پنجشنبه 16 شهريور 1396 10:33 ساعت
شناسه خبر : 276211

این روزها بازگشت پیکر شهید جنگجو بهانه ای برای مرور دوباره خاطرات جنگ شده است. خاطراتی که برخی از جمله رسانه های ضد انقلاب سعی دارند آن را وارونه جلوه دهند.
گروه فرهنگی رجانیوز : این روزها بازگشت پیکر شهید جنگجو بهانه ای شده برای مرور دوباره خاطرات جنگ، خاطراتی آکنده از روایات اساطیری از انسانی ترین لحظات حضور مردان و زنان پاکباخته برای رهگیری یک آرمان. و در میان این روایتها، تصویر ماندگار حسن جنگجو سالهاست در دیوار حافطه تاریخی انقلاب اسلامی به عنوان قاب ماندگار مقاومت نصب شده است.
رجعت او به شهرش، تبریز، باز آن عکس تاریخی را به خاطر ما آورده. حسن جنگجو؛ متولد 1339 در تبریز است. اولین اعزام شهید جنگجو به جبهه در سال 59 و 6 ماه پس از آغاز جنگ بوده، در قامت جوانی تقریبا 20 ساله با جثه ای کوچک اما مصمم. آن عکس معروف از شهید جنگجو هم در همان سال و در جریان دوره 10 روزه آموزش نظامی در مسجد سلیمان ثبت شده است. حسن جنگجو در آن عکس نه نوجوان تازه کار است و نه ترسیده و بی تجربه در خط مقدم؛ بلکه وی در حال آموزش دیدن است برای عضویت در گروه شهید چمران، گروهی که به اذعان خبرگان نظامی، از حرفه ای ترین گروه های جنگ چریکی بود.
آری، حسن پس از طی کردن آن دوره نظامی و با توجه به شایستگی که نشان داده بود، عضو گروه جنگ های نامنظم به فرماندهی شهید مصطفی چمران میشود و میرود به منطقه ای میان تپه های الله اکبر و کرخه کور. روایت همرزمان شهید چمران، از علاقه خاص او به حسن جنگجو حکایت دارد. حسن جزو نیروهای مورد اطمینان چمران بود.
حسن جنگجو، جوان بسیجی تبریزی در روزهای آغاز جنگ علیرغم مخالفت اولیه خانواده، شجاعانه به صف رزمندگان پیوسته بود و با وجود چندین بار مجروحیت شدید، عملیاتهای متعددی را شرکت کرد و سرانجام در جریان عملیات خیبر در سال 62، به عنوان نیروی رزمی و در سن 23 سالگی به شهادت رسید.پیکر او تا همین چند روز قبل در دل خاکهای جنوب امانت بود و سرانجام در شهریور 96 پیکر تفحص شده اش در شهر تبریز آرام گرفت.
و اما روایت بی بی سی از حسن جنگجو که این روزها دوباره دست به دست میشود؛ آلفرد یعقوب زاده، عکاس جنگ و خالق عکس معروف شهید جنگجو، 4 سال قبل و در برنامه تماشای بی بی سی، ماجرای عکس جنگجو را چنین روایت می کند: "مشغول پیشروی بودیم ، تو اون گل و لای ، خیلی خیس بودم، چشمم به این بچه افتاد، آموزش نظامی نداشت. به جبهه اومده بود و بهش اسلحه داده بودن و در اون شرایط نمی دونست چی به چیه؟ حس کردم خیلی ترسیده، منو بغل کرد و گریه می کرد گفت بابام منو آورده ، گفتم عیب نداره حالا دیگه اومدی . ۱۳سالش بود و من۲۰سال . چند روز بعد یکی از مسئولین منو که دید گفت اون رفیقتو یادته؟ شهید شد"
از اینجا میتوانید فیلم صحبتهای یعقوب زاده را ببینید
به چند دلیل این روایت مخدوش است، اولا حسن در سال 59، 13 ساله نبود، بلکه جوانی 20 ساله است. ثانیا آن عکس چندین کیلومتر دورتر از خط مقدم ثبت شده، نیروها در حال آموزش نظامی هستند نه پیشروی. ثالثا حاج محمد جنگجو، پدر شهید جنگجو در آن زمان هیچ سابقه ای از حضور در جبهه نداشته، حسن اولین عضو خانواده بود که با اصرار خودش در جبهه حاضر شد، نه پدرش او را به جبهه برده بود و نه اجباری در کار. و در نهایت باید گفت شهید جنگجو حدود سه سال پس از آن عکس معروف و در سال 62 به شهادت رسید، نه چند روز بعد.
ارائه تصویری کلیشه ای و احساسی از یک نوجوان آموزش ندیده حاضر در جبهه از حسن جنگجو، روایتی مخدوش از جوانی رزمنده است که با احساس مسئولیت و آگاهانه در جبهه حاضر شد و با شرکت کردن در چندین عملیات مهم و مجروحیت، سرانجام در راه آرمانش به شهادت رسید، و شبیه جنگجوها بسیارند، شهیدانی که هر یک روایتی دارند و داستانی، افسوس که کلیشه ها مجال نگاه انسانی و متنوع به جنگ را از ما سلب کرده اند.
پ.ن1: برای آلفرد یعقوب زاده به عنوان یک عکاس حرفه ای احترام قائلم، بسیاری از تصاویر ماندگار ذهنم از امام خمینی، جنگ و مقاومت فلسطین به واسطه لنز دوربین او شکل گرفته، اما به هیچ وجه روایت او از شهید جنگجو برایم قابل پذیرش نیست.(عداوت و رفتار غیرحرفه ای بی بی سی البته ماجرایی دیگر است)
پ.ن2: از نوجوانی عاشق این دو جمله از وصیتنامه شهید جنگجو بودم "اینجانب حسن جنگجو فرزند محمد برای لبیک گفتن به فرمان امام زمان و نائب بر حقش امام خمینی به جبهه های حق علیه باطل اعزام شدم... و از این خط خمینی که خط سرخ و شهادت امام حسین علیه السلام است پشتیبانی کنید..."

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/276211
لینک کوتاه کپی شد