تهران امروز - اكنون ديگر قاطعانه ميتوان گفت كه با عمليات روزهاي گذشته سپاه، گروهك پژاك در يك قدمي نابودي كامل قرار گرفته است. روابط عمومي سپاه ديروز اعلام كرد كه بزرگترين مقر نيروهاي ضد انقلاب و گروهك تروريستي پژاك در منطقه سردشت به دست نيروهاي جان بركف سپاه پاسداران انقلاب اسلامي متلاشي شده است و اين نيروها در درگيري با عوامل اين گروهك تروريستي در منطقه ميرآباد بخش «وزينه» سردشت توانستهاند با متلاشي كردن اين مقر، تمام منطقه را از لوث وجود نيروهاي ضد انقلاب پاك و تا نقطه صفر مرزي تسلط پيدا كنند. منابع خبري سپاه افزودهاند كه اكنون «مروان»، بزرگترين مقر نيروهاي ضد انقلاب در۵۰كيلومتري شهر سردشت به دست نيروهاي سپاه افتاده است.
در عين حال اخباري ديگر از يك درگيري شديد در منطقه مرزي آلواتان سردشت حكايت دارد كه طي آن دهها نفر از اشرار و تروريستهاي گروهك موسوم به پژاك كشته، زخمي و اسير شده و مواضع آنان نيز منهدم و به تصرف درآمده است. بر اساس اين گزارش در اين درگيري تعدادي از متجاوزان متواري و 3 نفر از رزمندگان سپاه اسلام نيز مجروح شدند.
پيشينه يك مواجهه
پژاک یک گروه شبه نظامی چپگرا و شاخه ايراني حزب قوميت گراي اوجالان در تركيه محسوب ميشود. اين گروه همواره روابط نزديكي با غرب داشته است و در اين خصوص گروهكهايي چون حزب دموكرات و كومله تاكيد دارند كه پژاک مذاکرات مستقیم و غیر مستقیمی با مسئولان آمریکایی داشتهاست. در عين حال اما چندي پيش سیمور هرش، خبرنگار پرآوازه مجله نیویورکر گزارش داد که گروه پژاک هم از ایالات متحده و هم از اسرائیل کمک دریافت میکند. بر اين اساس گروهك هايي مانند حزب دموکرات و کومله ميكوشند با زاويه گرفتن از اين گروهك اين طور جلوه دهند كه رابطه حسنهای با پژاک ندارند.
اين گروه فعاليتهاي تروريستي خويش را در استانهاي ايلام، كرمانشاه، كردستان و آذربايجان غربي متمركز كرده است. فعاليتهاي تروريستي در كردستان سابقه طولاني دارد و در فعاليت و تلاش گروهكهاي حزب دموكرات،كومله و چريكهاي فدايي خلق در دهه 60 از جمله گروهكهايي بودند كه در دو دهه گذشته در اين حوزه فعال بودهاند. سابقه تشكيل گروه مسلح پژاك كه نوروز 1383 اعلام موجوديت كرد را بايد از تبعات دستگيري عبدالله اوجالان، رهبر حزب كارگران كردستان تركيه قلمداد كرد. پس از دستگيري اوجالان، نقشههاي متعددي براي ادامه حيات اين حزب طرح شد كه يكي از مهمترين آنها، تشكيل چهارشاخه «كادك» در تركيه، حزب راهحل دموكراتيك در عراق، حزب اتحاد دموكراتيك در سوريه و پژاك در ايران بود. شاخه كادك در تركيه توفيق چنداني نداشت و دوباره با نام «پكك» به فعاليت خود ادامه داد. همين سرنوشت براي شاخه سوريه نيز رقم خورد. در عراق فعاليتهاي شاخه جديد تداوم يافت و در ايران نيز اين فعاليتها، ماهيتي تروريستي به خود گرفت. پژاك در فروردين سال83 براي 300 نفر از كادرهاي خود كه اغلب ايراني بودند، اقدام به برگزاري دورههاي آموزشي پنج ماهه در مقر هارون كوههاي قنديل كردستان عراق كرد و در تاريخ بيستم شهريور ماه همين سال با حضور 130 نفر از اعضا، كنفرانسي تشكيل داد و عثمان اوجالان طي سخنراني در خصوص ضرورت فعاليت در كردستان ايران، تشكيل پژاك را اعلام نمود.
كيش شخصيت
ايدئولوژی پژاک اما آپوگرایی است.آپوگرايي یعنی پیروی مطلق از شخص عبدالله اوجالان كه ملقب به آپو است. اين گروهك البته داراي يك شاخه سياسي است ولي در سالهاي اخير، محور تمامي فعاليتها، شاخه نظامي پژاك كه HRK خوانده ميشود، بوده است. رهبران پژاك در طول سالهاي گذشته رايزنيهاي متعددي با مقامات آمريكايي انجام دادهاند و عبدالرحمان احمدي نيز با سفر به آمريكا موفق شد با برخي مقامات اين كشور رايزنيهايي داشته باشد. رهبران گروه پژاك، سال گذشته در كركوك نيز ديدارهايي با مقامات آمريكايي داشتهاند و تاكنون گزارشهاي متعددي از حمايتهاي دولت آمريكا از اين گروه تروريستي كه با هدف ناامن كردن مناطق مرزي ايران صورت ميگيرد، منتشر شده است.
