هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
دوشنبه، 22 ارديبهشت 1404
ساعت 05:52
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

شنبه 6 آبان 1396 ساعت 19:22
شنبه 6 آبان 1396 18:52 ساعت
2017-10-28 19:22:40
شناسه خبر : 278783
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به تاثیرگذاری فوق‌العاده و شگرف علوم انسانی بر حیات انسان امروز گفت: علوم انسانی سکولار حیات جوامع را مهندسی می‌کند از همین‌رو با معضلات خسارت بار بسیاری مواجهیم و دست و پنجه نرم می‌کنیم، سیطره علوم انسانی وارداتی بر زندگی مسلمانان تا حد چشمگیری فقه و اخلاق اسلامی را به حاشیه رانده است.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به تاثیرگذاری فوق‌العاده و شگرف علوم انسانی بر حیات انسان امروز گفت: علوم انسانی سکولار حیات جوامع را مهندسی می‌کند از همین‌رو با معضلات خسارت بار بسیاری مواجهیم و دست و پنجه نرم می‌کنیم، سیطره علوم انسانی وارداتی بر زندگی مسلمانان تا حد چشمگیری فقه و اخلاق اسلامی را به حاشیه رانده است.
گروه معارف- رجانیوز: چهارمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با اهدای سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به کار خود پایان داد.
 
به گزارش رجانیوز، مراسم اختتامیه چهارمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با قرائت پیام آیت‌الله سبحانی و همچنین معرفی حجج اسلام حمید پارسانیا، عبدالحسین خسروپناه و حسن سبحانی به عنوان برترین نظریه‌پردازان این عرصه و تکریم از طاها عبدالرحمن متخصص فلسفه از کشور مراکش، در مدرسه امام کاظم(ع) شهر مقدس قم به کار خود پایان داد.
 
قرائت پیام آیت الله سبحانی در اختتامیه چهارمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی
 
دکتر محمد محمدرضایی استاد دانشگاه تهران در مراسم اختتامیه چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی که ۴ آبان ماه در مدرسه امام کاظم (ع) قم برگزار شد، پیام آیت‌الله العظمی سبحانی را قرائت کرد.
متن پیام به شرح زیر است:
 
«سَنُرِیهِمْ آیَاتِنَا فِی الْآفَاقِ وَفِی أَنْفُسِهِمْ حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ: ما به زودی آیات و نشانه های خود را در آفاق و اطراف جهان و همچنین در درون جان خود آنها به آنان نشان می دهیم تا برای آنها روشن شود که خدا حق است».(فصلت/۵۳)
 
خداوند از انسان می خواهد که در آیات آفاقی به عنوان نشانه های حکمت در تبین خداوند تفکر و تدبر کنند تا از این طریق حق و حقیقت را بشناسند و بدانند که این جهان باطل بنا نشده است، بلکه خلقت آن هدفمند است.
 
 
همچنین خداوند همه مخلوقات را در نهایت اطمینان افریده است و نظم و قانون مشخص به عنوان سنت های الهی بین آنها قرار داده است «قالَ رَبُّنَا الَّذِی أَعْطى‌ کُلَّ شَیْ‌ءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدى»، البته اینکه خداوند خالق همه هستی است منافاتی با اصل سببیت در نظام هستی ندارد که بعضی از موجودات علت وجود بعضی دیگر هستند.
 
خداست که به خورشید و ماه گرمی و درخشندی عطا کرده ، یعنی آنها را علت گرمی و درخشندگی قرار داده و باد را علت حرکت دانسته است.
 
اگر در دانش بشری ثابت شد که باد علت حرکت ابر یا خورشید روشنایی است و یا علت رفع فلان مرض فلان دارو است، این به معنای انکار ماوراطبیعت نیست، بلکه کشف رابطه بین موجودات عالم است و در واقع کشف سنتها و قوانینی است که خداوند در خلقت قرار داده است.
 
اما متاسفانه ازبعد از رنسانس در جهان غرب به دلیل تسلط تجربه گرایی و مادی گرایی برخی علوم تجربی را چه در علوم طبیعت و چه در علوم انسانی در مقابل ارتباط با ماورا طبیعت دانستند.
 
به گونه‌ای که اگوست کنت، فیلسوف فرانسوی و مؤسس مکتب پوزیتیویسم اعلام داشت که اکنون دوران تجربه است و دوران اعتقاد به خدا سپری شده است.
 
