با استعفای «لیز تراس»، «ریشی سوناک» به عنوان سومین نخست وزیر انگلیس در سال جاری انتخاب شد. تورم دو رقمی و مشکلات اقتصادی، بحران انرژی در زمستان پیشرو، موج جدایی کشورها از انگلیس و افزایش محبوبیت حزب رقیب از مشکلات اصلی سوناک است.
گروه بین الملل-رجانیوز: در پی استعفای «لیز تراس» از نخست وزیری انگلیس، روز گذشته حزب محافظهکار «ریشی سوناک» را به عنوان تنها کاندیدای نخست وزیری انتخاب کرد. سرانجام با تایید چارلز سوم، پادشاه انگلیس، ریشی سوناک، وزیر دارایی سابق این کشور، سهشنبه (۲۵ اکتبر) رسماً به عنوان نخستوزیر جدید انگلیس منصوب شد.
به گزارش رجانیوز؛ لیز تراس، که جانشین بوریس جانسون شد، با وعده ایجاد تغییرات اساسی و تقویت بنیه اقتصادی انگلیس بر سر کار آمد و اعلام کرد با کاهش نرخ مالیاتها و افزایش نرخ رشد اقتصادی، یک دوران خوش پسابرگزیت را رقم خواهد زد اما سیاستهای او در عمل کاملا شکست خورد و پس از انتقادات زیاد بعد از ۴۴ روز سرانجام مانند بوریس جانسون استعفا داد.
تراس کوتاهترین دورهی نخست وزیری در تاریخ این کشور را داشت. چند روز قبل روزنامه «دیلی استار» با اشاره به فشارها بر لیز تراس برای استعفا تیتر زد: «ما یک کاهو خریدیم ، ببینیم این کاهو زودتر خراب میشود یا لیزتراس از قدرت کنار میرود که خب کاهو پیروز شد!»
استعفای لیز تراس در حالی است که او در جلسه پرالتهاب (چهارشنبه گذشته) پارلمان این کشور با حملات تند حزب رقیب و درخواست برای استعفا مواجه شد. اما تراس پاسخ داده بود که «من یک فرد جنگجو هستم و اهل کنار کشیدن نیستم. بار دیگر بابت اشتباهات اقتصادیای که رخ داده عذرخواهی میکنم اما بابت اشتباهات دیگران عذرخواهی نمیکنم. ما اقداماتی برای مقابله با شرایط سخت اقتصادی انجام دادهایم».
لحظه استعفا لیز تراس از مقام نخست وزیری انگلیس
«نیویورک تایمز» در گزارشی پیرامون انتخاب نخستوزیر جدید انگلیس نوشت که «سوناک درحالی حمایت عمومی ۱۹۳ نماینده محافظهکار را از آن خود کرد که بسیاری از حامیان بوریس جانسون و حتی موردانت نیز در آخرین دقایق ضرب الاجل رای گیری روز گذشته از حمایت نامزدهای خود نظیر «پنی موردانت» دست کشیده و به سمت سوناک متمایل شدند. موردانت در پایان رایگیریهای درون حزبی نتوانست حدنصاب را بدست آورد و با پیامی در توییتر انصراف خود را از کاندیداتوری اعلام کرد».
سوناک اولین آسیایی-بریتانیاییست که نخست وزیر انگلیس شده است. او اصالتی هندی دارد.
سوناک روز گذشته با چارلز سوم در کاخ باکینگهام دیدار کرد. این دیدار بخشی از روند انتقال قدرت در انگلیس است. چارلز سوم بعد از پذیرش رسمی استعفای تراس، سوناک را به نخستوزیری منصوب و از او خواست دولت تشکیل دهد. اکنون سوناک سومین نخستوزیر انگلیس در هفت هفته گذشته است. او با ۴۲ سال سن، جوانترین نخستوزیر در تاریخ معاصر این کشور است. همچنین وی سومین نخست وزیر در سال جاری است.
چالشهای پیش روی مهاجر پنجابی
سوناک در اولین سخنرانی بعد از انتصاب وعده داد که اشتباهات لیز تراس را جبران خواهد کرد. سوناک گفت همحزبی او (لیز تراس) در هدف قرار دادن رشد اقتصادی اشتباه نکرد اما «برخی اشتباهات رخ داد» و او به عنوان رئیس حزب و نخستوزیر جدید برای رفع آنها انتخاب شده است.
وی اظهار داشت از چالشهای پیشروی بریتانیا هراسان نیست اما هشدار داد تصمیمات دشواری در آینده وجود خواهد داشت. سوناک همچنین وعده داد: «کشورمان را نه با حرف که با عمل متحد خواهم کرد».
