هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
يكشنبه، 29 تير 1404
ساعت 08:16
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

سه شنبه 8 خرداد 1403 ساعت 19:50
سه شنبه 8 خرداد 1403 19:47 ساعت
2024-5-28 19:50:33
شناسه خبر : 381243
زمانی که دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرد، وضعیت کالاهای اساسی و استراتژیک کشور در وضعیت مطلوبی قرار نداشت. در همان زمان گاهی مردم برای تامین نیازهای خود همچون روغن، برنج و حتی گوشت مرغ، ساعت‌ها باید در صف‌های طولانی می‌ایستادند.
زمانی که دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرد، وضعیت کالاهای اساسی و استراتژیک کشور در وضعیت مطلوبی قرار نداشت. در همان زمان گاهی مردم برای تامین نیازهای خود همچون روغن، برنج و حتی گوشت مرغ، ساعت‌ها باید در صف‌های طولانی می‌ایستادند.
گروه اقتصاد-رجانیوز: میزان ذخایر کالاهای اساسی در دولت سیزدهم با تغییرات چشمگیری روبه‌رو شد. بر همین اساس، مردم در طی دو سال و نیم گذشته نه تنها با صف‌های طولانی گوشت مرغ، روغن و برنج مواجه نبودند، بلکه مدت زمان ذخیره کالاها نیز از ۴۵ روز در دولت دوازدهم به ۶ ماه در دولت سیزدهم افزایش یافت.
 
به گزارش رجانیوز، وضعیت ذخایر کالاهای استراتژیک کشور در زمان آغاز فعالیت دولت سیزدهم بحرانی بود، به شکلی‌ که تنها برای ۴۵ روز کالاهای اساسی ذخیره شده بود. این مسئله مانند بمب ساعتی می‌توانست هرلحظه دولت را زمین‌گیر کرده و با ایجاد دوباره صف‌های طویل روغن و برنج در کشور، نارضایتی جامعه را در پی داشته باشد. سیاست‌های اتخاذی دولت روحانی به گونه‌ای بود که نه تنها شاخص‌های مختلف اقتصادی در کشور تحت‌الشعاع قرار گرفته و چرخه تولید مختل شده بود، بلکه ذخایر کالاهای استراتژیک که ارتباط مستقیمی با سفره و معیشت مردم داشت نیز با مسائل اساسی روبه‌رو بود. این اتفاق در حالی رخ داد که دولت دهم، ذخایر کالاهای استراتژیک را در وضعیت بهتری در اختیار دولت یازدهم گذاشته و در بسیاری از این کالاها ذخیره مازاد نیز انجام شده بود.
 
با این حال اما دولت یازدهم و دوازدهم، ذخایر استراتژیک را در وضعیت نامتناسب و بحرانی به دولت سیزدهم تحویل داد. برسی آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان خرداد ماه سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که کشور در زمینه تامین روغن خام با بیش از یک میلیون تن کسری، در تامین شکر با بیش از ۶۰۰ هزار تن کسری و همچنین در تامین برنج با ۱.۳ میلیون تن کسری مواجه بوده است. 
 
همچنین در همین زمان کسری گندم ۶.۷ میلیون تن و کسری نهاده‌های دامی ۱۲.۸ میلیون تن ثبت شده بود. تمام این آمار در حالی بوده است که در سال ۱۳۹۲ و همزمان با پایان دولت دهم، میزان ذخیره برخی از این اقلام بیش از حد نیاز بوده، به طوریکه روغن خام ۱۸۱ هزار تن بیش از نیاز کشور ذخیره شده و شکر و برنج نیز به ترتیب بیش از ۳۵۰ و بیش از ۴۰۰ هزار تن در ذخایر وجود داشته‌اند. 
 
 
دولت روحانی برخی ذخایر را با کسری چند برابری تحویل داد
وجود کسری در ذخایر کالاهای استراتژیک بسته به نوع مدیریت دولت‌ها محتمل است. این کسری ذخایر در طی ۸ سال مدیریت دولت احمدی نژاد نیز به چشم می‌خورد اما در مقایسه با دولت روحانی تفاوت‌های چشمگیری داشت. مقایسه کسری برخی از این کالاها در سال ۱۳۹۲ و ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که دولت تدبیر و امید مدیریت مطلوبی در تامین کالاهای اساسی نداشته و کشور را تا مرز بحران کشانده بود. 
 
