هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
چهارشنبه، 21 آذر 1403
ساعت 06:48
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

چهارشنبه 13 بهمن 1400 ساعت 20:06
چهارشنبه 13 بهمن 1400 19:57 ساعت
2022-2-2 20:06:20
شناسه خبر : 355246

به طور معمول هر فرد سالم دارای ۲ کلیه می باشد. کلیه ها در دو طرف ستون مهره و زیر دنده ها قرار دارند. کلیه ها عضو قهوه ای و لوبیایی شکل هستند. اندازه کلیه ها در افراد بالغ ۱۲ سانتی متر و وزن آن در مردان ۱۲۵الی ۱۷۰ و در زنان ۱۱۵ الی ۱۵۵ گرم می باشد. وظیفه اصلی کلیه تصفیه خون است.  کلیه  دارای بیش از یک میلیون نفرون می باشد، در حالی که کلیه موش تنها۱۲،۵۰۰نفرون دارد. نفرون ها صافی هایی هستند که مواد زائد موجود در خون با عبور از آن ها تصفیه می گردد. تقریبا ۵ لیتر خون به طور متوسط در بدن انسان بالغ وجود دارد که کلیه ها این خون را ۴۰۰ بار در روز تصفیه می کنند.

کلیه ها ممکن است که به شکل خاموش و بدون علائم دچار مشکل شوند.  پس در این صورت نیاز است که سالیانه به پزشک برای چکاپ وضعیت سلامت کلیه ها مراجعه نماید برای یافتن پزشک در این زمینه می توانید به سایت پزشکا مراجعه نمایید.

انواع بیماری های کلیوی

بیماری مزمن کلیه: این بیماری موجب اختلال و کاهش عملکرد کلیه می شود. و دراثرعوامل گوناگونی از جمله بیماری های زمینه ای دیابت و فشار خون و یا عفونت های مکرر به وجود می آید. این بیماری در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارد. اما به مرور زمان بیماری پیشرفت می کند. راه های تشخیص این بیماری آزمایش خون و ادرار می باشد. این بیماری یک بیماری طولانی مدت است، آسیب به کلیه در این بیماری دائمی بوده و با گذشت زمان بر شدت بیماری افزود می شود.

سنگ کلیه: سنگ کلیه رسوباتی هستند که به علت غلظت بالای املاح و نمک در ادرار به وجود آمده اند. تا زمانی که سنگ در جای خود بماند و حرکت نکند هیچ علائمی ندارد. اما علائم پس از جابه جایی سنگ آغاز می شود. سنگ کلیه دارای انواع مختلفی می باشد. و بسته به اندازه سنگ و نوع سنگ درمان آن متفاوت است. با ایجاد تغییرات در سبک زندگی و مصرف برخی داروها می توان از بروز سنگ کلیه جلوگیری کرد. به طور مثال توصیه می شود، آب فراوان در طول روز بنوشید. مصرف آب حتی می تواند باعث دفع سنگ های کوچک شود.

سندروم نفروتیک: یک بیماری شایع کلیه سندروم نفروتیک می باشد که در این صورت بیمار میزان زیادی پروتئین را به هنگام ادرار دفع می کند. این بیماری در اثر آسیب عروق خونی ایجاد می شود که مواد زائد و مایعات اضافی بدن را تصفیه می کنند. این بیماری موجب ورم پا و قوزک پا می شود و زمینه ایجاد بیماری های دیگر میباشد. علت بروز این بیماری مشخص نمی باشد. کلیه ها همانند صافی در بدن ما عمل می کنند. در این بیماری سایز سوراخ های فیلتر ها یا به عبارتی همان نفرون ها بزرگتر می شود، سپس این صورت است که پروتئین ها می توانند از آن ها عبور کرده و از طریق ادرار از بدن دفع شوند. در این حالت است که سطح پروتئین  در خون کاهش می یابد. کاهش حجم ادرار و ادرار کف آلود از نشانه های این بیماری می باشد. این بیماری در کودکان بسیار شایع است. با مراجعه به بهترین دکتر کلیه در تهران و یا هر شهر دیگری در ایران و انجام آزمایش های لازم می توان این بیماری را درمان کرد. می توانید آزمایشاتی را به جهت آگاهی از وجود این بیماری انجام دهید از جمله  آزمایش خون ، ادرار و در صورت نیاز نیز آزمایشات تکمیلی چون نمونه برداری از بافت کلیه را باید انجام داد تا از نتیجه مطمئن شد.

بیماری کلیوی پلی کیستیک: این بیماری نوعی اختلال ژنتیکی است. در این بیماری تعداد زیادی کیست در کلیه ها رشد می کنند و موجب بروز اختلال در عملکرد کلیه می گردند. کلیه پلی کیستیک منجر به بروز بیماری کلیه مزمن می گردد. در موارد بسیاری دیده شده است که افراد مبتلا به کلیه پلی کستیک در نهایت با نارسایی کلیه مواجه می شوند. از نشانه هایی که خبر از وجود این بیماری می دهد می توان به احساس درد دوطرفه پایین کمر، مشاهده خون در ادرار، عفونت ادرار به طور دائمی، درد یا تورم شکم، سنگ در کلیه  و فشار خون بالا اشاره نمود. می توانید با انجام یک سری نکات از بروز این بیماری جلوگیری نمایید.با پرهیز از مصرف داروهایی که به طور خود سرانه مصرف می شود، ترک سیگار و عدم مصرف الکل، کنترل وزن و رژیم غذایی صحیح، ورزش کردن، نگهداشتن کلسترول خون در محدوده نرمال، کنترل فشارخون و قند خون از جمله اقداماتی می باشد که می توانید با رعایت آن ها از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید.

