اگر در پروژههای صنعتی مشغول به کار باشید و یا این پروژهها را از نزدیک دیده باشید، متوجه شدهاید که برای انتقال بار و تجهیزات از آسانسور صنعتی استفاده میکنند. آسانسورهای صنعتی عموما به دو شکل مختلف طراحی میشوند و لازم است در پروژههای مختلف از نوعی که مناسب است استفاده شود. به همین منظور ما در این مطلب ضمن پرداختن به چیستی آسانسور صنعتی، به بررسی آسانسور صنعتی هیدرولیک و سایر انواع آسانسورهای صنعتی خواهیم پرداخت.
آسانسور چیست؟
آسانسور Ascenseur کلمهای فرانسوی است که در زبان انگلیسی به آن elevator گفته میشود و دستگاهی است که کمک میکند انتقال افراد و یا بار در یک ساختمان بهراحتی انجام گیرد. به همین دلیل در اغلب ساختمانهای مسکونی و تجاری و غیره مردم ترجیح میدهند از آسانسور بهجای پلهها استفاده کنند.
آسانسور صنعتی چیست؟
شاید شما واژههای بالابر، آسانسور صنعتی و یا کارگاهی را شنیده باشید و فکر کنید که هر سه این تجهیزات، کاربرد یکسانی دارند؛ اما اینگونه نیست. در ادامه خیلی کوتاه به معرفی هر یک از این تجهیزات خواهیم پرداخت:
- آسانسور صنعتی یکی از انواع آسانسورها به شمار میآید که بیشتر در محیطها و پروژههای صنعتی از آن استفاده میشود. این محیطهای صنعتی شامل کارخانهها، پروژههای عمرانی و همچنین کارگاههای ساختمانی است که ساخت سازههای مختلف در آن انجام میشود.
- بالابر به دستگاهی گفته میشود که با استفاده از آن میتوان بار یا کارکنان محیطهای کارگاهی و یا صنعتی را به ارتفاعات بالاتر انتقال داد و یا پایین آورد. بالابرها به صورت آکاردئونی، هیدرولیکی، وینچی یا پانتوگراف و تلسکوپ و غیره طراحی میشوند.
- آسانسورهای کارگاهی نیز به تجهیزاتی گفته میشود که جهت باربری و یا انتقال افراد با رعایت ایمنیهای لازم در محیطهای کارگاهی مورد استفاده قرار میگیرند. عموما این آسانسورها را در انواع پروژههای ساختمانی میتوان دید.
نکته مهم در این میان، تفاوتی است که بین آسانسور صنعتی و سایر بالابرها وجود دارد. هرچند که در بسیاری مواقع، واژه بالابر صنعتی و آسانسورهای صنعتی بهجای یکدیگر نیز به کار میرود؛ اما نمیتوان منکر تفاوتهای اساسی میان آنها شد. به طورکل طراحی آسانسورهای صنعتی با بالابر صنعتی بسیار متفاوت است. با توجه به اینکه هر دوی این محصولات دارای یک محور اصلی هستند که سبب میشوند اتاقکی که کنار آن جایگذاری شده به سمت بالا و یا پایین حرکت نماید و به حملونقل و حفظ افرادی که برای انتقال به بالا و یا پایین از آن استفاده میکنند، کمک نماید اما آسانسور صنعتی دارای طراحی اصولیتری است که کمک میکند کارایی آن از سایر بالابرها بیشتر باشد. نکته مهم دیگر درمورد آسانسورهای صنعتی آن است که قادرند سنگینترین بارها را از 500 تا 30 هزار کیلوگرم را نیز جابهجا نمایند.
انواع آسانسور صنعتی
آسانسورهای صنعتی اغلب به دو شکل کلی طراحی و ساخته میشوند. طراحی نوع اول بهگونهای است که اتاقک داخل چاهک آسانسور قرار میگیرد و نصب میشود. ریلهای این نوع آسانسور به صورتی است که حرکت نرم اتاقک را بههمراه ایمنی کامل فراهم میآورد. طراحی نوع دوم آسانسور صنعتی به این صورت است که اتاقک، روی نمای ساختمان نصب خواهد شد. قطعات این آسانسور هرکدام به اندازه سه متر ساخته میشود که به یکدیگر اتصال پیدا کرده و روی هم نصب میشوند. عموما برای حرکت این نوع از آسانسورهای صنعتی از سیستم کششی یا راک و پنیون استفاده میشود. بهعنوان مثال آسانسور صنعتی هیدرولیک یکی از آسانسورهایی است که با نیروی فشار روغن کار کرده و در مقایسه با سایر آسانسورهایی که نام بردیم فضای کمتری را در ساختمان به خود اختصاص میدهند.
