شنبه 28 مرداد 1402 18:51 ساعت
شناسه خبر : 370483

گفتگو با محمدعلی حسننیا پیرامون سفر وزیر امور خارجه به عربستان:
عربستان با کارتهای خود در حال بازی با آمریکاست/ تهران و ریاض برای رسیدن به تفاهم همه جانبه راه طولانی در پیش دارند
کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با رجانیوز، توافق احیای روابط بین ایران و عربستان در دولت رئیسی را یکی از دستاوردهای مهم در عرصه سیاست خارجی این دولت دانست.
گروه بینالملل-رجانیوز: حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر دو روزه به عربستان سعودی علاوه بر دیدار با بنفرحان وزیر خارجه این کشور با محمد بنسلمان نخست وزیر و ولیعهد عربستان سعودی دیدار و گفتوگو کرد. در جریان این سفر که چهارمین دیدار امیرعبداللهیان با همتای سعودی خود پس از دیدارها در پکن، کیپ تاون و تهران از زمان ازسرگیری روابط دو کشور بود دیدار با ولیعهد عربستان سعودی کمی متفاوت به نظر میرسد و نکاتی دارد که باید به آن توجه کرد. سفر وزیرخارجه به ریاض با گذشت بیش از ۱۰سال از آخرین سفر یک وزیر خارجه کشورمان به عربستان انجام میشود، به طوری که میتوان گفت در دولت سابق کشورمان تقریبا هیچ رفتوآمد عالی صورت نگرفته است.
در همین راستا محمدعلی حسن نیا کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با رجانیوز، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان و دیدار و گفتگوی وی با ولیعهد و وزیر امور خارجه عربستان سعودی اظهار کرد: مهم ترین دستاورد سفر امیرعبداللهیان به ریاض، آب شدن یخ روابط بین دو کشور بعد از یک دهه است. آخرین سفر وزیر امور خارجه ایران به عربستان به سال ۱۳۹۳ بازمیگردد که آن هم برای مراسم تشییع ملک عبدالله بود و جنبه رسمی نداشت.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه توافق احیای روابط بین ایران و عربستان در دولت رئیسی یکی از دستاوردهای مهم در عرصه سیاست خارجی دولت سیزدهم محسوب می شود، گفت: در دولت قبل ۳ دوره مذاکره برای احیای روابط با ریاض صورت گرفت، اما نقطه اصلی برای احیای روابط در دولت دکتر رئیسی انجام گرفت که یک دستاورد مهم برای دستگاه دیپلماسی است.
وی با تأکید بر اینکه مهمترین چالش چند سال اخیر ایران و عربستان وجود گرههای امنیتی بین دو کشور بوده است، عنوان کرد: تهران و ریاض برای رسیدن به تفاهم همه جانبه راهی طولانی در پیش دارند و باید اعتمادسازیهای بیشتری در این خصوص انجام گیرد که سفر امیرعبداللهیان به ریاض نیز در پاسخ به سفر فیصل بن فرحان به تهران بود که نشان دهنده اعتمادسازی قدم به قدم دو کشور است.
حسن نیا درخصوص تغییر رویکرد بن سلمان نسبت به ایران هم گفت: بن سلمان از زمان روی کار آمدن در عربستان ابتدا شروع به انجام سیاستهای تهاجمی نسبت به همسایگان خود کرد. عربستان به شدت در چند سال اول قدرت یافتن بن سلمان شروع به جنگ پنهان با کشورهایی مانند ایران، ترکیه کرد و در سال ۲۰۱۷ قطر را محاصره کرد و ۹ سال نیز با یمن جنگیدکه در نهایت سیاست خارجی بن سلمان در تمام این کشورها به بن بست رسید.
وی افزود: بن سلمان دریافت که نمیتواند کشورهای ایران، ترکیه، قطر و یمن را با زور و ثروت از میدان خارج کند و کم کم سیاست تقابلی محمد بن سلمان تبدیل به سیاست همراهی و همگرایی شد که نمونه بارز آن در مورد دولت سوریه بود که وزیر خارجه این کشور سفری به سوریه داشت و بشار اسد هم برای حضور در جلسه اتحادیه عرب به عربستان رفت.
عضو میز غرب آسیا موسسه مطالعاتی ابرار معاصر با تأکید بر اینکه اکنون بن سلمان برای رسیدن به چشم انداز ۲۰۳۰ که خود را در زمره سوئیس خاورمیانه میبینید قصد دارد با کشورهای منطقه همگرایی داشته باشد، خاطرنشان کرد: از سویی عربستانیها قصد دارند با کارتهای خود با آمریکا بازی کنند و نفت و انرژی یکی از این کارتها است که بن سلمان در سیاست جدیدش قصد دارد به دولت بایدن بفهماند که اگر آمریکا دست از حمایت همه جانبه از بن سلمان بردارد، آنها سراغ آلترناتیو دیگر یعنی پکن و مسکو خواهند رفت و تمام تخم مرغ هایشان را در سبد آمریکا قرار نمیدهند.
وی با بیان اینکه این سیاست به معنای در نظر گرفتن موازانه مستقل یا مثبت در روابط بین الملل است، اضافه کرد: ایران باید در مواجهه با عربستان، بدل سیاست خود را داشته باشد و کارتهای بازی خود را در منطقه بازی کند و پروندههای مهمی که در غرب آسیا وجود دارد را به فرجام دلخواه برساند.
حسن نیا درباره توافقات امنیتی و سیاسی بین ایران و عربستان نیز گفت: اساساً هیچ وقت تهران و ریاض به دو شریک تجاری و اقتصادی بزرگ تبدیل نخواهند شد یا آنگونه که ایران با امارات و قطر مبادله دارد برای عربستان میسر نیست، بیشتر مواجهه تهران و ریاض به عنوان دو رقیب سنتی در حوزه امنیت است و مطلوب خواهد بود که همان توافقنامههای امنیتی گذشته که در توافق احیای روابط نام برده شد تا حد زیادی اجرایی شود. همین امر سبب نگرانی اسرائیلیها هم شده چراکه آنها به عادی سازی روابط با ریاض بسیار خوشبین بوده و هستند.
وی در پایان اظهار کرد: عربستان سعودی چندین شرط برای عادی سازی روابط با اسرائیل دارد که تشکیل کشور فلسطین مستقل به پایتختی بیت المقدس شرقی و بازگشت آوارگان مهمترین شروط آن است، از طرفی دیگر برخی شروط خاص هم دارد که طرف حساب این شرطها آمریکا است و تا زمانی که این شروط محقق نشود عربستان به سمت عادیسازی رسمی با اسرائیل نخواهد رفت. البته عادیسازی روابط ریاض با تهران میتواند کمی بر روی روند عادی سازی روابط ریاض و تل آویو موثر باشد، اما برای پی بردن به نتیجه کار باید کمی منتظر ماند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/370483
لینک کوتاه کپی شد
کلیدواژه ها »