عفونت کلیه: این عفونت یک نوع عفونت در مجرای ادراری می باشد و از سمت مثانه و مجرای ادراری شروع شده و در نهایت به کلیه ها ختم می شود. باید توجه داشته باشد که در این صورت باید فورا به پزشک  مراجعه نمایید. تب لرز، تکرر ادرار، احساس درد و یا سوزش به هنگام دفع ادرار، حالت تهوع و اسفراغ، مشاهده خون و یا چرک در ادرار، ادرار کدر و همراه با بوی نامطبوع از علائم ابتلا به این بیماری هستند. این بیماری عوارضی نیز دارد ازجمله:

  • اسکار کلیه: این عارضه می تواند منجر به بیماری مزمن کلیه، فشار خون و نارسایی کلیه شود.
  • مسمومیت خون: کلیه ها خون را تصفیه و سپس خون تصفیه شده را به نقاط دیگر بدن می رسانند. در این صورت ابتلا به عفونت کلیه باکتری ها در جریان خون ما پخش می شود.
  • عوارض بارداری: این بیماری موجب بروزخطر زایمان نوزادان کم وزن در زنان باردار، که ابتلا به عفونت کلیه هستند می شود.

راه های تشخیص این بیماری آزمایش ادرار و خون و آزمایشات تکمیلی چون سونوگرافی، سی تی اسکن، نوعی رادیوگرافی به نام سیستواورتروگرام که به هنگام ادرار کردن انجام می شود می باشد.

دیالیز و بیماری کلیوی

هنگامی که کلیه در حال از کار افتادن و یا به طور کامل از کار افتاده باشد فرد مجبور به جایگزین کردن روش مصنوعی برای تصفیه خون می باشد که به آن دیالیز می گویند. دیالیز دو نوع است همودیالیز و دیالیز صفاقی

همودیالیز

 این نوع دیالیز از طریق دستگاه مخصوص خون تصفیه شده را به بدن تزریق میکنند. همودیالیز در خانه، بیمارستان، کلینیک ها و یا در مراکز دیالیز انجام می شود. هفته ای سه جلسه باید همو دیالیز انجام بگیرید و هر جلسه بین ۳ الی ۵ ساعت به طول می انجامد. برای انجام دیالیز نیاز است شخص چند هفته قبل فیستول شریانی(AV) که یک عمل جراحی می باشد را انجام دهد. فیستول (AV) از طریق پیوند رگ درست و پیوند شریان در ساعد و زیر پوست ایجاد می شود. شایع ترین عوارض همودیالیز فشار خون پایین، گرفتگی عضلات، تهوع و سردرد و همچنین به مرور موجب نارسایی قلبی می گردد. 

دیالیز صفاقی

 این دیالیز نوعی دیالیز است که در آن از آستر داخلی شکم استفاده می شود تا همانند فیلترکلیه عمل کند. در این روش مایع دیالیز را از طریق یک لوله که در داخل شکم جایگذاری می شود وارد بدن می کنند. به طور معمول، برای بهبود جای زخم حاصل از جایگذاری لوله دیالیز، دیالیز به مدت دو هفته به تعویق می افتد. 

اگر چه هر دو روش دیالیز می تواند موثر باشد و خون بیمار را تصفیه کند، اما دیالیز به روش صفاقی برتری هایی در مقایسه با همودیالیز دارد از جمله رژیم غذایی متنوع تر و این روش دیالیز انعطاف پذیری بیشتری دارد.

کلام آخر

کلیه ها عملکردی همانند صافی دارند و مواد زائد خون را تصفیه کرده و سپس به سایر نقاط بدن می فرستند. اما گاهی در اثرعوامل گوناگونی عملکرد کلیه مختل می شود. از جمله بیماری هایی که کلیه با آن ها رو به رو می شود می توان به  بیماری مزمن کلیه، سنگ کلیه، کلیه پلی کیستیک، سندروم نفروتیک و عفونت کلیه اشاره کرد، که شخص ممکن است با آن ها رو به رو شود. می توان با انجام آزمایش خون و ادرار تمامی مشکلات کلیه را برسی نمود، همچنین تست های تکمیلی چون نمونه برداری برای تشخیص برخی بیماری ها مانند سندروم نفروتیک نیاز است که می توانید با مراجعه به بهترین دکتر نفرولوژی در تهران و یا شهر خود مراجعه نمایید تا درمان شوید. سپاس که تا به انتهای مقاله با ما همراه بودید.



 

 

 

 

https://zamzam.ir/#home