هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
يكشنبه، 14 ارديبهشت 1404
ساعت 18:39
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

يكشنبه 14 ارديبهشت 1404 ساعت 18:38
يكشنبه 14 ارديبهشت 1404 18:28 ساعت
2025-5-4 18:38:49
شناسه خبر : 384712
یکی از بزک‌کنندگان مدیریت فاجعه‌بار دولت روحانی مدعی شد اقتصاد، بدون توافق به فروپاشی می‌رسد!
یکی از بزک‌کنندگان مدیریت فاجعه‌بار دولت روحانی مدعی شد اقتصاد، بدون توافق به فروپاشی می‌رسد!
به گزارش رجانیوز به نقل از کیهان، مرتضی افقه به روزنامه زنجیره‌ای آرمان می‌گوید: اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و فشار حداکثری ترامپ ادامه یابد، فروش یک و نیم میلیون بشکه نفت غیرممکن خواهد شد و به وضعیت سال ۱۳۹۸ با فروش حدود سیصد هزار بشکه بازخواهیم گشت.
 
وی گفت: درباره اقتصادی که به تجارت خارجی و روابط سیاسی خود به شدت وابسته بوده، کاملاً طبیعی است که با شروع مذاکرات حتی بدون لزوماً نتیجه خاصی، نوسانات جدی در قیمت طلا و ارز رخ بدهد. اقتصاد ایران به شدت وابسته به فروش نفت است و تأمین نیاز‌های تولید و مصرف آن از درآمد‌های نفتی اداره می‌شود. در این شرایط مشخصاً هر اتفاقی در روابط خارجی ایران و در مرحله اول روابط سیاسی و به طبع آن روابط اقتصادی ایران رخ بدهد، مستقیم بر زندگی و معیشت شهروندان تاثیرگذار است اما وضعیت فعلی رخ داده فعلاً فقط آثار روانی و انتظاری است که بر بازار حاکم می‌شود. این بدان معناست که این تصور یا پیش‌بینی که اگر مذاکرات موفق باشد بلافاصله قیمت ارز و طلا کاهش می‌یابد و یا بالعکس اگر مذاکرات ناموفق باشد فوراً افزایش قیمت خواهیم داشت، چندان درست به نظر نمی‌رسد. فعلاً و تا زمانی که مذاکرات چه مثبت و چه منفی به نتیجه برسد این نوسان قیمت به ثبات نمی‌رسد. 
 
وی می‌افزاید: «بنابراین می‌توان این‌طور ارزیابی کرد که اگر مذاکرات منجر به توافق شود و این توافق رخ داده و اجرائی و عملیاتی شود و این عملیاتی شدن باید به معنای این باشد که ایران بتواند نفت خود را بفروشد، می‌توان به نتایج اقتصادی در روند مذاکرات امید داشت. البته این روند همچنین منوط به این است که باید حتماً در پی به نتیجه رسیدن مذاکرات، مسئله FATF نیز حل شود تا بتوانیم روابط پولی و بانکی را برقرار کنیم.
 
مرتضی افقه همچنین درباره مقایسه وضعیت اقتصاد ایران در دوران برجام و انتظارات موجود بنابر این مقایسه با دور تازه مذاکرات نیز خاطرنشان می‌کند: «اگر رفع تحریم‌ها، پذیرش FATF و رفع تنش‌ها رخ بدهد تازه وضعیت ایران در یک بازگشت مشابه سال ۱۳۹۷ خواهد بود که ساختار‌های ضدتولید و ضدتوسعه حاکم بر کشور مانع پیشرفت بودند. بنابراین اگر انتظار داشته باشیم که اگر توافق شود، همه چیز ناگهان گل و بلبل شود نه این 
درست نیست. 
 
وی درباره اینکه بدون رسیدن به نقطه توافق، چه سرنوشتی برای اقتصاد در انتظار است؟ می‌گوید: «از نظر من اگر به توافق نرسیم در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار خواهیم گرفت و دلیل آن نیز یکی همین است که اکنون ما حتی همچون سال‌های قبل نفت به صورت دورزدن تحریم‌ها نیز نمی‌توانیم بفروشیم. اکنون، وضعیت متفاوت است، چرا که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و فشار حداکثری ترامپ نیز اعمال شود دیگر شرایط سابق برای فروش یک و نیم میلیون بشکه را نیز نخواهیم داشت و به نوعی به وضعیت سال ۱۳۹۸ باز می‌گردیم که حدود سیصد هزار بشکه نفت می‌فروختیم.
 
یادآور می‌شود مرتضی افقه قبلا در دو انتخابات سال‌های 92 و سال 96، از امضاکنندگان نامه‌های 163 نفره و 50 نفری در حمایت از روحانی بود و همان زمان هم با بزک کردن وعده‌های بی‌پشتوانه دولت روحانی، و آرزواندیشی و بی‌تدبیری‌های آن، رشد اقتصادی نزدیک به صفر و تورم 45 درصد و قیمت ارز نه برابر شده به علاوه خزانه خالی را به ارث گذاشتند.
 
بر عکس با روی کار آمدن دولت شهید رئیسی و بدون برجام و FATF و در حالی که تحریم‌ها دو برابر شده بود و دولت روحانی نه می‌توانست نفت بفروشد و نه واکسن وارد کند، هم صادرات نفت به بالای یک میلیون و نیم بشکه در روز رسید، هم بالای صد میلیون واکسن وارد کشور شد، هم تورم بیش از ده درصد کاهش یافت، هم هشت هزار کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل به چرخه فعالیت برگشت، هم رشد اقتصادی پنج درصد به ثبت رسید و هم اقتصاد کشور از آن بحران بزرگ نجات پیدا کرد. حالا هم راه‌حل، در معطل نگذاشتن ظرفیت بزرگ کشور و معطل مذاکرات نماندن و فرصت‌سوزی نکردن است.
 
یادآور می‌شود وزیر نفت و رئیس سازمان برنامه دولت برجام بر این شش سال فرصت‌سوزی اذعان کردند که نمی‌توانند حتی یک بشکه نفت بفروشند اما با تغییر دولت، این بن‌بست شکسته شد و محافل بسیاری در غرب اذعان کردند که فشار حداکثری آمریکا با مقاومت و تدبیر دولت رئیسی در ایران، شکست خورده است.


-