در ادامه ما به معرفی و کاربرد دو دسته از آسانسورهای صنعتی مانند آسانسور ضد انفجار و ضد گرد و غبار خواهیم پرداخت:
آسانسور ضد انفجار چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که اشاره کردیم، برای کار در محیطهای صنعتی مانند پتروشیمیها، معادن، سیلوها، کارخانجات تولید سیمان و مصالح ساختمانی، همواره نیاز به استفاده از آسانسورهای صنعتی وجود دارد تا بتوان برای انتقال کارکنان و یا ابزار، وسایل و مصالح با حفظ ایمنی لازم کمک گرفت؛ اما چه قابلیتهایی این نوع آسانسور صنعتی را از سایر انواع آن متمایز کرده است؟ آسانسورهای ضد انفجار شبیه به آسانسورهایی که داخل ساختمان برای انتقال افراد نصب میشود، ساخته شدهاند؛ با این تفاوت که ایمنی در آنها در حد بسیار بالایی اعمال میشود بهطوری که امکان هیچ نوع حریق و انفجاری درون آنها وجود ندارد. به همین دلیل و با توجه به این موضوع که هزینه تعمیر و سرویس آسانسور صنعتی ضد انفجار کم است، بسیاری از مراکز صنعتی ترجیح میدهند از این نوع آسانسور استفاده نمایند.
آسانسور ضد گرد و خاک چه قابلیتی دارد؟
بسیاری از مراکز صنعتی وجود دارند که در آنها از موادی استفاده میشود که از خود، غبارهای خاصی را پراکنده میکنند؛ بهعنوان مثال: غبار پشم شیشه، غبار ذغال سنگ و یا غبار ناشی از انبار غلات و همچنین در مراکزی همچون صنایع گازی و پتروشیمی و صنایع شیمیایی که امکان بروز حادثه در آنها زیاد است، استفاده از این نوع آسانسور بسیار لازم است؛ زیرا ممکن است سبب بروز حادثه شده و نهتنها جان افراد را بهخطر انداخته، بلکه آسیبهای مالی را نیز بههمراه داشته باشد. برای طراحی و ساخت آسانسور صنعتی ضد گرد و غبار زیرساختهای مناسبی در نظر گرفته میشود. استراکچر قوی و عایقکاری درست و اصولی، سبب میشود تا این نوع آسانسورها بتوانند با ایمنی کامل از جان کارکنان و اموال مجموعه صنعتی محافظت کنند.
دو نکته بسیار مهم در خصوص طراحی و ساخت آسانسور ضد انفجار و ضد گرد و غبار باید در نظر گرفته شود:
- یک: برای ارتقاء ایمنی و سطح استاندارد آنها، لازم است تمامی قطعات الکترونیکی که در ساخت آن به کار میرود از نوع EX باشد.
- دو: همه قطعات این نوع آسانسورهای صنعتی، اعم از الکتروموتورها، کنتاکتورها و همچنین کلیدها و تابلوی فرمان، باید درون یک محفظه قرار گیرد تا ایمنی آنها در برابر هر نوع آسیبی تامین شود.
شرکت آسانسور آتیس
در سه دهه اخیر با توجه به مرتفعسازیهای بسیاری که در شهرهای بزرگ انجام شده و همچنین با راهاندازی انواع کارخانجات و شرکتهای صنعتی بزرگ، نیاز به استفاده از انواع آسانسور و پلهبرقی، بیش از گذشته احساس شد؛ اما گاهی با استفاده از تجهیزات نامرغوب، دیده شده که حوادث ناگواری برای جان و مال مردم اتفاق افتاده است. شرکت آسانسور صنعتی آتیس در طی این سالها تلاش کرده تا با وارد کردن تجهیزات و قطعات جدید و بهروز که با استفاده از تکنولوژی روز دنیا ساخته شده به صنعت تجهیز و نصب انواع آسانسور بهخصوص آسانسور صنعتی در ایران کمک نماید. از آنجا که قیمت آسانسور صنعتی و خانگی و غیره بر اساس تجهیزات و قطعات بهکار رفته در آنها تخمین زده میشود، بنابراین لازم است جهت سفارش انواع آسانسور از شرکت آتیس، با مشاوران و کارشناسان ارتباط برقرار نمایید تا قیمت نهایی در اختیار شما قرار گیرد؛ بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم با مشاهده وب سایت این مجموعه کافی است در گوگل آسانسور آتیس را سرچ کنید تا اطلاعات کافی را به دست آورده و یا بخش فروش ارتباط برقرار نمایید.