هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
چهارشنبه، 10 ارديبهشت 1404
ساعت 02:03
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

سه شنبه 9 ارديبهشت 1404 ساعت 13:05
سه شنبه 9 ارديبهشت 1404 10:29 ساعت
2025-4-29 13:05:11
شناسه خبر : 384596
روز گذشته، مسئولان فستیوال «کوچه» اعلام کردند که این برنامه به دلیل همدردی با مردم داغدار حادثه اخیر در بندر شهید رجایی هرمزگان پایان یافته است. اما واقعیت آن است که این ادعای همدردی صرفاً بهانه‌ای برای پنهان‌کردن دلایل اصلی لغو برنامه و «روغن ریخته را نذر امام‌زاده کردن» بود.
روز گذشته، مسئولان فستیوال «کوچه» اعلام کردند که این برنامه به دلیل همدردی با مردم داغدار حادثه اخیر در بندر شهید رجایی هرمزگان پایان یافته است. اما واقعیت آن است که این ادعای همدردی صرفاً بهانه‌ای برای پنهان‌کردن دلایل اصلی لغو برنامه و «روغن ریخته را نذر امام‌زاده کردن» بود.
گروه فرهنگ - رجانیوز: روز گذشته، مسئولان فستیوال «کوچه» اعلام کردند که این برنامه به دلیل همدردی با مردم داغدار حادثه اخیر در بندر شهید رجایی هرمزگان پایان یافته است. اما واقعیت آن است که این ادعای همدردی صرفاً بهانه‌ای برای پنهان‌کردن دلایل اصلی لغو برنامه و «روغن ریخته را نذر امام‌زاده کردن» بود.
 
این فستیوال، که فعالیت خود را از سال ۹۶ آغاز کرده بود، در دوره ابتدایی شکلی کوچک‌تر و مبتنی بر سنت‌های فرهنگی بوشهر داشت. اما در سال جاری به شکلی کاملاً متفاوت و در قالب یک پروژه بزرگ‌تر برگزار شد که نه‌تنها از چهارچوب عمارت‌های سنتی بوشهر خارج شد، بلکه مناطق وسیع‌تری از محلات قدیمی شهر را در بر گرفت. همراه با این گسترش جغرافیایی، اهداف پشت پرده نیز تغییر کرد و این مراسم به بستری برای هنجارشکنی و پروژه‌های ضدفرهنگی تبدیل شد.
 
برنامه‌ریزی و هدایت این رویداد، تحت حمایت چهره‌های پرنفوذ جریان روشنفکری و فرهنگی انجام شد. سروش صحت، احسان عبدی‌پور، محسن شریفیان، حیدو هدایتی و همچنین محمدرضا جلایی‌پور، شروین وکیلی به‌عنوان بازیگران آشکار و پنهان این پروژه عمل کردند. هدایت فکری این افراد بر قالب برنامه نشان از نقشه‌ای حساب‌شده برای تغییر تدریجی هنجارهای اجتماعی داشت. به نظر می‌رسد این چهره‌ها با استفاده از ابزارهای فرهنگی به دنبال عادی‌سازی رفتارهای هنجارشکنانه و ایجاد شکاف در ارزش‌های مذهبی و سنتی جامعه هستند.
 
به گفته منابع محلی، برخی از برگزارکنندگان، بلیت‌هایی با قیمت‌های ۳۰ میلیون تومانی به فروش رساند البته به قیمت تخریب فضای اجتماعی، سنت‌های مردم و حریم خصوصی خانواده‌ها. مردم محلی در این مراسم، شاهد رفتارهایی بودند که به هیچ وجه با فرهنگ بوشهر هماهنگی نداشت:
مصرف مشروبات الکلی (شرب خمر)
رفتارهای غیراخلاقی در فضای عمومی
رقص و پایکوبی در کوچه‌ها و حتی در مقابل خانه‌های مردم
 
اما آنچه بیش از هر چیز خشم مردم متدین را برانگیخت، برگزاری مراسم در شب شهادت امام جعفر صادق(ع) بود. در حالی که سراسر کشور در ماتم و عزاداری به احترام این امام بزرگوار بود، برنامه فستیوال با جشن و پایکوبی گسترده تا پاسی از شب همراه بود. همین اقدام بی‌حرمتی آشکاری به مقدسات دینی و اعتقادات مردم مذهبی و نجیب بوشهر بود و موجب جریحه‌دار شدن عمیق احساسات مذهبی مردم شد.
 
رفتارهای هنجارشکنانه به اندازه‌ای شدت یافت که گروهی از مردم دغدغه‌مند و متدین با تجمع در محل برگزاری فستیوال به این وقایع اعتراض کردند. علاوه بر این، با تلاش‌های نماینده ولی‌فقیه در استان بوشهر، آیت‌الله صفایی بوشهری، موضوع به سرعت از طریق تماس با مقامات ارشد امنیتی پیگیری شد. دستور مستقیم نهادهای اطلاعاتی و امنیتی در نهایت باعث توقف این جشنواره شد و از ادامه روند هرج‌ومرج جلوگیری به عمل آمد.
 
جالب اینکه پس از لغو فستیوال، برگزار‌کنندگان مدعی شدند که برنامه به خاطر ابراز همدردی با مردم هرمزگان و حادثه بندر شهید رجایی به پایان رسیده است. اما واقعیت این است که به گفته منابع محلی، تا شب گذشته، جشن و پایکوبی همچنان ادامه داشت و در بهترین حالت شب وقوع حادثه بندر شهید رجایی، تنها ۵ دقیقه به احترام درگذشتگان این حادثه سکوت در برنامه‌ها برقرار شد.
 
آنچه در فستیوال «کوچه» بوشهر رخ داد، تنها یک جشنواره فرهنگی نبود. این فستیوال را می‌توان نمونه‌ای از پروژه‌های جدید مقاومت مدنی نوین دانست که طی آن تلاش می‌شود با ابزارهای فرهنگی و عادی‌سازی هنجارشکنی، اعتقادات مذهبی و سنت‌های اجتماعی جامعه دچار تزلزل شود. این نمونه‌ای از پروژه‌های ضدفرهنگی جریان روشنفکری است که هدف مستقل‌سازی رفتارهای جامعه از بنیان‌های دینی و فرهنگی را دنبال می‌کند.
 
برگزارکنندگان و حامیان این پروژه‌ها، با ترفندهایی همچون هنر و رویدادهای به‌ظاهر گردشگری، تلاش می‌کنند ولنگاری فرهنگی و بی‌توجهی به مقدسات را ترویج دهند. عادی‌سازی رفتارهای غیراخلاقی و توجیه‌تراشی برای لغو اصول مذهبی، گامی هدفمند برای تضعیف بنیان‌های جامعه اسلامی محسوب می‌شود.
 
این فستیوال باید زنگ خطری جدی برای همه فعالان فرهنگی انقلاب اسلامی باشد. امروز شناخت مسیرهای نفوذ فرهنگی و مقابله هوشمندانه با پروژه‌های مقاومت مدنی، ضرورتی راهبردی برای دفاع از ارزش‌ها و هویت اسلامی به شمار می‌آید.

انتهای پیام/


1
پسندیدم

-