برنا: روزي برج آزادي از نماي دور مشخص بود و اين طور نبود که ساختمان ها و برج هاي قد و نيم قد با طراحي غير کارشناسي جلوي ديد را بگيرند و حتي نتواني گنبد مسجد محله را ببيني.
برج ها و ساختمان هاي سر به فلک کشيده تهران که در اين چند سال اخير با فروش تراکم ساختمان ها سير صعودي داشته، روزي جاي اين برج ها و ساختمان هاي بلند يک زمين ساده و يا خانه کلنگي بود و در حال حاضر به دليل اقتضاي زمان و شرايط اقتصادي و با کاغذ بازي هاي ساده در شهرداري تغيير کاربري داده اند.
ساختمان هايي که در برابر زلزله از حداقل ايمني برخوردار نيستند با تغيير کاربري از مسکوني به تجاري و واحدهاي اداري زياد علاوه بر نازيبا کردن چهره شهر باعث افزايش جمعيت و بازار کار بساز بفروش ها شده است.بساز بفروش ها و مالک هايي که در شهرداري براي گرفتن تغيير کاربري پله هاي شهرسازي را بالا و پايين مي کنند.
بساز بفروش ها و يا مهندسان ساختمان و مالکان براي اينکه از ساختن ساختمان هاي پفکي شان پول بيشتري به جيب بزنند تمام تلاش خود را براي پايين آوردن هزينه تغيير کاربري انجام مي دهند.
تغيير کاربري ساختمان ها بر اساس نوع ملک و ساير مشخصات هزينه هاي پرداختي اش به شهرداري متفاوت است در حالي که بسيار مشاهده شده يک ملکي که بايد براي تغيير کاربري اش 500 ميليون به شهرداري پرداخت مي کرده با يک رايزني کوچک با مسوولان شهرداري اين مبلغ را به 100 ميليون رسانده است.
در مقابل نيز کساني هستند که با نداشتن اين گونه رايزني ها با مسوولان شهرداري همچنان تغيير کاربري خود را نمي توانند برج و يا تجاري کنند و يا براي پرداخت هرينه آن از تغيير کاربري صرف نظر مي کنند.
مدارک و مراحلي که مالک براي تغيير کاربري بايد انجام دهد
1- سند مالکيت،2- نقشه 2000/1 ، 3- تقاضانامه مالک
اولين اقدام به معاونت شهرسازي شهرداري ارائه درخواست از سوي مالک و کسب نظر مشاور طرح تفصيلي منطقه از جانب معاونت شهرسازي و معماري،ارسال مدارک به اداره کل طراحي شهري و برنامه ريزي از جانب معاونت شهرسازي و معماري و بردن طرح موضوع در کميسيون ماده پنج و در آخر اعلام راي نهايي و تصميم گيري صورت مي گيرد.
ارزش واگذاري امتياز تغيير كاربري ساختمان
ارزش واگذاري امتياز « تغيير كابري» به شرح ذيل تعيين ميگردد:كاربري تجاري : عوارض ارزش واگذاري امتياز يك متر مربع تغيير كاربري ساختمان مسكوني به تجاري (علاوه بر عوارض پذيره) در طبقه همكف با علامت B معرفي و با رابطه B= KA (ريال) محاسبه خواهد گرديد كه مصاديق عددي ضريب K
كاربري اداري و صنعتي : ارزش واگذاري امتياز هر متر مربع موارد يا شده (و علاوه بر عوارض پذيره) تعيين ميگردد.
ساير كاربريها : در مورد افزايش تراكم ساختماني كاربريهاي ورزشي , بهداشتي , آموزشي و خدماتي عمومي ( و همچنين تغيير كاربري ساختمانها به كاربريهاي مزبور كه توام با افزايش تراكم ساختماني نيز باشد) از نظر محاسبه عوارض مازاد تراكم و تغيير كاربري صرفاً تعرفه مازاد تراكم مسكوني ملاك عمل است و شهرداري تهران عوارضي بابت تغيير كاربري محاسبه و اخذ نخواهد نمود.
و هرکدام از اين کاربري ها تبصره هايي براي مابه التفاوت هزينه ها و افزايش تراکم ها آورده شده است و براي تغيير اين نوع کاربري توسط شهرداري هزينه خاصي بر طبق تبصره ها از مالکان گرفته مي شود.
يک منبع آگاه در شهرداري تهران در خصوص تغيير کاربري ساختمان ها در پايتخت به خبرنگار برنا مي گويد: دو نوع زمين وجود دارد،عرصه که به زمين بدون ساختمان و ملک است،اعياني که به زمين و يا ملکي گفته مي شود که ساختمان ظاهري آن و تعداد طبقات آن مشخص باشد.
وي در ادامه افزود: تغيير کاريري خانه ها به صورت اداري و تجاري انجام مي گيرد.
ميزان هزينه تغيير کاربري ها در مناطق بالاشهر و پايين شهر متفاوت است
اين منبع آگاه در شهرسازي در خصوص تعيين ميران هزينه در تغيير کاربري ها به برنا مي گويد: هزينه هاي تغيير کاربري منطقه به منطقه فرق دارد و همچنين خيابان به خيابان در منطقه مورد نظر نيز متفاوت است.
وي ادامه داد: به طور مثال يک ملکي که متناسب با عرض خيابان باشد نيز ميزان هزينه پرداختي اش فرق دارد و به طور کلي مي توان گفت بسته به شرايط هر ملکي در قانون شهرداري هزينه اش متفاوت است.
وي اظهار کرد: تغيير کاربري اداري در تهران از متري 100 هزار تومان تا يک يا دو ميليون،تجاري نيز از متري 500،600 هزار تومان تا 10 ميليون متفاوت است.
چگونه مالکان حداقل هزينه را در تغيير کاربري به شهرداري پرداخت مي کنند؟
اين منبع آگاه گفت: طبق مصوب شوراري شهر هزينه ها تعيين شده و طبق همين مصوبه ميزان هزينه حداقل و يا حداکثري در شرايط خاص و براي افرادي که شرايط خاص دارند مانند خانواده شهدا،خانواده بي سرپرست و فرزندان يتيم حداقل هزينه ها را با صلاحديد شهردار منطقه پرداخت مي کنند.
اگر شهردار منطقه کمتر از مصوب شورا از فردي دريافت کند تخلف محسوب مي شود و بارها اين مسئله به وجود آمده و با پيگيري و شکايات هزينه ها دريافت شده است.
نظارت بر هزينه هابرعهده چه سازماني است؟
تعيين هزينه ها و نوع کاربري ها بر چه اساسي صورت مي گيرد و چگونه هزينه هاي تعيين شده توسط شهرداران و معاونان شهرسازي به يک سوم هزينه کاهش پيدا مي کند؟
اين ها سوالاتي است که همچنان بدون جواب باقي مانده و هيچ گونه نظارتي بر آن صورت نمي گيرد.
...در حال حاضر و بر اساس طرح جامع تغيير کاربري ها در تهران صورت مي گيرد و مبالغ و هزينه هاي هنگفتي به شهرداري پرداخت مي شود که مشخص نيست اين طرح هاي جامع بر چه اساسي است که هر منطقه با منطقه اي ديگر،هر خيابان با خياباني ديگر،هر کوچه به کوچه اي ديگر و سرانجام هر ملکي با ملکي ديگر در طرح هاي تفصيلي ،تغيير کاربري ها و ميزان هزينه ها متفاوت است.
