هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
دوشنبه، 16 مهر 1403
ساعت 09:28
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

سه شنبه 3 مهر 1403 ساعت 19:38
سه شنبه 3 مهر 1403 19:03 ساعت
2024-9-24 19:38:48
شناسه خبر : 382333
 عراقچی از نخستین ساعات آغاز به کار خود طی مصاحبه¬های مختلف بر لزوم ادامه راه شهید امیرعبداللهیان در دوره مسئولیتش تاکید کرده¬است. هرچند برخی انتصاباتی که تاکنون در وزارت امور خارجه اتفاق افتاده دسترسی به این هدف را قدری را دشوار می¬کند.
عراقچی از نخستین ساعات آغاز به کار خود طی مصاحبه¬های مختلف بر لزوم ادامه راه شهید امیرعبداللهیان در دوره مسئولیتش تاکید کرده¬است. هرچند برخی انتصاباتی که تاکنون در وزارت امور خارجه اتفاق افتاده دسترسی به این هدف را قدری را دشوار می¬کند.

گروه بین‌الملل-رجانیوز: با استقرار دولت چهاردهم، زمینه ورود برخی کارشناسان با تفکرات شکست خورده دولت روحانی در تیم پزشکیان و وزرای او فراهم شده است. با حضور این چنین مشاوران و کارشناسانی بیم آن می¬رود که مسیر ناتمام دولت سیزدهم در زمینه¬های مختلفی مانند حوزه دیپلماسی ابتر بماند و کشور بار دیگر در کشاکش سردرگمی وعده¬های شیرین کشورهای غربی گرفتار شود.

به گزارش رجانیوز؛  با روی کار آمدن دولت چهاردهم، عباس عراقچی سکاندار دستگاه دیپلماسی کشور شده است. او از نخستین ساعات آغاز به کار خود طی مصاحبه¬های مختلف بر لزوم ادامه راه شهید امیرعبداللهیان در دوره مسئولیتش تاکید کرده¬است. هرچند برخی انتصاباتی که تاکنون در وزارت امور خارجه اتفاق افتاده دسترسی به این هدف را قدری را دشوار می¬کند اما مجموعه وزارت امور خارجه با در نظر داشتن تجارب دولت¬های پیشین در تعامل با کشورهای مختلف می‌تواند عاقلانه¬ترین مسیر آزموده شده را در پیش بگیرد و با نگاهی به دستاوردهای دولت شهید رئیسی در حوزه دیپلماسی، شهید امیرعبداللهیان به عنوان یکی از موفق‌ترین وزرای امورخارجه انقلاب اسلامی شناخته می‌شود.

 

به طور کلی دستاوردهای روابط خارجی دولت قبل در حوزه¬های روابط با همسایگان، تعامل با قدرت¬های شرقی و غربی، تنش زدایی منطقه¬ای و فرامنطقه¬ای، پیوستن به پیمان¬های سیاسی_اقتصادی و خنثی سازی تحریم¬ها قابل دسته¬بندی است. و در گام اول می‌توان به موضوع روابط همسایگان پرداخت .
یکی از فرصت¬های مغفول مانده به جهت خنثی سازی تحریم¬ها همسایگان منطقه‌ای ایران هستند.این 15 کشور عموما مسلمان به دلیل دارا بودن اشتراکات و قرابت¬های فرهنگی، فکری، سیاسی و اقتصادی با ایران از ظرفیت بالایی در راستای هم¬افزایی دیپلماتیک برخوردارند. همچنین در 5 ماه نخست سال جاری کشورهای عراق، امارات، ترکیه، افغانستان و پاکستان به ترتیب در جایگاه دوم تا ششم مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی بودند که این مهم از وجود تقاضای تولیدات ایرانی در بازار این همسایگان حکایت می¬کند. تمرکز بر این بازار یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم در عرصه روابط خارجی به حساب می¬آید به نحوی که از ابتدای دولت تا روزهای پایانی آن روند صادرات کالا به همسایگان سیر صعودی داشت و در پنج ماه نخست سال جاری نیز صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه با آمار وزنی حدودا 43 میلیون تنی شاهد 10درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته بود و به رکورد 27میلیارد دلاری از نظر ارزش رسید که 19 درصد افزایش نسبت به سال قبل را نشان می¬دهد.


 

مطابق نمودار فوق، صادرات ایران به کشورهای همسایه بین سال‌های   ۱۳۹۹و۱۴۰۲ جهش چشمگیری را تجربه کرده به نحوی که به عنوان مثال میزان تجارت با عمان رشد ۳.۳ و میزان تجارت با ترکیه رشد ۱.۶ درصدی را تجربه کرده¬اند.


همچنین استفاده از ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی که از جمله آنها می‌توان به قرار گیری در شاهراه اتصال سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا اشاره کرد یکی دیگر از افتخارات سیزدهمین دستگاه دیپلماسی کشور است. به نحوی که بنا به گزارش گمرک مرکزی کشور ترانزیت خارجی از مسیر ایران در ۵ماه نخست سال جاری با رشد ۵۳ درصدی به ۹میلیون و ۶۱۰ هزارتن رسید.


در زمینه گردشگری نیز اقدامات مثبتی در کارنامه دیپلماسی منطقه‌ای دولت سیزدهم وجود دارد. در سه سال گذشته ایران با پنج کشور گرجستان، ارمنستان، ترکیه، سوریه و قزاقستان اقدام به لغو روادید دوطرفه کرده‌اند. همچنین در مهرماه سال۱۴۰۲ سفر به روسیه و بالعکس بدون نیاز به روادید میسر شده است و بنا به گفته مسئولان وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این لغو روادیدها منجر به افزایش ورود گردشگر از کشورهای هدف نسبت به مدت مشابه سال‌های قبل شده است.

کارشناسان همراه با نگرانی‌های متعدد امیدوارند دولتمردان با بررسی جوانب تصمیمات و عبرت گیری از تجربیات دولت¬ دوازدهم و ادامه دادن راه دستگاه دیپلماسی شهید رئیسی و شهید امیرعبداللهیان در تعامل با همسایگان ضمن رفع ایرادات گذشته به استحکام بیش از پیش این روابط بیاندیشند.


انتهای پیام/



 

 

 

 

https://zamzam.ir/#home