جدیدترین درمان اوتیسم
اوتیسم یک بیماری پیچیده است که علائم مختلفی دارد. علائم این بیماری شامل مشکلاتی در ارتباط و تعامل با دیگران، بروز مشکلات در بیان علایق و انجام رفتارهای خاص و تکراری است. ازآنجاییکه با پیشرفت علم روزانه شناخت بیشتری نسبت به این بیماری به دست میآید، روشهای درمان جدیدی نیز کشف میشود. محققان امیدوارند که روزی بتوانند روش درمان کامل اوتیسم را به دست آورند. در این مقاله قصد داریم شما را با جدیدترین درمان اوتیسم که با روشهای مختلفی آزمایششده آشنا کنیم.
معرفی جدیدترین درمان اوتیسم
روزانه محققان و پزشکان متخصص مغز و اعصاب کودکان متعددی راههای جدیدی را برای کاهش علائم و کمک به مدیریت زندگی کودکان و افراد مبتلا به اوتیسم پیشنهاد میکنند. اغلب این روشها بهعنوان جدیدترین درمان اوتیسم معرفی میشود. این در حالی است که این روشها بههیچعنوان روش درمانی نیستند بلکه محرکهایی برای کاهش انزوای کودکان مبتلا به اوتیسم بهحساب میآیند. در سال 2019 تحقیقی جامع بر روشهای درمان و کاهش علائم اوتیسم انجام شد. این روشها به چند دسته تقسیم میشوند که شامل روشهای درمان بیولوژیکی و روشهای درمان غیر بیولوژیکی است.
کلینیک طبیب ، کلینیک مغز و اعصاب تهران در خدمت شما مراجعین گرامی میباشد
روشهای درمان بیولوژیکی شامل درمان با داروهای روانپزشکی مثل ریسپریدون و آریپیپرازول است و روشهای درمان به روش غیر بیولوژیکی به دستههای زیر تقسیمبندی میشود:
- آموزش آزمایشی گسسته (DTT)
- مداخله رفتاری فشرده اولیه (EIBI)
- مداخله رفتاری کلامی (VBI)
- آموزش پاسخ محوری (PRT)
- روش TEACCH
- روش سیستم ارتباط تبادل تصویر (PECS)
- روش آموزش پاسخگو (RT)
لازم به ذکر است راههای دیگری نیز برای تقسیمبندی روشهای درمانی اوتیسم وجود دارد. در حالت کلی جدیدترین درمان اوتیسم به دودسته جامع تقسیمبندی میشود که شامل موارد زیر است:
- درمانهایی که برای کاهش علائم اصلی تجویز میشوند: علائم اصلی در بیماری اوتیسم شامل چالشهای اجتماعی، مسائل ارتباطی و رفتارهای تکراری است.
- درمانهایی که برای کاهش مسائل رفتاری تجویز میشوند: مسائل رفتاری شامل تحریکپذیری، بیش فعالی، کمبود توجه و مسائلی از این قبیل است.
تاکنون بهصورت واضح هیچ دارویی برای کاهش یا درمان علائم اصلی در بیماری اوتیسم به دنیا معرفی نشده است، اما چند دارو برای برخی علائم ثانویه و مسائل رفتاری وجود دارد که به کاهش آن کمک میکند.
جدیدترین درمان اوتیسم به کمک داروها
داروهای مختلفی از گذشته برای کاهش علائم بیماری اوتیسم تجویزشده است. تأثیر برخی از آنها بهتازگی مجدداً مورد ارزیابی قرارگرفته و دلیل اصلی تأثیر آنها شناخته میشود. برخی از داروهایی که برای کاهش علائم اوتیسم کارآمد شناختهشده به شرح زیر است.
داروهایی برای کاهش تحریکپذیری و بیقراری
پزشکان و محققان بر این باورند که مصرف داروهای ریسپرادون و آریپیپرازول تحریکپذیری و بیقراری فرد مبتلا به اوتیسم را کاهش میدهد. این داروها با مصرف بهموقع میتواند فرد را برای قرارگیری در محیطهای اجتماعی مثل کلاس درس آماده کند. البته این موضوع کاملاً به شرایط و عوامل تحریککننده کودک نیز بستگی دارد.
