دوشنبه 8 آذر 1400 16:05 ساعت
شناسه خبر : 353188

چه کسی آماده توافق نیست؟
روسیه: ایران برای توافق جدی است/ ظریف: بایدن از تحریم برای فشار بر ایران از «خارج از برجام» استفاده میکند/ موسویان: بایدن تصمیمی برای لغو تحریمهای ترامپ ندارد/ شرمن: شرایط برای بازگشت به شرایط ۲۰۱۵ فراهم نیست
نمایندهی روسیه در وین نیز با اشاره به ترکیب تیم مذاکره کننده ایران افزود: ترکیب کارشناسی تیم جدید ایران، بسیار تاثیرگذار است و به اعتقاد من، نشانهی ارادهی جدی ایران در این مذاکرات.
گروه بین الملل-رجانیوز: با شروع دور جدید مذاکرات وین در دولت رئیسی گمانه زنیها از نحوه عمل به تعهدات و جدیت طرفین برای حصول توافق مطرح میشود.
به گزارش رجانیوز: در این بین اما بنظر میرسد آمریکا تمایلی برای اجرایی کردن تعهدات خود و شکل گیری یک توافق ندارد. ایران بعد از خروج آمریکا از توافق بمدت یکسال پایبند به تعهدات برجامی خود ماند و بعد از آن به مرور از اجرای مسائل فراپادمانی عقب نشینی کرد.
آمریکا اما در طی سالهای بعد از برجام با تصویب تحریمهای اقتصادی نه تنها برجام را نقض کرد بلکه در واقع هیچگاه به تعهدات خود در برداشته شدن تحریمها عمل نکرد.
با این حال سیاستمداران آمریکایی در اظهاراتشان از لزوم بازگشت ایران به مذاکرات و احیای برجام سخن میگویند. این سخنان در شرایطی گفته میشود که وندی شرمن از ممکن نبودن بازگشت به برجام ۲۰۱۵ گفته است. او در اسفندماه سال گذشته تغییر شرایط از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ را مطرح کرد و گفت امکان بازگشت وجود ندارد.
جواد ظریف نیز سابقا در یک مصاحبه گفته بود که اگر بایدن ارادهای برای لغو تحریمها و بازگشت به شرایط قبلی داشته باشد تنها با سه فرمان اجرایی امکان پذیر خواهد بود. این اظهار نظر از سوی وزیر سابق امور خارجه نشان دهندهی عدم وجود عزم جدی در طرف آمریکایی برای نشان دادن حسن نیت و قدمی برای شروع مذاکرات است. چرا که تا به الان نه تنها تحریمی رفع نشده بلکه بایدن تحریمهای جدیدی نیز وضع کرده است.
ظریف حتی در نامه به دبیر کل ملل متحد به عدم تعهد سه دولت آمریکایی به برجام و تعهداتش اینچنین گفت: نقض فاحش برجام پس از روز اجرایی شدن برجام (توسط اوباما) انجام شد و توسط رئیس جمهور پیشین آمریکا ترامپ و متاسفانه سه کشور اروپایی از سال ۲۰۱۷ تکرار شدهاند. دولت بایدن دوباره با کمک و هم دستی سه کشور اروپایی از زمان آغاز به کار خود در ژانویه ۲۰۲۱، تروریسم اقتصادی ترامپ علیه ایرانیان را به عنوان اهرم فشار خیالی برای دستیابی به همان اهداف ادامه داده است.
او همچنین دربارهی رویکرد خصمانه و ضد برجامی دولت بایدن تاکید کرد و گفت: دولت بایدن با تداوم جنایت علیه بشریت ترامپ تلاش کرد از آنها به عنوان اهرم فشار برای اهداف غیر قانونی خود خارج از دامنه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ استفاده کند.