به عنوان مثال دولت یازدهم، گندم را با کسری ۱.۹ میلیون تنی در سال ۱۳۹۲ تحویل گرفته اما در پایان فعالیت خود، همین محصول اساسی و مهم را با کسری ۶.۷ میلیون تنی به دولت سیزدهم تحویل داده است. البته گندم یکی از این کالاها به شمار می‌رود و به عنوان مثالی دیگر میزان کسری نهاده‌های دامی نیز در سال ۱۳۹۲ حدود ۲.۷ میلیون تن بوده و در پایان دولت دوازدهم به ۱۲.۸ میلیون تن رسیده است. 
 
 
دولت سیزدهم ورق را برگرداند
زمانی که دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرد، وضعیت کالاهای اساسی و استراتژیک کشور در وضعیت مطلوبی قرار نداشت. در همان زمان گاهی مردم برای تامین نیازهای خود همچون روغن، برنج و حتی گوشت مرغ، ساعت‌ها باید در صف‌های طولانی می‌ایستادند. با این حال اما با آغاز فعالیت دولت مردمی ورق این مسائل در کشور برگشت و طی دو سال و نیم فعالیت دولت، وضعیت تامین امنیت غذایی کشور به کلی تغییر کرد. 
 
بر همین اساس تکمیل ذخایر و افزایش میزان کالاها به یکی از اولویت‌های دولت درآمد و اکنون در وضعیت مطلوبی قرار گرفته است؛ به طوری که هیچگاه ذخایر کشور به اندازه میزان فعلی نبوده و هیچگونه کمبودی در میزان ذخایر راهبردی کشور وجود ندارد. علاوه‌بر افزایش ذخایر کالاهای استراتژیک، ثبات قیمتی این اقلام نیز از دیگر مسائل اولویت‌دار دولت قرار گرفت. در واقع راهبرد اصلی دولت شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در بخش تولید، بازار و تقویت امنیت غذایی کشور بوده است. در همین راستا عملکرد دولت در بخش تامین و ذخایر کالاهای اساسی نشان‌ می‌دهد که علاوه‌بر افزایش ظرفیت ذخایر راهبردی گندم، نهاده‌های دامی، روغن، شکر، برنج و گوشت مرغ، اهتمام ویژه‌ای نسبت به تولیدکنندگان داخلی و کشاورزان نیز شده که منجر به قرارگیری کشور در یک قدمی خودکفایی در محصولاتی نظیر گندم شده است.
 
 
اهتمام به برگزاری جلسات قرارگاه امنیت غذایی
یکی از جلساتی که در دولت به صورت روزانه پیگیری و برگزار شد، جلسات قرارگاه امنیت غذایی بود. این جلسات که در راستای تنظیم بازار کالاهای اساسی برگزار می‌شد، توانست تاثیرات مثبتی را بر بازار کالاهای اساسی گذاشته و دستگاه‌های ذی‌ربط را موظف به پیگیری روزانه این بازار کند تا هیچ مشکلی برای تامین این کالاها برای مردم به وجود نیاید. 
 
در حال حاضر هیچ کمبودی وجود ندارد
اهتمام شهید رئیسی به مسئله ذخایر کالاهای اساسی به گونه‌ای بود که هم‌اکنون با گذشت دو سال و نیم از عمر دولت هیچ کمبودی در ذخایر کالاهای استراتژیک کشور نیست! این در حالی بود که رئیس جمهور شهیدمان شخصا پیگیر وضعیت این بازارها بود و وزارتخانه‌های مرتبط را مکلف به پیگیری و کنترل بازار کالاهای پرمصرف می‌کرد. همچنین دولت با اقداماتی سعی کرد علاوه‌بر تامین این ذخایر، قیمت رسمی محصولات را در بازار کنترل کند و از دست‌درازی سوداگران و دلالان این بازار جلوگیری کند. 
 
انتهای پیام/


-