شنبه 26 آذر 1401 22:41 ساعت
شناسه خبر : 363360

یک نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با رجانیوز مطرح کرد:
عدم توسعه زنجیره ارزش با تداوم اعطای رانت خوراک/ صادرات گاز از تبدیل آن به متانول سوددهتر است!
یک نماینده مجلس شورای اسلامی معتقد است اعطای گاز با یارانه دولتی به پتروشیمیهای تولید کننده متانول باعث بیانگیرگی آنها در زمینه بهینهسازی مصرف و عدم توسعه زنجیره ارزش با فناوری روز دنیا شده است و هر چه زودتر باید قیمتگذاری ثابت برای خوراک پایان یابد.
گروه اقتصادی-رجانیوز: تعیین نرخ ثابت برای خوراک پتروشیمیها در شرایطی که قیمت گاز هر روز تحت تأثیر واقعیتهای بازار و نرخ ارز تغییر میکند، منطقی نیست.
در حال حاضر هر نرخ ثابتی که برای خوراک پتروشیمیها مشخص شود، در نهایت به نفع این شرکتها و به ضرر درآمدهای پایدار کشور است. زیرا این نرخ در طول یک سال ثابت میماند و از تورم تأثیر نمیپذیرد. این در حالی است که درآمد شرکتهای پتروشیمی هر لحظه بر اساس نرخ ارز افزایش پیدا میکند.
پیشنهاد این است قیمت خوراک پتروشیمیها به صورت شناور و بر اساس قیمت انرژی در بازارهای جهانی، نرخ ارز و متغیرهای دیگر مشخص شود.
در همین ارتباط وزارت نفت روشی را برای محاسبه قیمت خوراک پتروشیمی ها در سال ۱۳۹۴ مصوب و اعلام کرد که میانگین مصارف داخلی گاز و قیمت چهار هاب بین المللی در آن موثر بود.
اما سال گذشته با لابی پتروشیمیها و نفوذ سفته بازان در اتفاقی عجیب سقف ۵ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها در قانون بودجه ۱۴۰۱ گنجانیده شد. موضوعی که به کسری بودجه ۷۵ هزار میلیارد تومانی دولت و در نتیجه اعمال فشار بر مردم منجر شد.
در همین باره شهریار حیدری، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به رجانیوز، گفت: دولت میتواند به صورت مشروط از صنایع حمایت کند اما نباید قیمت مواد اولیه به قدری پایین باشد که باعث بیانگیزگی صنایع در زمینه بهینهسازی مصرف یا عدم توسعه زنجیره ارزش و تولید محصولات با فناوری بالا شود.
وی افزود: متاسفانه طی سالیان گذشته ما به برخی از صنایع رانت دادهایم و این مسئله در حال حاضر باعث آن شده است که صادرات گاز خام بهتر از تبدیل آن به متانول باشد. این روند باید هرچه زودتر تصحیح شود. به طور قطع در نظر گرفتن یک قیمت ثابت برای انرژی مورد نیاز صنایع اقدام درستی نیست.
حیدری با اشاره به این واقعیت که ما یکی از پرمصرف ترین کشورهای جهان در حوزه انرژی هستیم، تصریح کرد: متاسفانه هیچ گونه مدیریت مناسبی بر موضوع مصرف انرژی در کشورمان وجود ندارد و به نظر من افزایش قیمت تنها راهکار موجود برای بهینهسازی مصرف انرژی در صنایع است. به نظر من، در پیش گرفتن روش های تنبیهی و تشویقی می تواند در مدیریت مصرف انرژی در کشورمان موثر باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در ادامه گفت: تنبیه واحدهای پرمصرف نیز میتواند راهکار مناسبی باشد. باید برای این مصرف کنندگان افزایش چند برابری قیمت را اعمال کنیم. به گونهای که جنبه بازدارندگی داشته باشد و واحدها را به سمت بهینه سازی مصرف سوق دهد. در طرف مقابل، باید تشویق کم مصرف ها نیز در دستور کار باشد.

وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که محصولات پتروشیمی عموماً در دنیا رقیب ندارند و تقریباً هر ماه شاهد افزایش قیمت این محصولات هستیم. این صنایع سودده هستند و میتوانند قیمت انرژی مصرفی خود را به صورت واقعی بپردازند. از آنجائیکه این صنایع دارای درآمد خوبی هستند، محصولاتشان در جهان رقیب ندارد و هر ماه افزایش قیمت محصولاتشان را شاهد هستیم، ضروری است انرژی را با قیمت واقعی و معقول در اختیار آن ها قرار دهیم.
حیدری توضیح داد: منابع انرژی متعلق به مردم هستند و نباید به صورت بسیار ارزان در اختیار صنایع قرار گیرد و آنها نیز به صادرات این یارانه انرژی اعطا شده بپردازند و مردم هم در این بین سودی نبرند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/363360
لینک کوتاه کپی شد
کلیدواژه ها »