
تعرفه گذاری پلکانی قیمت گاز اقدام کاملا درستی بود/ بخشی از ناترازی با تعرفه گذاری جدید جبران شد/ باید به سمت جهانی سازی قیمت گاز مشترکان پر مصرف برویم
گروه اقتصادی-رجانیوز: اصلاح نظام یارانههای انرژی یکی از مهمترین اقدامات در دست انجام در اقتصاد ایران است؛ با این وجود، منظور از هدفمندسازی یارانه انرژی و اصلاح نظام معیوب و ناکارآمد فعلی، به معنای آزادسازی تک بعدی قیمتها نیست.
برای هدفمندسازی دقیق یارانه انرژی، باید مصارف معمولی و درون الگوی بهینه مصرف و به نوعی مشترکانی که استاندارد مصرف میکنند، با نرخ یارانهای در نظر گرفته شود و به هیچ وجه نباید دچار افزایش قیمت و آزادسازی قیمت شوند اما از سوی دیگر مشترکانی که به هر ترتیب بیشتر الگوی مصرف انرژی استفاده میکنند با آزادسازی قیمت جریمه شوند.
در مصرف حاملهای انرژی به دلیل منطبق شدن نظام قیمتی بر میزان مصرف، به راحتی امکان تشخیص مشترکان عادی از مشترکان پرمصرف وجود دارد و الگوی بهینه مصرف نیز که شامل ۸۰ درصد مشترکان میشود، به راحتی در دسترس است و قابلیت سنجش دارد.
از همین رو تمرکز بر مشترکان پرمصرف که تنها ۲۰ درصد مشترکان را تشکیل میدهند اما نیمی از مصرف بخش خانگی را به خود اختصاص دادهاند؛ مهمترین رویکرد در هدفمندسازی یارانههای انرژی در بخش برق و گاز خانگی است.
از همین رو دولت سیزدهم طی دو سال اخیر، با پیاده سازی نظام تعرفه گذاری پلکانی پرمصرفها، علاوه بر جریمه مشترکان پرمصرف و واقعیسازی قیمت برای آنها به اعطای مشوق برای کسانی که در مصارف معقول قرار دارند، اقدام کرده است.
در نظام تعرفه گذاری جدید گاز که اخیرا توسط شرکت ملی گاز ابلاغ شد، علاوه بر غیریارانهای شدن پلکان مشترکان پرمصرف، مشترکان با کاهش مصرف، مشمول تخفیف در قبوض خود خواهند شد و مشترکان کممصرف در پلکانهای ابتدایی نیز به طور کل قبوضهایشان رایگان خواهد شد که این موضوع در سیاست جریمه بر پرمصرفی و تشویق برای خوش مصرفی یکی از اقدامات و راهبردهای مهم در اصلاح و عادلانهسازی یارانه انرژی است.
در همین رابطه مهرداد عباد عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با رجانیوز، با اشاره به ناترازی گاز در کشور، اظهار کرد: واقعیت آن است که هم اینک با ناترازی انرژی و گاز مواجه هستیم و دیگر چیزی به نام صادرات گاز نداریم؛ ایضا در تامین گاز در داخل نیز با مشکل روبه رو هستیم.
وی افزود: قیمت انرژی در کشور ما پایین است و شدت مصرف انرژی چندین برابر مصرف جهانی است و با اعتیاد مصرف انرژی روبه رو هستیم. گاز بهینه مصرف نمیشود و تمام استراتژی کشور متمرکز بر روی گاز شده است، لولهکشی گازها دچار مشکل است و نشتیهای بزرگی داریم که علاوه بر تخریب محیط زیست باعث هدر رفت گاز میشود.
عباد ادامه داد: دنیا به سمت فشرده کردن گاز رفته اما ما هنوز لوله کشی گاز داریم و انتقال گاز از طریق لوله هزینههای زیادی دارد و تعمیرات نگهداری آن سنگین است. نتوانستیم گاز به میزان زیاد استخراج کنیم، فناوریهای نوین در این حوزه نداریم و در طول این سالها به دلیل تحریمها تمام تکنولوژی های استخراج ما قدیمی شده و چاههای نفت و گاز قدیمی شدند و نیاز داریم از طریق فناوریهای جدید بتوانیم مقدار گاز و نفت را استخراج کنند.
عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مخاطرات ناترازی کشور، بیان کرد: گاز مصرف خانگی دارد، خوراک پتروشیمی و صنایع است، وقتی در انرژی کمبودی داشتیم انرژی صنایع را قطع میکنیم که با مشکل جدی روبه رو میشوند، در آینده اگر کمبود گاز داشته باشیم، صنعت پتروشیمی با مشکل روبه رو خواهد شد اگر با این روش ادامه دهیم کمبودها بیشتر نیز میشود.
وی با اشاره به تعرفه گذاری پلکانی، خاطرنشان کرد: افزایش قیمت حاملهای انرژی برای مشترکان پرمصرف خانگی اقدام کاملا درستی بود و این روش جدید تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف ها میتواند قیمت انرژی را در کشور واقعیتر کند و باعث مدیریت و کنترل مصرف در بخش خانگی شود و در جایی به تعادل میرسیم که نرخ صادرات و مصرف داخل تقریبا نزدیک به یک دیگر باشد چراکه درحال حاضر فاصله زیادی دارد. در ضمن یارانه انرژی نیز به سمت عادلانه شدن خواهد رفت.
انتهای پیام/
