هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
دوشنبه، 1 ارديبهشت 1404
ساعت 00:11
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

يكشنبه 20 اسفند 1402 ساعت 19:01
يكشنبه 20 اسفند 1402 18:49 ساعت
2024-3-10 19:01:20
شناسه خبر : 376780
بانک آینده که به عنوان بانک خصوصی به شمار می‌رود و پیشینه پرداخت تسهیلات بیش از حد مجاز به اشخاص مرتبط را دارد، اکنون ریالی برای وام مسکن پرداخت نکرده است!
بانک آینده که به عنوان بانک خصوصی به شمار می‌رود و پیشینه پرداخت تسهیلات بیش از حد مجاز به اشخاص مرتبط را دارد، اکنون ریالی برای وام مسکن پرداخت نکرده است!
گروه اقتصاد-رجانیوز: علیرغم تاکیدات بسیار دولت سیزدهم در راستای ارائه و تسریع پرداخت تسهیلات مسکن توسط بانک‌ها اما برخی از آن‌ها از جمله بانک آینده به تعهدات خود عمل نکرده‌اند. کوتاهی در انجام این تعهدات در حالی بوده که بانک مرکزی اقدامات لازم در این حوزه را انجام داده اما معلوم نیست که این بانک‌ها، اعتبارات خود را صرف چه اموری کرده‌اند!
 
به گزارش رجانیوز، دولت سیزدهم از ابتدای آغاز فعالیت خود، اهتمام ویژه‌ای به ساخت مسکن داشت؛ چراکه در طول ۸ سال فعالیت دولت تدبیر و امید، خلع‌های زیادی در این حوزه به‌وجود آمد. به همین سبب نیز دولت با پیگیری‌های مداوم سعی بر افزایش طرح‌های کمک‌کننده به متقاضیان و سازندگان مسکن داشت تا از این طریق روند دریافت تسهیلات بانکی تسریع و سرعت خانه‌دار شدن متقاضیان افزایش یابد. این موضوع در حالی بوده که آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، نهضت ملی مسکن را یکی از مهمترین طرح‌های اقتصادی دولت سیزدهم دانسته و در سومین جلسه شورای عالی مسکن اعلام کرد: «کسانی که به هر دلیل نمی‌توانند یا خدایی نکرده نمی‌خواهند برنامه ساخت مسکن عملیاتی شود، قطعا مضر بوده و باید کنار گذاشته شوند.»
 
وضعیت ساخت مسکن به کجا رسیده است؟
با گذشت دو سال از عمر این طرح اما هنوز آمار دقیقی از میزان پیشرفت آن تا پایان سال جاری اعلام نشده است. با این حال اما هادی عباسی، معاون وزیر راه و شهرسازی در بهمن امسال گفت: «فرایند ساخت دو میلیون و ۲۴۴ هزار واحد مسکونی در کشور شروع شده است.» 
 
گفتنی است که وضعیت ساخت مسکن در کشور با کندی پیش می‌رود و به زعم بسیاری از کارشناسان این حوزه، عملکرد بانک‌ها پاشنه‌آشیل این پروژه است. طبق ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، بانک‌ها ملکف هستند ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی در نظام بانکی هر سال را به بخش مسکن اختصاص دهند.
 
 
این موضوع در حالی بوده که بر اساس گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی در ۲۴ بهمن ماه، در این مدت سهم وام جعاله پرداخت شده به خانوار در کشور ۳/۶ درصد، تسهیلات خرید مسکن غیرنوساز ۶/۱ درصد، وام خرید مسکن نوساز ۳/۴ درصد و سهم ودیعه مسکن نیز تنها ۱/۴ درصد بوده است.
 
 
همراهی بانک مرکزی و کوتاهی برخی بانک‌ها
اکنون اما پس از گذشت بیش از ۱۱ ماه از ابتدای سال جاری، بانک مرکزی آماری که بر طبق بند «ح» تبصره ۱۶ قانون بودجه امسال موظف بود به صورت ماهانه به‌روزرسانی کند، حال با تاخیر ۱۱ ماهه منتشر کرده است. آماری که اطلاعات کاملی از تسهیلات اعطایی بانک‌ها در بخش مسکن را گزارش می‌دهد.
 
بر اساس این گزارش، بانک مسکن با اعطای ۹۰۶/۸۵۹ میلیارد ریال تسهیلات بانکی در حوزه مسکن در طول ده ماهه سال جاری، پیشتاز از سایر بانک‌های دولتی و خصوصی بوده است. روند پرداخت تسهیلات از سوی این بانک در طول ماه‌های مختلف نشان می‌دهد که در فروردین ماه ۱۴۰۲، مبلغ ۲۲/۴ میلیارد، در دو ماهه ابتدایی سال حدود ۷۵ میلیارد و سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ مبلغ۱۴۳/۹ میلیارد ریال تسهیلات در حوزه مسکن پرداخت کرده است. 
 
