارنامه سه ماهه اول سال جاری در حوزه اشتغال، می‌تواند یک هشدار بزرگ برای دولتی باشد که با وعده تکیه بر «کارشناسان» روی کار آمد. این آمارها نشان می‌دهد که فاصله گرفتن از رویکردهای جهادی و میدانی دولت سیزدهم و بازگشت به مدیریت پشت درهای بسته، می‌تواند پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ناگواری به همراه داشته باشد که جبران آن در آینده دشوار خواهد بود.
 
انتهای پیام/


-