بهبود توجه به زبان بدن و تماس چشمی با مصرف داروهایی خاص
در همین حین که این مقاله در حال نگارش است محققان در حال مطالعه روی تأثیر اکسی توسین بر افراد مبتلا به اوتیسم هستند. طی نتایجی که از تحقیقات بهدستآمده اکسی توسین که هورمونی در بدن انسان است. این هورمون باعث ایجاد توجه بیشتر به رفتارهای اطرافیان در افراد مبتلا به اوتیسم میشود. قبل از انجام آزمایشات گسترده بر این موضوع آزمایشهای ناقصی بر تأثیر افزایش تماس چشمی در اثر مصرف اکسی توسین شده بود. این آزمایشات به دلایل مختلف سندیت علمی نداشته و اعتباری نیز ندارند.
شناخت عوارض داروها و تلاش برای رفع عوارض
همانطور که میدانید برخی داروها عوارض جانبی دارند. مثلاً ریسپرادون و آریپیپرازول که یکی از داروهای رایج تجویزشده برای افراد مبتلا به اوتیسم است دارای عارضه افزایش وزن جدی است. اغلب افرادی که این داروها را مصرف میکنند دچار افزایش وزن بهصورت غیرقابلکنترل میشوند. محققان در پی یافتن روشی برای کاهش عارضه این دارو هستند که البته به نتایجی نیز دستیافتهاند.
طی نتایج اولیه بهدستآمده از تحقیقات محققان دریافتهاند که متفورمین (دارویی که برای دیابت تجویز میشود.) از افزایش وزن ناشی از عوارض دارو در افراد مبتلا به اوتیسم جلوگیری میکند. به خاطر داشته باشید که افزایش وزن میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای دیگر را افزایش دهد به همین دلیل کنترل و جلوگیری از آن ضروری است.
جدیدترین درمان اوتیسم برای حل کردن آن بهصورت اصولی
همانطور که مشاهده کردید داروهای تولیدشده اغلب عوامل و علائم ثانویه بیماری اوتیسم را کاهش میدهند. تاکنون هیچ دارویی تولید نشده که عامل اصلی به وجود آورنده اوتیسم را رفع کند. یکی از بزرگترین پیشرفتهای محققان برای کشف جدیدترین درمان اوتیسم شبیهسازی مشکلات ژنتیکی اوتیسم در آزمایشگاه و تلاش برای رفع آن است.
بهطور مثال هماکنون محققان در حال مطالعه روی عامل به وجود آورنده سندروم X شکننده هستند. این سندروم شکلی ارثی از ناتوانی ذهنی را به فرد میدهد. دانشمندان با پیدا کردن عامل اصلی و تست انواع داروها برای مهار یا رفع آن میتوانند برای رفع عامل اصلی اوتیسم نیز موفق عمل کنند.
انواع دیگر داروهای کنترلکننده تحریکپذیری
علاوه بر داروهایی که گفت شده داروهای دیگری نیز برای کنترل تحریکپذیری و پرخاشگری در کودکان مبتلا به اوتیسم وجود دارد. در ادامه به این داروها اشاره میکنیم.
- داروهای خانواده SSRI
این داروها رایجترین روشهای بیولوژیکی است که برای کنترل اضطراب و رفتارهای تکراری تجویز میشود. این داروها در اصل سرتونین را در بدن کنترل میکنند. طی تحقیقات این داروها اثر بیشتری بر کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم میگذارد.
- متیل فنیدیت
این داروها علائمی شامل بیش فعالی و بیتوجهی را بهبود میبخشد. این دارو برای کودکان مبتلا به اوتیسم محدودیت بیشتری دارد؛ چراکه اثربخشی آن محدود است. علاوه بر آن اعلام برخی عوارض جانبی مثل دلدرد، کماشتهایی، بروز تیکهای عصبی و افزایش ضربان قلب تجویز این داروها را کم کرده است.
- آگونیستهای آلفا آدرنرژیک
این داروها یکی از جدیدترین درمان اوتیسم معرفیشده است که گیرندههای عصبی را تحریک کرده و باعث ایجاد پاسخهای بیولوژیکی میشوند. این داروها دو نوع گوانفاسین و کلونیدین دارد. از این دارو بیشتر برای کاهش بیش فعالی، تحریکپذیری و طغیانهای رفتاری استفاده میشود.
جمعبندی
ابتلا فرزند خانواده به اوتیسم نگرانی زیادی را برای تمامی افراد خانواده به وجود میآورد. ازآنجاییکه هنوز هم ابعاد شناختهنشدهای از بیماری وجود دارد، محققان روزانه داروها و روشهای جدیدی را برای درمان یا کنترل اوتیسم پیشنهاد میدهند. در این مقاله به آخرین دست آوردها و جدیدترین درمان اوتیسم اشاره کردیم. به امید روزی که هیچ کودکی دیگر از این بیماری رنج نبرد.