برخی دیگر برای خوشنودی الاهیون نظریه دیگری مطرح کردند و آن اینکه خدا معاد، وحی و عالم غیب را بر اساس نگاه مادی و تجربه گرایانه بنا کرده است، از این جهت خسارت های زیان باری مورد توجه جامعه بشری و دانشگاهی قرار گرفته است که باید مورد بازنگری قرار بگیرد.
 
علوم اسلامی و انسانی یعنی حقایق و قوانین انسان آنچنان که وجود دارد مورد مطالعه قرار بگیرد نه به گونه تحریف شده آن، بر اساس منابع اسلام، انسان خلیفه خدا بر روی زمین است که با حجت الهی آفریده شده است و باید در آیات الهی و انفسی به تفکر بپردازد تا روشن گردد که همه موجودات آیات و مخلوقات خداوند حکیم تواناست.
 
امیدوارم همه شما عالمان در انجام مسئولیت محوله موفق و موید باشید.
 
اینجانب از همه دست اندرکاران برگزاری این همایش عظیم و همه اساتید و فرهیختگان حاضر تشکر کرده و از اینکه به دلیل فوت همشیره نتوانستم در بین شما حضور پیدا کنم معذرت می خواهم.
 
خداوند به همه ما توفیق فهم آیات الهی را عنایت کند، از همه مسئولان مراکز محترم علمی و دانشگاهی می خواهم که مساله علوم اسلامی و انسانی را جدی گرفته، تا متفکران و دانشمندان بر اساس مبانی درست به نظریه پردازی بپردازند تا علوم انسانی در جایگاه صحیح و درست خود قرار گیرد.
 
عطاءالله رفیعی آتانی: خلأ دردناک ترجمه علوم انسانی اسلامی برای جهان قابل مشاهده است/ علوم انسانی متعارف از محصولات پرقدرت دوران جدید حیات غرب است
 
همچنین عطاءالله رفیعی دبیر علمی این کنگره به ارائه گزارش از روند برگزاری آن پرداخت.
 
عطاءالله رفیعی آتانی با اعلام این خبر که چاپ مقالات متعدد در قالب‌ دو جلد کتاب‌ و مجلات تخصصی تحقیقات بنیادین و تحقیقات کاربردی علوم انسانی انجام شده است گفت: ماهیت این نهاد و جریان علمی با یک روند و تکامل طبیعی در حال رشد است. کنگره چهارم در حالی برگزار می‌شود که مطالعات انجام شده نشان می‌دهد سهم حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها در عرصه علوم انسانی رو به افزایش بوده است.
 
وی با اشاره به دستاوردهای سه دوره قبل کنگره اظهار داشت: انتشار مجموعه مقالات کنگره اول در ۵ جلد حاوی ۹۰ مقاله برگزیده، مجموعه مقالات گنگره دوم در ۷ جلد حاوی ۱۱۴ مقاله تایید شده و کنگره سوم از ۹۷ مقاله در قالب ۶ جلد از جمله دستاوردهای دوره های گذشته این مجموعه است.
 
 
رفیعی با بیان اینکه مقالات برگزیده و در سطحی بالاتر در مجله تحقیقات بنیادی و تحقیقات کاربردی علوم انسانی منتشر شده  است، عنوان کرد: ماهیت این نهاد و جریان علمی در حال تکامل و رشد است کنگره چهارم در حالی برگزار شده که مطالعات انجام شده نشان می دهد سهم اساتید حوزه ها، هیئت علمی دانشگاه ها و سهم مقالات نظریه پردازانه رو به افزایش بوده است.
 
وی با تاکید براینکه ارتباط ما با جامعه علمی نهادینه شده  است، تصریح  کرد: برای کنگره پنجم علاوه بر تداوم فرایند قبلی، انجام اموری همچون کمک به نقش آفرینی جوانترهای علمی در این عرصه ضروری است. از همین رو به دنبال  تأسیس مرکز جوانان نخبه علمی در قلمرو علوم انسانی اسلامی خواهیم بود.
 
رفیعی آتانی با اشاره به اینکه در عرصه بین المللی با خلأ عدم تبدیل و ترجمه علوم انسانی اسلامی در  جهان علم و اسلام مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: که ضمن تداوم ارتباط علمی با خارج از ایران مجله اسلامیک هیومنیتز Islamic humanitiesمنتشر خواهد شد، علاوه بر آن ارتباط با پیشکسوتان در این حوزه علمی  ادامه خواهد داشت.
 
