شنبه 1 مرداد 1401 14:29 ساعت
شناسه خبر : 359320
ازبکستان؛ کشور دیگری است که دولت سیزدهم توسعه همکاری با آن را در دستور کار خود قرار داده است و دو کشور تجارت حداقل دو میلیارد دلاری را هدفگذاری کردند. از اواخر سال گذشته، مذاکرات با ازبکستان برای توسعه روابط و همکاریهای مشترک آغاز شد.
ازبکستان؛ کشور دیگری است که دولت سیزدهم توسعه همکاری با آن را در دستور کار خود قرار داده است و دو کشور تجارت حداقل دو میلیارد دلاری را هدفگذاری کردند. از اواخر سال گذشته، مذاکرات با ازبکستان برای توسعه روابط و همکاریهای مشترک آغاز شد.
در اولین روز اسفند سال گذشته نمایندگان اقتصادی ایران و ازبکستان در حاشیه چهاردهمین اجلاس کمیته مشترک همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، علمی و فناوری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان، در مورد پتانسیلهای صادراتی و وارداتیشان با یکدیگر مذاکره کردند و به نتایج خوبی رسیدند. حال این روزها روابط اقتصادی دو کشور بهبود یافته و فعالان بخش خصوصی نشستهای تخصصی برای صادرات و واردات داشتهاند.
از آنجا که اواخر سال گذشته دو کشور در خصوص همکاریهای حملونقل و ترانزیت، توسعه همکاریهای تجاری و توسعه روابط انسانی به تفاهم رسیدند، اکنون زیرساختها برای توسعه روابط تجاری و صادرات خدمات فنی و مهندسی فراهم شده است.
کشور ازبکستان در آسیای میانه واقع شده و از آنجا که این کشور تقریباً نصف جمعیت آسیای میانه را در خود جای داده است، میتوان با افزایش تعاملات، روابط اقتصادی را بهبود بخشید.
در سال ۱۴۰۰، ۷۷۶ هزار و ۱۳۷ تن کالا به ارزش ۵۱۷ میلیون دلار بین ایران و ازبکستان تبادل شد که نسبت به سال ۹۹ رشد ۱۰۳ درصدی داشته است. همچنین حجم صادرات ایران در این سال ۷۱۴ هزار و ۴۹۱ تن به ارزش ۴۰۲ میلیون دلار بوده که بر این اساس صادرات ایران در سال ۱۴۰۰، ۱۴۶ درصد افزایش داشته و از سوی دیگر واردات ۶۲ هزار تن به ارزش ۱۱۵ میلیون دلار بوده است؛ بر این اساس واردات ایران از ازبکستان نسبت به سال ۹۹ رشد ۲۶ درصدی داشته و نسبت به سال ماقبل ۹۸ که بحث کرونا و محدودیتهای مرزی نبود، صادرات ایران، ۲۳۳ میلیون دلار بود که نسبت به این سال ایران در سال ۱۴۰۰ رشد ۷۳ درصدی داشته است. عمده کالاهای صادراتی ایران به ازبکستان لبنیات، محصولات کشاورزی، مصالح ساختمانی، قیر، روغن پایه، مواد معدنی، مواد پتروپالایشگاهی، مواد شیمیایی، محصولات بهداشتی، لوله و پروفیل، لوازم خانگی، پارچه، کفپوش، محصولات آهنی، ماشین آلات صنعتی و مبلمان است و واردات هم نفت، پنبه، ابریشم، پارچه و حبوبات است.
در این خصوص نیز رحمتالله خرمالی، مدیرکل آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران گفته بود: کشورهای حوزه منطقه آسیای میانه و همسایگان با روی کار آمدن دولت جدید از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار شدند، در راستای توسعه همکاریها، میتوان به سفر رؤسای سه کشور همسایه؛ تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان به ایران اشاره کرد. آسیای میانه از اهمیت بسیار ویژهای با پنج کشوری که در این حوزه قرار دارند، برخوردار است و ما به این منطقه نگاه ویژهای داریم. خوشبختانه سال گذشته حجم مبادلاتمان با این منطقه از رشد بسیار بالایی برخوردار بوده است.
او ادامه داد: پیرو مذاکرات مقامات عالی دو کشور بویژه معاون اقتصادی رئیس جمهور کشورمان با معاون نخستوزیر ازبکستان که سال گذشته داشتند و همچنین مذاکراتی که در جریان کمیسیون مشترک سال گذشته برگزار کردیم، یک میلیارد دلار (قابل افزایش تا دو میلیارد دلار طی حداقل دو سال آینده) را هدفگذاری کردیم که مطمئن هستیم این هدفگذاری را میتوانیم در کوتاهمدت یا در افق ۱۴۰۴ محقق کنیم، البته این هدفگذاری را به بخشهای مختلفی تقسیم بندی کردیم بویژه در بخش اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، انرژی، کشاورزی و حمل و نقل و همچنین نگاه ویژهای به سرمایهگذاری مشترک در بنادر جنوبی ایران بویژه نگاه به منطقه آزاد چابهار و همچنین متقابلاً در منطقه آزاد نواحی ازبکستان بود.
او خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات تجاری ایران با ازبکستان بحث نقل و انتقال پولی است که بر این اساس ما در اجلاس قبلی با ازبکستان در تهران به طرف ازبکی پیشنهاد کردیم مبلغی را با کالاهای مورد نیازمان از ازبکستان تهاتر کنیم.این مهم یکی از موضوعاتی است که در سازمان توسعه تجارت در دستور کار است و موضوع بعدی هم که تجار با آن مشکل دارند، بحث روادید است؛ خوشبختانه یکی از این اسناد که بالغ بر ۲۰ سند در سفر آتی رئیسجمهور در ازبکستان امضا خواهد شد، بحث تسهیل روادید است.
منبع: ایران

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/359320
لینک کوتاه کپی شد