 
دومین بانک که بیشترین تسهیلات را در حوزه مسکن ارائه داده، بانک ملی است. این بانک در سه ماهه ابتدایی سال جاری ۱۱/۰۵۵ میلیارد ریال تسهیلات در حوزه مسکن اعطا کرده است. در شش ماهه سال این مبلغ به ۱۱۶/۲۷۲ میلیارد ریال رسیده و بر اساس آمار منتشر شده در طول ده ماهه سال جاری جمعا مبلغ ۵۱۰/۶۱۳ میلیارد ریال تسهیلات در این حوزه پرداخت کرده است. 
 
بانک رفاه کارگران نیز در این میان توانسته است جایگاه سوم را از آن خود کند. بر همین اساس نگاهی به آمارها نشان می‌دهد که این بانک در طول ده ماهه سال ۱۴۰۲، مبلغ ۲۲۷/۶۸۵ میلیارد ریال تسهیلات بانکی در حوزه مسکن به صاحبان کسب و کار و خانوار پرداخت کرده است.
 
بانک‌های ملت، تجارت و پاسارگاد نیز به ترتیب با پرداخت ۲۰۹/۲۶۰، ۱۳۹/۵۸۰ و ۱۳۹/۵۱۳ میلیارد ریال تسهیلات در جایگاه چهارم تا ششم قرار گرفته‌اند. با توجه به آمار منتشر شده، میزان تسهیلات پرداختی در حوزه مسکن توسط سایر بانک‌ها طی ده ماهه امسال کمتر از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال است؛ به طوری که بانک صادرات با میزان پرداختی ۷۷/۸۹۰ میلیارد ریال، سپه با میزان ۷۴/۱۰۴ میلیارد ریال، سامان با میزان پرداختی ۴۳/۱۲۹ میلیارد ریال، بانک شهر با میزان پرداختی ۳۹/۹۶۶ میلیارد ریال، پارسیان با میزان پرداختی ۲۴/۲۹۱ میلیارد ریال و توسعه تعاون با مبلغ ۱۸/۶۵۴ میلیارد ریال در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.
 
گفتنی است که بانک‌های پست بانک، خاورمیانه و کشاورزی به ترتیب ۱۶/۷۱۲، ۱۶/۴۲۱ و ۱۲/۷۶۸ میلیارد ریال وام در حوزه مسکن پرداخت کرده‌اند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که سایر بانک‌ها عملکرد خوبی در این حوزه نداشته‌اند و بانک‌هایی همچون بانک‌های گردشگری، سینا، اقتصاد نوین، کارآفرین، صنعت و معدن، دی، موسسه ملل و... سهم اندکی در پرداخت وام مسکن به متقاضیان داشته و میزان وام پرداختی آن‌ها طی ده ماهه سال جاری کمتر از ۱۰ میلیارد ریال بوده است.  
 
 
بانک آینده ریالی وام مسکن پرداخت نکرد!
گفتنی است که به طور کلی در ده ماهه سال جاری مبلغی حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مسکن از سوی بانک‌ها به صاحبان کسب و کار و خانوار پرداخت شده است. با این حال اما برخی بانک‌ها کوتاهی‌هایی را در پرداخت این نوع تسهیلات داشته‌اند.
 
بانک آینده یکی از همان بانک‌ها بوده که هیچ تسهیلاتی در حوزه مسکن پرداخت نکرده است. این موضوع در حالی بوده که این بانک که به عنوان بانک خصوصی به شمار می‌رود و پیشینه پرداخت تسهیلات بیش از حد مجاز به اشخاص مرتبط را دارد، اکنون ریالی برای وام مسکن پرداخت نکرده است! گفتنی است که در انتهای گزارش بانک مرکزی نیز نوشته شده «بانک آینده همکاری لازم را در ارائه آمار نداشته است». به همین سبب معلوم نیست که تسهیلاتی از سوی این بانک پرداخت شده یا نشده اما موضوعی که واضح است، امتناع این بانک از قرار دادن اطلاعات در اختیار بانک مرکزی است. به همین سبب نیز می‌توان این گمانه را مطرح کرد که اگر وام مسکن از سوی بانک آینده به متقاضیان پرداخت می‌شد، اطلاعات آن در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گرفت.
 