دبیر علمی چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی ادامه داد: باید باور کنیم علوم انسانی متعارف از محصولات پرقدرت دوران جدید حیات غرب است. بنابراین جامعه شناسی، اقتصاد و سایر علوم انسانی تحققی از فلسفه غربی در زندگی انسان غربی است  است که دستاورد زندگی غربی را نمایان ساخته و علوم انسانی متعارف به مثابه فلسفه دین و ایدئولوژی ایفای نقش می کند.
 
وی با تاکید براینکه راه حل اساسی تولید علوم انسانی مبتنی بر معارف قرآن کریم است، گفت: این درسها زمانی برای ما مفید است که نخواهیم همیشه شاگرد بمانیم. از همین رو نظریات علوم انسانی باید از فلسفه اسلامی فراوری شود.
 
رفیعی آتانی با تأکید بر اینکه ظرفیت بی بدیلی در فلسفه و علم اخلاق اسلامی وجود دارد، عنوان کرد: تولید علوم انسانی مبتنی بر قرآن راهی است که در این دوره حیات انسان و اسلام و با استفاده از فرصت جمهوری اسلامی ضرورتی انکارناپذیر است.
 
همچنین در این نشست سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی هم به سه تن از نظریه‌پردازان علوم انسانی اسلامی در حوزه‌های مختلف اعطا شد. نشست اصلی کنگره چهارم با مشارکت حدود ۴۰ مرکز علمی حوزوی و دانشگاهی با ارائه حدود هشتاد مقاله از میان ۴۷۳ چکیده مقاله و مقاله رسیده و نیز مقالات نظریه پردازانه برگزار شد. در این نشست که به عنوان آیین اختتامیه چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی است، سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به سه تن از شخصیت هائی که دارای تجربه علمی و عملی طولانی و برجسته در این حوزه علمی بوده‌اند تقدیم شد:
 
 
- حجت‌الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا که در رشته فلسفه علوم اجتماعی با ارائه دیدگاهی پیشرو و راهگشا درباره تأمین مناسبات اسلام و علوم اجتماعی مدل مشخصی را برای پیوند میان این دو ارائه کرده است، موفق شد به عنوان نخستین نظریه‌پرداز شایسته تقدیر در این مراسم معرفی شود.
 
- دومین نظریه‌پرداز شایسته تقدیر حسن سبحانی از اساتید برجسته در رشته اقتصاد اسلامی بود که با تقویت و بسط گفتمان اقتصاد اسلامی در ایران و ارائه نقدهای قوی نسبت به اقتصاد لیبرال و پایه‌گذاری رشته اقتصاد اسلامی و پرورش شاگردان متعدد به پیشرفت اقتصاد اسلامی کمک شایانی کرده است.
 
- حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه به سبب ترویج گفتمان علوم انسانی اسلامی و تألیف آثار علمی مفید و ممتاز در زمینه فلسفه علوم انسانی اسلامی که در تقویت و تکمیل لایه‌های زیرین تفکر علوم انسانی اسلامی و تدوین آن برای جامعه علمی دیدگاه‌های برجسته‌ای را ارائه کرده است سومین نظریه‌پرداز شایسته تقدیر در این مراسم بود که معرفی شد.
 
 
کمیته اعطای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی همچنین در این مراسم با تقدیر از استاد طاها عبدالرحمن از کشور مراکش به سبب ارائه دیدگاه‌های ممتاز و تحول آفرین در معرفت زبان، لوح سپاس خود را به وی تقدیم کرد.
 
آیت‌الله رشاد: تولید علوم انسانی اسلامی تکلیف عینی گروهی اصحاب حوزه است/ چالش اصلی دین در مواجهه با معارف تولیدی انسان نقطه تماس دین با علوم انسانی است
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه امروز در آغاز راهیم و در آینده شاهد دستاوردهای ارزشمندی در این زمینه خواهیم بود اظهار داشت: علوم انسانی در ۳ دسته مجموعه قضایای توصیفی، گزارهای تجویزی همراه با بایدها و نباید های علوم انسانی و قضایای شایدها و نشایدها می گنجد.
 
