دوشنبه 11 مهر 1401 09:51 ساعت
شناسه خبر : 361129

در پی وعدهی خداحافظی با قرعهکشی خودرو؛
وعده پایان لاتاری خودرو در ۱۴۰۱ محقق میشود؟/ عقب ماندگی تولید خودرو
روز گذشته وزارت صمت میزان تولید خودروهای داخلی را در نیمه نخست سال جاری، ۵۱۶ هزار و ۲۰۶ دستگاه اعلام کرد؛ این در حالی است که برای پایان یافتن قرعه کشی خودرو حداقل به یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو احتیاج است.
گروه اقتصادی-رجانیوز: بر اساس آخرین آمار ارائه شده میزان تولید خودروهای داخلی در شش ماه نخست سال جاری، ۵۱۶ هزار و ۲۰۶ دستگاه بوده است، رقمی که نشانگر رشد ۶ درصدی تولید خودرو در کشور است و شایسته تقدیر اما باز هم این میزان با نقطه مطلوب یعنی شرایطی که دیگر احتیاج به قرعه کشی نیست فاصله معناداری دارد.
به گزارش رجانیوز، از دیگر نقاط مثبت گزارش تولید خودرو در نیمه نخست سال ۱۴۰۱، تولید خودروهای کامل دو خودروساز دولتی بزرگ کشور رشد ۲۸۴ درصدی را تجربه کرده است.
همچنین تولید خودروهای ناقص با کاهش ۸۸ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ۴۱ هزار و ۶۳۳ دستگاه رسیده است.
ایرانخودرو و سایپا در همین مدت ۵۱۷ هزار و ۷۳۲ دستگاه خودروی سواری و وانت تحویل مشتریان دادند که رشد ۲۸ درصدی نشان میدهد، تعداد تعهدات معوق این دو خودروساز چهار هزار و ۵۲۰ دستگاه است و آمار خودروهای ناقص انباشته در کف پارکینگ آنها به ۲ هزار و ۳۲۵ دستگاه کاهش یافته است.
به یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو احتیاج است
بنابراین گزارش، پیش از این منوچهر منطقی، معاون صنایع حملونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت گفته بود: «اگر یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو به بازار ایران عرضه شود، به قرعهکشی نیازی نخواهد بود. وقتی برای تقاضا، عرضه کمی وجود دارد، به طور طبیعی قیمت بالا میرود و قیمت کارخانه با بازار فاصله معناداری پیدا میکند.
محاسباتی انجام شد تا نشان دهد چقدر خودرو باید عرضه شود تا نیاز به انجام قرعهکشی نباشد و بر اساس نتایج آن محاسبات، برنامهریزیهای لازم انجام شد. این محاسبات نشان داد اگر یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو به بازار ایران عرضه شود، به قرعهکشی نیازی نخواهد بود، پس تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو برای امسال هدفگذاری شده است تا عرضه و تقاضا به هم نزدیک شود».
با فرض اینکه خودروسازان داخلی در نیمه دوم سال هم با همین دست فرمان تولید خودرو را ادامه دهند، در نهایت تا پایان سال جاری شاهد تولید حدود یک میلیون خودرو خواهیم بود که این رقم باز هم با ۱ میلیون ۵۰۰ هزار دستگاهی که کارشناسان و مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برای پایان یافتن لاتاری اعلام کردهاند فاصله دارد.
برای پایان یافتن قرعه کشی تا قبل از سال ۱۴۰۲، با توجه به تولید ۵۱۶ هزار دستگاهی خودرو در شش ماه نخست سال خودروسازان باید در نیمه دوم سال یک میلیون دستگاه تولید کنند که به معنای افزایش صد درصدی و دو برابر شدن میزان تولید است.
با این توضیحات میتوان گفت فاصلهای عمیق بین نقطه مطلوب یعنی شرایطی که دیگر احتیاجی به لاتاری خودرو نباشد، با شرایط کنونی تولید خودرو در شرکتهای بزرگ داخلی وجود دارد.
پیشتازی خودروسازهای خصوصی
بر پایه این گزارش، گروه صنعتی ایرانخودرو با تولید ۲۲۸ هزار و هشت دستگاه خودرو تا پایان شهریورماه عنوان بزرگترین خودروساز کشور را از آن خود کرد. آمار تولید آبیپوشان جاده مخصوص در همسنجی با پارسال افت ۶ درصدی نشان میدهد.
نارنجیپوشان جاده مخصوص یا همان گروه سایپا نیز با تولید ۲۰۹ هزار و ۳۱۰ دستگاه خودرو (کاهش یک درصدی) به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور باقی ماندند.
با این حال، نکته قابل توجه رشد چشمگیر تولید توسط خودروسازان بخش خصوصی است، بهطوری که با ثبت رشد ۱۴۰ درصدی تعداد ۷۸ هزار و ۸۸۸ دستگاه خودرو تولید کردند.
سهم تولید بخش خصوصی در ۶ماهه ابتدایی امسال از هفت به ۱۵ درصد افزایش یافته است.

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/361129
لینک کوتاه کپی شد