هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
سه شنبه، 9 خرداد 1402
ساعت 09:15
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

چهارشنبه 17 شهريور 1400 ساعت 16:21
چهارشنبه 17 شهريور 1400 16:12 ساعت
2021-9-8 16:21:09
شناسه خبر : 350883
گزارش عملکرد پنج ماهه بودجه سال ۱۴۰۰ که از سوی سازمان برنامه و بودجه به مجلس نشان می‌دهد عملکرد بودجه سال ۱۴۰۰ در پنج ماهه اول فاصله زیادی با انتظارات درآمدی و هزینه‌ای مصوب دارد.
گزارش عملکرد پنج ماهه بودجه سال ۱۴۰۰ که از سوی سازمان برنامه و بودجه به مجلس نشان می‌دهد عملکرد بودجه سال ۱۴۰۰ در پنج ماهه اول فاصله زیادی با انتظارات درآمدی و هزینه‌ای مصوب دارد.
گروه اقتصادی-رجانیوز: مساله تکراری و البته مهم گره زدن اقتصاد کشور به توافق با آمریکا و افزایش صادرات نفت از این طریق مربوط به یک دهه گذشته بود، اما بازتاب آن می‌توان تا سال‌ها اقتصاد ایران را رنج دهد. در آخرین مورد از وعده‌های حسن روحانی افزایش تولید و صادرات نفت به میزان بیش از دو میلیون بشکه برای سال  1400 و احیای برجام را می‌توان دید؛ تحلیلی که پی‌ریزی بودجه کشور نیز بر اساس آن شکل گرفت. نگاهی به میزان تحقق آن در پنج ماه ابتدایی امسال اعدادی را نشان می‌دهد که می‌توان آن را یک خیانت در حق مردم و کشور دانست.
 
به گزارش رجانیوز: 19 آذر 1399 حسن روحانی در جلسه هیات دولت گفت: «ایران شرایط تولید و فروش نفت‌اش با دو سال قبل کاملاً متفاوت خواهد بود. البته ممکن است کاسبان تحریم از این علامت خوشحال نشوند اما این چراغ امیدی برای ملت برای سال آینده است. سال آینده هم قدرت تولید داریم که دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید کنیم و هم قدرت فروش داریم یعنی تولید می‌کنیم و خواهیم فروخت.»
 
 
رئیس وقت دولت که تمام تلاش خود را برای تصویب بودجه پر اشتباه سال 1400 را انجام می‌داد حتی وعده داد که قیمت ارز به کمتر از نصف برسد. وی گفت: «در این بودجه اعلام کردیم قیمت امروز ارز کاهش خواهد یافت. این یکی از پیام‌های مهم بودجه است. یعنی ارزش پول ملی، یکی از اهداف ارزش پول ملی بود و لذا ارز را بر مبنای ۱۱ هزار، ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان مدنظر قرار دادیم که ارزش پول ملی بالا برود. در یک شرایطی در سال آینده این کار شدنی و امکان‌پذیر است. هیچ‌کدام اینها آرزو نیست. دولت کاملا محاسبه کرده با محاسبه دقیق این کار را کرده است و حاضر است برای مردم توضیح دهد و روشن کند که همه اینها بر مبنای محاسبات دقیق انجام گرفته است.»
 
چقدر از وعده‌های روحانی برای بودجه 1400 درست از آب درآمد؟
اما صحت سنجی ادعاهای مطرح شده توسط روحانی باعث شده تا هر ناظری اتفاقات رخ داده را یک خیانت بزرگ و در خوشبینانه ترین حالت یک خوش‌بینی غیر اصولی، خطرناک و بحران‌ساز برای اقتصاد کشور بدانند.
 
گزارش عملکرد پنج ماهه بودجه سال ۱۴۰۰ که از سوی سازمان برنامه و بودجه به مجلس نشان می‌دهد عملکرد بودجه سال ۱۴۰۰ در پنج ماهه اول فاصله زیادی با انتظارات درآمدی و هزینه‌ای مصوب دارد.
 
تنها سه درصد فروش نفت پیش‌بینی شده توسط روحانی محقق شد
به عنوان مثال مساله فروش نفت و پیش‌بینی آن در بودجه بر اساس شعارهای حسن روحانی اینگونه است که کل درآمدهای وصولی از فروش نفت برای سال 1400، ۳۹۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده بود که در پنج ماهه اول باید ۱۵۰ هزار میلیارد تومان وصول می‌شد اما در این مدت تنها ۲۳هزار میلیارد تومان درآمد از این محل به دست آمده است. به عبارت دیگر، ۸ درصد درآمد پنج ماهه اول و ۳ درصد درآمد کل سال از این محل وصول شده است.
 