آیت‌الله رشاد در مراسم اختتامیه چهارمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه مجموعه معارفی که از آن به عنوان علوم انسانی تلقی می شود با تلقی کنونی پیشینه دیرینه‌ای ندارد و مجموعه معارف تمام‌خواه است افزود: این مجموعه معارف فراگیر است و بشر امروز آگاه و ناآگاه سخت اسیر دستاوردهای این حوزه معرفتی گسترده است.
 
 
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: علوم انسانی به مجموعه ای از آموزه ها برای تدبیر شئون اجتماعی و کنش انسان بسنده نمی کند و به حوزه های دانش های دیگر نیز ورود می کند، امروز علوم انسانی ناظر به فلسفه و معرفت شناسی هم ورود می کند.
 
به گفته وی، علوم انسانی به حوزه حکمت، معرفت شناسی و طبیعیات نیز ورود کرده، اگرچه بخشی از این قلمرو گستری ناشی از بازگشتی است که بشر به کل یقین آغاز کرده و که مرزهای علوم آرام آرام از بین می رود و دوره ای آغاز می شود که به صورت فرارشته ای به مباحث نگاه می شود.
 
وی با اشاره به اینکه علوم انسانی دین دنیای مدرن است خاطرنشان کرد: به موازات دین عمده چیزی که دین مدعی است علوم انسانی هم برای بشر مدعی است، حیات انسان در سیطره علوم انسانی قرار گرفته و علوم انسانی با شاخه های گوناگون به موازات ابعاد دین مدعی حیات بشر شده است.
 
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: چالش اصلی دین در مواجهه با معارف تولیدی انسان نقطه تماس دین با علوم انسانی است، ولی با این تفاوت که در دوره رنسانی و آغاز دوره جدید حیات بشر غربی علوم طبیعی به صحنه آمد و با دین روبرو شد و علم مخالفت با دین را به دوش کشید از همین رو احساس شد علم در مبنا با دین رقیب و مواجه است.
 
وی با تاکید براینکه  چالش علوم انسانی چالش خاموش است، افزود: عرصه هایی که علوم انسانی با دین مواجهه می کند وسیع تر از تماس علوم طبیعی با دین است اما این تفاوت در این دو جبهه مواجهه وجود دارد که علوم انسانی به صورت خاموش با دین مواجهه می کند و از جنس جنگ نرم است.
 
رشاد با اشاره به تاثیرگذاری فوق‌العاده و شگرف علوم انسانی بر حیات انسان امروز گفت: علوم انسانی سکولار حیات جوامع را مهندسی می‌کند از همین‌رو با معضلات خسارت بار بسیاری مواجهیم و دست و پنجه نرم می‌کنیم، سیطره علوم انسانی وارداتی بر زندگی مسلمانان تا حد چشمگیری فقه و اخلاق اسلامی را به حاشیه رانده است.
 
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه همه آنچه فقه و اخلاق اسلامی ادعا می کند علوم انسانی هم ادعای آن را دارد، اظهار داشت: ما موظفیم برای حفظ هویت اسلامی و دیانت و استقلال، همچنین مصون ماندن از یوغ فکری جریانات قدرت و ثروت جهان به تولید علوم انسانی اسلامی بپردازیم.
 
وی خاطرنشان کرد: تولید علوم انسانی اسلامی جز از حوزه بر نمی آید و این رسالتی بر دوش حوزه های علمیه است، تولید علوم انسانی از سنخ نظریه پردازی دینی است و این نظریه پردازی در گرو اجتهاد نظریه پردازان است. جز کسانی که از قوه اجتهاد برخوردار، دیگران قادر نخواهند بود علوم انسانی اسلامی تولید کنند، فن اجتهاد و مهارت استنباط منحصرا در اختیار اصحاب حوزه است.
 
رشاد با بیان اینکه مجتهد باید متخصص تربیت شود، افزود: حوزه‌های علمیه نیز باید به این امر مهم روی بیاورند.
 
سیدسعید زاهد زاهدانی: پارسانیا، پیشتاز مکتب جامعه‌شناسی براساس تفکر آیت‌الله جوادی‌ است
 
استاد دانشگاه شیراز در معرفی شخصیت و اندیشه حجت‌الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا دریافت کننده سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به عنوان نظریه پرداز برجسته فلسفه علوم اجتماعی اظهار کرد: وی از شاگردان درجه یک آیت الله جوادی آملی بوده و بر آثار این عالم بزرگوار تسلط کامل دارد.  
زاهدانی رئیس کمیسیون جامعه شناسی چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در مراسم اختتامیه چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با اشاره به تحصیلات دانشگاهی وی، افزود: ایشان از اولین دانشجویان جامعه شناسی بعد از انقلاب در دانشگاه تهران است و یکی از خصوصیات متمایز کننده ایشان علوم دوگانه ای است که به آن پرداخته اند.
 