گفتنی است که به گفته روح‌الله ایزدخواه، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، ۸۵ درصد از تسهیلات پرداختی بانک آینده به خودش بوده است!
 
 

 

کارنامه بانک‌ها در پرداخت وام نهضت ملی مسکن
پرداخت وام نهضت ملی مسکن همواره مورد تاکید دولت بوده است. بررسی آمارها نشان می‌دهد که در این تسهیلات نیز از زمان اجرای قانون جهش تولید مسکن یعنی شهریور ماه سال ۱۴۰۰ تا بهمن سال جاری (مجموعا ۲۸ ماه)، بانک مسکن مجددا پیشتاز بوده و با پرداخت ۸۵۳/۲۷۹ میلیارد ریال، در جایگاه اول قرار گرفته است. همچنین بانک ملت نیز با پرداخت ۲۲۴/۶۰۱ میلیارد ریال تسهیلات، در رتبه دوم قرار گرفته است. پس از این دو بانک، بانک ملی ایران با پرداخت ۱۵۴/۸۱۵ میلیارد ریال، بانک تجارت با پرداخت ۱۴۹/۸۸۸ میلیارد ریال و بانک سپه با میزان ۱۱۱/۹۳۵ میلیارد ریال در جایگاه‌های سوم تا پنجم قرار گرفته‌اند.
 
 
گفتنی است که بانک آینده در پرداخت وام نهضت ملی مسکن نیز عملکرد خوبی نداشته و فقط مبلغ ۱۰/۱۱۱ میلیارد ریال وام پرداخت کرده است. همچنین بانک‌های پاسارگاد، پارسیان، سرمایه، خاورمیانه، سامان و اقتصادنوین هیچ مشارکتی در نهضت ملی مسکن تاکنون نداشته‌اند. 
 
دولت باید برخورد جدی‌تری با بانک‌های متخلف کند
در تبصره ۵ ماده ۴ قانون جهش مسکن، در رابطه با بخش تسهیلات بانکی، ضمانت اجرایی برای بانک‌ها در نظر گرفته شده است. بر همین اساس اگر بانک‌ها تسهیلات لازم ۲۰ درصدی را نپردازند، سازمان امور مالیاتی کشور جریمه‌ای معادل یک‌پنجم عدد تعهد شده را برای آن‌ها در نظر گرفته که در نهایت مبلغ آن به صندوق ملی مسکن واریز خواهد شد.
 
به گفته سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در سال اول اجرای این قانون که از ابتدای مهر ماه ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ۱۴۰۱ بود، سازمان امور مالیاتی رسیدگی‌های لازم را انجام داد و حدود ۵۹ هزار میلیارد تومان رای اولیه در این سازمان برای بانک‌های متخلف صادر شد که مبلغ ۲۶ هزار میلیارد تومان در مرحله تجدید نظر قطعی شد. 
 
در خصوص جزئیات جرائم مالیاتی نیز شاهین مستوفی، مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی اظهار کرد: «برای سال ابتدایی اجرای این قانون حدود ۲۵ بانک کشور موظف بودند به میزان ۳۶۰ هزار میلیارد تومان که از سوی بانک مرکزی برای پیشبرد طرح مردمی نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شده بود، تسهیلات پرداخت کنند اما طی این مدت زمان تنها حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان به این پروژه تخصیص یافت.»
 
این مقام مسئول در رابطه با اخذ جریمه از بانک‌های متخلف اظهار کرد: «با توجه به قوانین و ضوابط مالیات‌های مستقیم اگر بانکی از پرداخت جریمه خودداری کند، سازمان امور مالیاتی با همکاری بانک مرکزی می‌تواند این وجوه را از محل دارایی‌های بانک‌ها نزد بانک مرکزی اخذ کند.» 
 
 
همچنین آیت‌الله رئیسی در یکی از جلسات شورای عالی مسکن تاکید کرده است که اگر بانک‌ها به تکلیف خود در حوزه مسکن عمل نکنند باید ۲۰ درصد این رقم جریمه شوند. با این حال اما تاکنون بانک‌ها نسبت به پرداخت جریمه‌های خود نیز اقدامی انجام نداده‌اند. به همین سبب انتظاری که از دولت سیزدهم می‌رود، نظارت و برخورد جدی‌تر با بانک‌هایی بوده که به تعهدات خود عمل نکرده و نسبت به پرداخت جریمه نیز بی‌اعتنا هستند. در این صورت می‌توان مطمئن بود که اجحافی در حق متقاضیان مسکن صورت نمی‌گیرد.
 
انتهای پیام/


 

 

 

 

https://zamzam.ir/#home