هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
پنجشنبه، 17 ارديبهشت 1405
ساعت 09:25
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

سه شنبه 19 اسفند 1404 ساعت 23:01
سه شنبه 19 اسفند 1404 22:53 ساعت
2026-3-10 23:01:04
شناسه خبر : 388734
قوام الگوی امامت و ولایت بر امتداد و حفظ اصول است؛ اساساً امامت از آنجایی ضروری است که اصول اسلامی و مکتبی ما نه مربوط و مقید به یک زمانه خاص، که جاری در تک‌تک لحظه‌های حال و آینده است. از آنجایی که این اصول نامیرا هستند، پس همواره می‌باید جاری باشند. کار ولایت و امامت، در اصل حاضرکردن مدام اصول اساسی اسلام در صورت‌ها و سیرت‌های مناسب زمان و مکان است. پس باید امام و مقتدایی باشد تا آن اصول اساسی مکتب را همواره در صحنه حاضر کند و بدان اصول فتوا بدهد. این مطلب، حکمت کلّ اصل ولایت فقیه است.
 
امامت، حاضرکردن موضع اصیل مکتب اسلام است
امامت و در پرتو آن ولایت فقیه، نقطه‌ای است که می‌خواهد همواره موضع اصیل و سنتی مکتب اسلام را حاضر نگه دارد. برای این زنده‌نگه‌داشتن امام و ولیّ، ابتدائاً می‌باید «وارث» این اصول باشد. به عبارتی شاید بتوان گفت که این وارث‌بودن، اصلِ اصلِ اصل و جوهره مقام امامت است. در حدیثی است که امام باقر(ع) در معرفی خویش چنین فرمودند که: «اصولُ علمٍ عندنا نتوارثها کابِرٌ عن کابِر» یعنی اصول علم نزد ماست؛ آن را به ارث می‌بریم، بزرگی از بزرگی. حتماً در زیارت وارث بارها خوانده‌ایم که حضرت سیدالشهدا(ع) را با تعبیر «السلام علیک یا وارث امیرالمؤمنین...» توصیف فرموده است. همین تعابیر در دیگر زیارت‌ها نظیر زیارت مخصوصه حضرت رضا(ع) هم آمده است. نیز آن حدیث معروف «العلماء ورثة الانبیاء» را بسیاری از شارحان، منطبق به خود امام و مقام امامت تفسیر کرده‌اند.
 
اما استعاره «وراثت» چرا تا این حد قدرتمند و پرتکرار است؟ این تکرار و تأکید بر مقوله وراثت، از باب تأکید بر این نکته است که آنچه امامت و ولایت (چه ولایت معصوم و چه ولایت فقیه) را اصلاً ضروری کرده است، همین به‌ارث‌رسیدن اصول و مبانی و جاری‌شدن آن‌هاست. این مطلب، انتظار ملت نیز هست. قرار نیست با آمدن امامی، عصر امام قبلی به انتها برسد؛ بلکه اصلاً مشروعیت و سنجه امام بعدی در این است که «وارث» باشد.
 
امامِ جدید، راه امام قبلی را ادامه می‌دهد و آن را کامل می‌کند
اگر کسانی منتظر بوده‌اند که با کشف و اعلان امام جدیدمان، دوران جمهوری اسلامی به اتمام برسد، اشتباه کرده‌اند. دوران رهبری کنونی، پایان رهبری حضرت امام سیدعلی خامنه‌ای نیست، بلکه تکمیل و ادامه آن است. عالم مجاهد جوانی آمده که امامتش، اصلاً در وراثت درستش نسبت به مکتب بوده که اکنون محرز شده است. امام جدید، اهل پشت‌پازدن به تعالیم پدر فقیدش نیست؛ بلکه حسب قاعده «الامامة اساس الاسلام النامی» می‌خواهد آن اصول را نمو و توسعه بیشتری بدهد؛ بعون الله و مَنّه و کَرَمه. اگر دشمن با انتخاب رهبر جدید توقع دارد که تغییر رفتاری در جمهوری اسلامی شاهد باشد، باید بداند که مکتب ما همان مکتب و امام کنونی ما هم، امام همان مکتب است. او حسب وظیفه رهبری‌اش، جاری‌کننده جریان اسلام اصیل است؛ همان اسلامی که سنت محمد و آل‌محمد بوده است. آنچه بیرون از سنت اسلام ناب و بیرون از وراثت علم محمد و آل‌محمد رخ بدهد، لاجرم بیرون از دایره امامت نیز هست؛ «و ما بعدالحقَّ الا الضّلال» ورای حقّ چیست جز گمراهی؟


-