 
استاد جامعه شناسی دانشگاه شیراز تصریح کرد: ریاست دانشگاه باقر العلوم(ع)، عضو شورای سیاست‌گذاری حوزه علمیه، رئیس کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ازجمله سمتهایی است که  حجت الاسلام پارسانیا در آن ایفای نقش کرده اند.
 
زاهدانی تاکید کرد: نکته با اهمیت تسلط ایشان بر نحله های مختلف فکری و فلسفی است، تقریباً تمام جریان‌های فکری تاریخ ایران را مورد ارزیابی قرار داده و در کتاب‌های خود معرفی کرده‌اند.
 
وی تصریح کرد: پارسانیا به خوبی فلسفه مدرنیزم را می‌شناسد و از جمله شخصیت هایی است که به دنیای جدید و قدیم آگاهی داشته و برای جهت گیری به سمت فلسفه اسلامی به خوبی می تواند دانش خود به بهره بگیرد.
 
به گفته زاهدانی مجموعه کتب پارسانیا نشان‌دهنده اشراف و آگاهی وی به حکمت و اندیشه غرب است، «حدیث پیمانه» که ریشه های فکری انقلاب اسلامی را بیان می کند و تاریخ فلسفه و افکار اسلامی و آثار اجتماعی آن را بیان می کند یکی از آثار بسیار ارزشمند این دانشمند است.
 
وی افزود: «هستی هبوط» و «جهان های اجتماعی» از جمله کتاب های بسیار شاخص وی است، که در این کتاب به فلسفه اجتماعی غرب و امکان اندیشه های اجتماعی اسلامی و فلسفه اجتماعی اسلامی پرداخته و آنها را در قالب حکمت متعالیه بیان می کنند.
 
زاهدانی افزود: در بین اندیشمندان اسلامی جامعه شناسی ۳ نوع طرز تفکر را ملاحظه می‌کنیم که یکی از آنها به پیروی از اندیشه‌های آیت الله مصباح یزدی نشئت گرفته بر اساس فلسفه اسلامی و علوم وحیانی مساله جامعه اسلامی را مورد تجزیه تحلیل قرار داده نظریه پردازی و فرضیه سازی می کنند.
 
استاد جامعه شناسی و برنامه‌ریزی اجتماعی ادامه داد: حرکت دیگری مبتنی براندیشه آیت‌الله جوادی آملی است که پیشتاز این طرز تفکر حجت‌الاسلام پارسانیا است و کار این مکتب این است که گزاره‌هایی علمی که در حکمت متعالیه وجود دارد را طبق وضعیت فعلی اجتماع بازتعریف کنند.
 
زاهدانی تأکید کرد: این روش در جامعه‌شناسی امروزی هم کار رایجی است و پارسانیا انطباق اجتماعی را کامل در کار خود رعایت می‌کند.
 
دکتر حسن سبحانی: رویکرد فقهی به اقتصاد فرد در کنار جمع باید موضوع مطالعه باشد
 
استاد دانشگاه تهران با اشاره به مطالعات اقتصاد اسلامی آغاز شده از نیم قرن قبل به منظور دفاع از آموزه‌های اسلامی اظهار داشت: در این ایام حداقل آن است که پارادایم اقتصاد متعارف از سوی اندیشمندان جوامع اسلامی مورد نقد واقع گرفته است و برخی از نظریه ها و مفاهیم مشمول رد و بازبینی واقع شده اما  این رویداد به اندازه ای نیست که بتوان از آن به عنوان پارادایم یاد کرد.
 
دکتر حسن سبحانی برگزیده سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی در مراسم اختتامیه چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی با بیان اینکه بررسی نوع رویکردها در ادبیات اقتصاد اسلامی نشان دهنده تفکراتی در روند اقتصاد اسلامی است که تا رسیدن به مرز پارادایم علمی فاصله زیادی ندارد، افزود: در کشورهای اسلامی مکتوبات و تحقیقات زیادی در زمینه اقتصاد اسلامی کار می شود که در مجموع نشانه های عملیاتی جدید در زمینه اقتصاد اسلامی است.
 