سوناک به دلیل معرفی سریع طرحهای حمایتی به ارزش میلیاردها پوند برای سرپا نگه داشتن مشاغل در طول قرنطینه ۱۸ ماه در دوران نخست وزیری جانسون، محبوب شد. اما طرح او برای افزایش نرخ بیمه با هدف تامین بودجه بیشتر برای تامین اجتماعی، شرکت در جشن تولد نخست وزیر وقت در دوران قرنطینه و سوءظن نسبت به فرار مالیاتی همسرش باعث سقوط محبوبیتش شد.
همسر ریشی سوناک، «آکشاتا مورتی» دختر میلیاردر هندی، نارایانا مورتی؛ یکی از بنیانگذاران غول فناوری هند، اینفوسیس (Infosys) است. در ماه آوریل، فاش شد که او با وجود مالکیت ۷۰۰ میلیون پوند از سهام شرکت پدرش، هیچ مالیاتی در بریتانیا پرداخت نمیکند چرا خود را به عنوان یک فرد غیرمقیم در بریتانیا به وزارت دارایی اعلام کرده است.
هرچند این کار غیرقانونی نبود، اما رسانهای شدن آن ریشی سوناک، وزیر دارایی بریتانیا را در موقعیت دشواری قرار داد و همسرش را ناگزیر به پرداخت مالیات بر درآمدی کرد که تنها در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۱.۶ میلیون پوندی بود.
.
سوناک در شرایطی ریاست کابینه بریتانیا را برعهده گرفته که وضعیت اقتصادی و اجتماعی این کشور به شدت بحرانی است و نرخ تورم در بریتانیا به بالاترین میزان در میان کشورهای عضو گروه ۷ رسیده است.
به گزارش یورونیوز، وزیر دارایی پیشین انگلیس در شرایطی پیشنهاد تشکیل کابینه را دریافت کرد که همزمان با تورم بیش از ۱۰ درصد که بالاترین میزان در چهل سال گذشته است، قیمت انرژی و مواد غذایی در این کشور در حال افزایش است.
به گفتهی کارشناسان وضعیت اقتصادی و اجتماعی این کشور به شدت بحرانی است و نرخ تورم در بریتانیا به بالاترین میزان در میان کشورهای عضو گروه ۷ رسیده است.
همچنین محبوبیت حزب محافظهکار در این کشور به پایینترین حد خود رسیده است و حزب کارگر به عنوان حزب اصلی مخالف دولت و دیگر احزاب بریتانیا خواستار برگزاری انتخابات عمومی زودهنگام شدهاند. حتی میزان محبوبیت تراس به منفی ۷۰ رسید.
روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت که بیش از ۲ میلیون خانوار انگلیسی از پرداخت قبض برق خانههای خود عاجز هستند، این در حالی است که دولت انگلیس برنامههای حمایت از خانوارها را کاهش داده است. بر اساس گزارش سازمانهای دولتی، تا پایان ماه جولای (مرداد) بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار انگلیسی از پرداخت قبضهای برق خود عاجز بوده و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار خانوار نیز از پرداخت قبض گاز خود ناتوان هستند، این در حالی است که هزینههای برق و گاز خانوارهای انگلیسی طی ۳ ماه گذشته بیش از ۲۵ درصد افزایش داشته و این میزان از پایان سال ۲۰۲۰ تاکنون دوسوم افزایش یافته است.
اما مشکلات تنها به معضلات اقتصادی ختم نمیشود. «نیکولا استورجن»، وزیر اول اسکاتلند ضمن تبریک به نخستوزیر جدید بریتانیا، تاکید کرد او منتخب مردم اسکاتلند نیست و اسکاتلندیها خواهان جدایی از بریتانیا هستند. وزیر اول اسکاتلند انتخاب ریشی سوناک به عنوان نخستین نخستوزیر آسیایی بریتانیا را لحظهای مهم خواند و به او تبریک گفت. استورجن در رشته توئیتی که منتشر کرده، سوناک را نخستوزیری غیر منتخب برای مردم اسکاتلند خوانده و خواستار برگزاری هر چه زودتر انتخابات عمومی و زمینهسازی برای استقلال اسکاتلند از بریتانیا شده است.
سوناک سومین نخست وزیر در سال جاری انگلیس است و این موضوع حکایت از بیثباتی سیاسی در انگلیس بعد از برگزیت دارد. همچنین حزب رقیب، حزب کارگر نیز با عملکرد بد تراس، محبوبیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کرد و این موضوع دولت سوناک را در ادامه تحت فشار قرار خواهد داد. همچنین موج جدایی نیز از همان ابتدا با اظهارات وزیر اول اسکاتلند کوک شد.
پیشبینی میشود که تورم در ماه آینده با شروع فصل سرما به مرز ۱۵ درصد برسد. بنابراین باید دید که سوناک میتواند از این امتحان سخت و سرد عبور کند یا به سرنوشت جانسون و تراس دچار میشود؛ چراکه سیاستهای اقتصادی وی افزایش مالیاتها است و قطعا به مذاق قدرتمندان و ثروتمندان انگلیس خوش نخواهد آمد!