تروريستهاي نشان دار
اين اقدامات در حالي صورت ميگيرد كه وزارت امورخارجه آمريكا، نام گروه پژاك را در فهرست گروههاي تروريستي قرار داده است ولي در عمل در سالهاي اخير، شاهد رفتار دوگانه دولت آمريكا با اين گروهك بودهايم. ايران بارها به اين رفتار دولت آمريكا اعتراض كرده است، از جمله اينكه دو سال پيش و با اوج گرفتن حمايت آمريكا از پژاك، علي لاريجاني در كسوت دبير شوراي عالي امنيت ملي اعلام كرد: «آمريكا به حدي ناتوان شده كه با تقويت گروههاي كوچكي همچون پژاك و اشرار ميخواهد كارهايي در حد انفجار لولههاي نفت ايران انجام دهد.»
با اين وجود، سابقه انجام عملياتهاي تروريستي در حوزه گردشگري، سبب شد ناتو و اتحاديه اروپا اين گروهك را در زمره گروههاي تروريستي اعلام كنند و شدت عمل بيشتري نسبت به همتايان آمريكايي خود در قبال اين گروه به خرج دهند. طي دو سال، با تشديد فعاليتهاي تروريستي گروهك پژاك كه منجر به شهادت جمعي از سربازان نيروي انتظامي و اعضاي سپاه پاسداران شد، ايران حملات گستردهاي به مواضع اين گروه در خاك عراق انجام داد. اين حملات با حمايت تركيه و سوريه نيز روبهرو شد. در همين راستا، ايران عملياتهاي نظامي گستردهاي را عليه اين گروه انجام داد، بهگونهاي كه در سال 87، با انجام 60 عمليات نظامي، بيش از 50 نفر از سران اصلي گروهك پژاك كشته شدند.
انتقاد و چرخش
از سوي ديگر، مقامات كردستان عراق نيز در سالهاي اخير، انتقادات تندي به رفتارهاي تروريستي پژاك داشتهاند. به عنوان نمونه، نيچروان بارزاني، نخستوزير حكومت اقليم كردستان عراق در گفت و گويي با روزنامه الشرقالاوسط به شدت از گروهك پژاك انتقاد كرد و افزود: «گروهك پژاك ضد منافع كرد در منطقه عمل ميكند و كارهاي آنان هيچ سودي براي كردهاي ايران و عراق ندارد» اين سخنان در حالي ايراد شده است كه به نظر ميرسد طي ماههاي اخير استراتژي بارزاني تغيير كرده است. شاهد مدعا آنكه چندي پيش یک مقام عالیرتبه نظامی از واگذاری 300 هزار هکتار از کردستان عراق به گروهک تروریستی پژاک خبر داد و اعلام کرد؛ ایران این حق را برای خود محفوظ می داند که مراکز تروریستی را در نواحی مرزی مورد هدف قرار داده و آنها را سرکوب و نابود نماید.
یک مقام عالیرتبه نظامی تاكيد كرد كه مسئولین و بخصوص رئیس اقلیم کردستان به ملت های عراق و ایران خیانت کرده و بدون اطلاع دولت مرکزی عراق در یک تبانی با استکبار بخشهای زیادی از سرزمین عراق را در اختیار گروهک تروریستی پژاک قرار داده، دست این گروهک جنایتکار را در اخاذی و باجگیری از مردم عراق بازگذاشته است و گروهک مزبور با حمایت دولت اقلیم کردستان عراق علیه ملت ایران دست به عملیات های تروریستی می زند.وی همچنين با ذكر جزئيات دقيق اين خيانت شرح داد كه رئیس اقلیم کردستان، منطقه ای به وسعت حداقل 300 هزار هکتار را بدون اطلاع دولت مرکزی بغداد در اختیار این گروهک تروریستی قرار داده است و این سرزمین از نقاط مرزی دالامیر داغ تا مرز مقابل قلعه دیزه در داخل خاک عراق به طول 150 کیلومتر و به عمق حداقل 30 کیلومتر را شامل می شود و گروهک تروریستی پژاک در این سرزمین تشکیلات آموزشی، اداری و آمادگی جهت اقدامات تروریستی علیه ملت ایران دایر کرده است و از مردم عراق ساکن در این سرزمین باجگیری و اخاذی مینماید.
به هر روي به نظر ميرسد با ضربه غافلگير كننده سپاه به اين گروهك بيش از هر زمان ديگر اين گروهك به پايان راه خود نزديك شده باشد.مگر آنكه دوپينگهاي آمريكايي و اسرائيلي دوباره ياري رسان اين گروهك باشد.