 
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با تأکید براینکه تحقیقا می توان گفت اقتصاد اسلامی در محیط علمی متاثر از پارادایم دموکراسیک را تجربه می کند، تصریح کرد: در محیطی که پارادایم ها عمری طولانی تجربه می کند وفضای دیگری برای موضوعات اقتصادی بوجود آورده اینکه چه زمانی پارادایم غالب می شود به زمان طولانی تری نیاز دارد.
 
سبحانی ادامه داد: در مجموع در فاصله حدود ۶۰ سالی که از مطالعات اقتصاد اسلامی گذشته ۴ رویکرد متمایز رویکرد فقهی، رویکرد نئوکلاسیکی، رویکرد تلفیقی و رویکرد سیستمی یا وحدتی در این عرصه شاهدیم.
 
برگزیده سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه در مجموع این پژوهشها پاردایمی از اسلام یا مسلمانهاست، گفت: وقتی فرد و جامعه متدین را متصور می شویم به اجتماعاتی پی می بریم که شکوفایی علمی و تکنولوژی شکل گرفته و اخلاق عالم و دانشمند متجلی می شود، جامعه‌ای که چون مراحل توسعه عدالت محور محدود به آموزه های دینی طی کرده از فقر و کاستی خبری نیست.
 
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: چنانچه تدین انسان‌ها سنجش شود می‌توان برای یک انسان یا جامعه در لحظه بررسی و مطالعه نقاطی بر طیف تدین مشخص کرد که بر هم منطبق نیستند، از آنجا که زمینه محقق کردن احکام دین را نداریم بنابراین می توان برای هر جامعه ای در هر برهه ای وضعیتی را مطالعه کنیم که انسان‌ها ضمن کامل نبودن اما عیاری از تدین و اسلامیت در رفتار آن ها وجود دارد، در این راستا نمی توان به خاطر اینکه دسترسی نداریم اقتصاد اسلامی را در وضعیتی بگذاریم که فهم می‌کنیم، اما احساس نمی‌کنیم.
 
عبدالحسین خسروپناه: توسعه علوم انسانی اسلامی نیاز به اجتهاد حوزه و دانشگاه دارد/ در علوم انسانی اسلامی تنها نباید به توصیف انسان مطلوب بپردازیم و نیاز به نهادسازی داریم
 
ریاست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با اشاره به تجربه ۲۰ ساله خود در علوم اسلامی و انسانی، اظهار کرد: باید یک تعریف و ساختار و روش جدیدی از حکمت اسلامی ارائه شود.
 
خسروپناه افزود: فلسفه رایج به فلسفه هستی، فلسفه نفس، خدا و دین پرداخته است، در حالی که فلسفه‌های تاریخ و فلسفه‌های اجتماعی و فلسفه‌های بسیار دیگری هست که باید به آنها پرداخته شود.
 
 
این محقق و نویسنده کشورمان با اشاره به روند مطالعاتی خود افزود: یک نگاه درجه دوم به خود علوم انسانی در روش مطالعاتی خود لحاظ کردیم که وقتی می گویم علوم انسانی مقصود چیست و این علوم در غرب چه کاری انجام می دهد.
 
خسروپناه تأکید کرد: فسلفه علوم انسانی در غرب توصیف انسان مطلوب، انسان محقق و تغییر انسان محقق به انسان مطلوب را برعهده دارد.
 
برگزیده سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اهمیت نقش ایدئولوژی‌های اجتماعی بر علوم اجتماعی موجود، تصریح کرد: بر این مبنا به این نتیجه رسیدیم که باید به دنبال یک متدولوژی جدید در علوم انسانی اسلامی باشیم.
 
وی افزود: روش اجتهادی فعلی نقص دارد و به همین دلیل روش حکمی و روش اجتهادی را تدوین کردیم، اجتهاد معارف در حوزه‌های علمیه تنها می‌تواند در توصیف انسان مطلوب و آن هم بخشی از انسان مطلوب کمک کند.
 
ریاست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ادامه داد: روش مورد نیاز، غیر از توصیف انسان محقق نهادسازی و ساختارسازی از جمله نهاد و سازمان هایی همچون  بیمه، مالیات و سایر نهادهای اجتماعی را تولید می کند، ما در علوم انسانی اسلامی تنها نباید به توصیف انسان مطلوب بپردازیم واضح است که این کامل نیست و نیاز به نهادسازی داریم.
 