سید حسین موسویان نیز در مصاحبه با دنیای اقتصاد از آماده نبودن طرف آمریکایی برای شروع مذاکرات گفته است. او با اشاره به بدعهدی طرف آمریکایی در اجرای تعهدات برجامی خود تا به امروز اینچنین تصریح کرد: ترامپ نه تنها برجام را پاره کرد بلکه تحریمهای هسته ای بسیار فراتر از برجام علیه ایران اعمال کرد. دراین مقطع اروپا هم از تحریمهای آمریکا تبعیت کرد و کشورهای روسیه و چین هم به اجرای حداقلی و بسیار ضعیف برجام بسنده کردند. اکنون تیم مذاکره کننده دولت بایدن تصریح میکند که قادر به رفع بخشی از تحریمهای دوره ترامپ نیست چون آن تحریمها مربوط به موضوعات غیر هسته ای است.
او همچنین برخی از مشکلات طرف آمریکایی برای دستیابی به یک توافق را اینچنین تشریح کرد: طبق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل ایران درپاییز سال گذشته رفع شد. دولت ترامپ با صدور دستور العمل اجرایی جدیدی، مجددا تحریمهای تسلیحاتی ایران را برقرار کرد تا هر کشوری که قصد تجارت تسلیحاتی با ایران داشته باشد، مورد تحریم آمریکا قرار گیرد. اکنون دولت بایدن هم تصمیمی برای لغو دستورالعمل های اجرایی قبلی ندارد و اظهار میکند که دردولتهای قبلی مقررات مشابهی حتی قبل از برجام برقرار شده بوده که قادر به لغو آنها نیست.
در ادامه افزود: به فرض توافق برای احیای برجام، کنگره آمریکا میتواند تحریمهای مشابه را تحت عناوین دیگر مثل تروریسم و موشک و منطقه و حقوق بشر علیه ایران وضع کند تا مانع اجرای برجام شود. آمریکا و اروپا میخواهند احیای برجام را به مذاکرات منطقه ای با ایران، ربط دهند درحالیکه قطعنامه ۲۲۳۱ فقط درمورد برجام است، لذا ایران هم مخالفت کرده است.
در نهایت عضو سابق تیم مذاکره کننده ایران اینچنین نتیجه گیری کرد که مشکلات آمریکا برای برقراری یک توافق باقی مانده و این طرف غربی است که آمادگی برای شروع مذاکرات و پایبندی به تعهداتش ندارد.
نمایندهی روسیه در وین نیز با اشاره به ترکیب تیم مذاکره کننده ایران افزود: ترکیب کارشناسی تیم جدید ایران، بسیار تاثیرگذار است و به اعتقاد من، نشانهی ارادهی جدی ایران در این مذاکرات.
این سخنان نماینده روسیه نشان دهندهی جدیت تیم ایرانی برای مذاکره و برداشتن موانع است.
با این وجود عبدالناصر همتی روز گذشته در توئیتی بدون در نظر گرفتن موانع و مشکلات طرف غربی برای رفع تحریمها، ایران را مقصر دیر اجرا شدن برجام میداند.
رئیس سابق بانک مرکزی در توئیت خود اینگونه نوشت: عراق ماه قبل روزانه ۳.۲ میلیون بشکه معادل ۷.۶ میلیارد دلار دریک ماه صادرات نفت داشت(بیش از کل سال ۹۹ ایران) مانیز، با برگشت دیر هنگام به برجام درتلاشیم با ۵ واسطه ناهمگون و ذینفع درخصوص تحریمها با آمریکا مذاکره و شاید به توافقی موقت برسیم فرصت رشد اقتصاد را بیش از این از دست ندهیم.
همتی بدون اشاره به عدم پایبندی آمریکا به برجام حتی در زمان ابتدایی توافق، ایران را متهم به اتلاف وقت برای مذاکده میکند. این در حالیست که ایران تنها عضو متعهد در برجام بوده است.
با این شرایط میتوان گفت علی رغم تلاش طرف غربی برای تلقین عدم آمادگی طرف ایرانی برای پایبندی به تعهدات خود و حصول توافق، اما این طرف آمریکایی است که نه تنها به تعهدات برجامی پایبند نبوده بلکه خواهان امتیازات بیشتر از ایران بجای رفع تحریمهای غربی هستند.

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/353188
لینک کوتاه کپی شد