خسروپناه با بیان اینکه نیاز به اجتهاد قسم چهارمی برای نهادسازی نیز وجود دارد، تصریح کرد: برای تولید علوم انسانی اسلامی لازم است که حتما شخص مجتهد باشد اما این وظیفه تنها برعهده حوزویان نیست و این روش رایج امروزی در حوزه ها کامل نیست.
 
وی افزود: این تنها بخشی از نیاز علوم انسانی اسلامی را تامین می کند، برای نمونه جایی که می خواهیم در مورد ازدواج و طلاق بپردازیم نیاز به تحقیقات میدانی داریم و روش رایج حوزه جواب نمی دهد و اینجاست که دانشگاهیان باید ورود پیدا کنند.
 
مترجم آثار طه عبدالرحمن: هدف پروژه فکری طه عبدالرحمن پاسخ اسلامی به مسائل عصر است/ مدرنیته غرب در برهه کنونی هم ظالم و هم ناقص است و امت اسلام باید به آن فکر کند
 
مترجم آثار طه عبدالرحمن در توصیف شخصیت و اندیشه طه عبدالرحمن اندیشمند مراکشی و نظریه پرداز علوم انسانی اسلامی اظهار داشت: ایشان متولد ۱۹۴۴ در کشور مغرب هستند و تحصیلات خود تا مقطع لیسانس ادامه و بعد به دانشگاه سوربن می‌رود و دو مدرک دکتری اخذ می کند.
 
وی با بیان اینکه پس از آن به کشور خود برگشته و در دانشگاه‌های کشورش تدریس می کند افزود: طه عبدالرحمن در بسیاری از دانشگاه های جهان عرب شناخته شده و جوانان زیادی جذب اندیشه های وی شده اند و در سن ۹۰ سالگی همچنان پویا و پرتلاش است.
 
 
بیگی ادامه داد: طه عبدالرحمن متفکر امت است، دغدغه اساسی وی دغدغه مندی برای کل امت است و به سمت فرقه گرایی و جغرافیا گرایی کشیده نمی شود، این در حالی است که دیگر شخصیت های مشابه وی به سمت و سوی فرقه گرایی و جغرافیاگرایی کشیده شده اند.
 
وی با بیان اینکه هدف اصلی پروژه فکری طه عبدالرحمن را پاسخ اسلامی به مسائل عصر دانست و تصریح کرد: او در مدرنیته اسلامی تفکر خود را تجمیع می کند و ضمن ایمان عمیق به مسایل اسلامی در برابر تفکر غرب رویه تدافعی نداشته بلکه تهاجمی بوده است.
 
بیگی در ادامه با اشاره به اینکه طه عبدالرحمن در برابر تاریخ غرب و انحلال ما در غرب وادادگی ندارد و این نقطه عطفی در تفکر وی است، اظهار داشت: او با نیروی خارق العاده بازی منطق را کنترل می کند و در نهایت انسان را مبهوت می گذارد. از نگاه او اکنون زمان اخلاق اسلام است و ما در برابر مدرنیته مسئول هستیم و باید نقص های آن را برطرف کنیم.
 
این مترجم با تاکید بر اینکه طه عبدالرحمن بین روح مدرنیته و واقعیات تفکیک قائل می شود، افزود: از نگاه او روح مدرنیته در تملک هیچ ملتی نیست بلکه برای همه است اما در زمان های مختلف تحققهای تاریخی به مدرنیته داده می شود که مدرنیته غرب در برهه کنونی هم ظالم و هم ناقص است و امت اسلام باید به آن فکر کند.
 
بیگی با اشاره به اینکه طه عبدالرحمن تاسیس مدرنیته اسلامی را تفکر خود اعلام می کند گفت: امت اسلام هم حق دارد به روح مدرنیته تحقق ببخشد، این در حالی است روشنفکران روح تمدن اسلام را در نیافته اند.
 
وی با تأکید بر اینکه طه عبدالرحمن ۳۰ سال پیش قضیه بیداری اسلامی را مورد توجه قرار داد، عنوان کرد: از نگاه وی برخی سنت و تمدن اسلام را لاشه‌ای می‌کنند و حول مفاهیم آن حرف می‌زنند بلکه روح این تمدن عمل به احکام دینی است.


-