این درحالی است که کارشناسان و رسانه‌های بسیاری همان زمان این ارقام و کسری بودجه 1400 را چاه ویلی برای دولت آینده قلمداد میکردند اما دولت وقت به انتقادات نه تنها اعتنا نکرد که با توهین و کاسب خواندن به تخریب منتقدان و دلسوزان پرداخت.
 
 
سواستفاده از تنخواه خزانه و انداختن غول نقدینگی به جان مردم
علاوه بر اینها دولت روحانی در پنج ماه ابتدایی نه تنها بیش از میزانی که قانون برای 12 ماه امسال جهت فروش اوراق و اسناد خزانه اجازه داده بود از این محل کسب درآمد کرده است که از تنخواه خزانه نیز سواستفاده کرده و بدهی سنگینی برای دولت بعد از خود به جای گذاشته است. 
 
محمد حسینی نماینده ادوار مجلس و مشاور کمیسیون برنامه و بودجه در این خصوص میگوید: «فروش اوراق و اسناد خزانه تنها محل درآمدی است که دولت در پنج ماهه اول به خوبی آن را محقق کرده است. تقریباً در این بخش دولت ۱۲۲ درصد درآمد پیش‌بینی شده را در پنج ماهه اول محقق کرده است. در پنج ماهه اول باید ۴۸۶ هزار میلیارد تومان منابع مصرف می‌شد که ۲۸۰ هزار میلیارد تومان هزینه شده است. در صورتی که دولت ۲۲۵ هزار میلیارد تومان در پنج ماهه اول درآمد داشته بنابراین فاصله ۵۴ هزار میلیارد تومانی بین درآمدها و هزینه‌ها وجود دارد که از محل تنخواه‌گردان خزانه تأمین شده است. دولت آینده نه تنها باید کسری‌های بودجه را وصول کند بلکه باید ۵۴ هزار میلیارد تومان نیز به خزانه بازگرداند. علاوه بر این، هزینه‌های پرسنلی و ضروری که در طی سال پرداخت نشده، در آخر سال تجمیع می‌شود و دولت سیزدهم ناچار به پرداخت آن است.»
 
استفاده از این میزان تنخواه نیز مانع قانونی داشته اما دولت با این وجود به سواستفاده از اختیارات و بدهی سازی برای کشور پرداخته است. طبق قانون بودجه هر ساله دولت برای انجام برخی کارهای ضروری مجاز است تا 3 درصد بودجه عمومی را تحت عنوان تنخواه از بانک مرکزی قرض کند. باتوجه به آن که بودجه عمومی مصوب شده در سال 1400، معادل با 841 هزار میلیارد تومان بوده بنابراین 3 درصد آن 25 هزار و 230 میلیارد تومان خواهد بود اما حسن روحانی 30 هزار میلیارد بیش از آنچه قانون اجازه می‌داده فقط در چند ماه ابتدایی سال دست به این اقدام خطرناک زده است. این در حالی است که برداشت بی رویه از تنخواه سبب خلق نقدینگی شده و با توجه به ضریب فزاینده 7.6 درصدی، نقدینگی ایجاد شده در کشور برابر با 410 هزار میلیارد تومان خواهد بود.
 
 اکنون «کسری بودجه» در کنار مسائلی نظیر افزایش حقوق کارمندان، بازنشستگان، مشکلات بانکی، مالیاتی، گمرکی، تورم، بیکاری، کاهش درآمد‌های کشور و... بخش مهمی از مشکلات دولت جدید را شکل می‌دهد. 
 
محاکمه روحانی؛ مطالبه‌ای عاقلانه نه احساسی
حال باید این سوال را پرسید که آیا حسن روحانی حداقل برای وعده کاهش قیمت ارز به 11 هزار تومان و افزایش فروش نفت به دو میلیون و سیصد هزار بشکه در سال 1400 به قانون معرفی خواهد شد یا همچون ده‌ها اقدام مضر برای امنیت ملی و اقتصاد جامعه و از بین بردن اعتماد مردم به حاکمیت بدون هیچ توضیحی به گذراندن زندگی مشغول خواهد بود؟ اگر حجم تباهی و فساد هشت سال گذشته را نادیده بگیریم و صرفا بخواهیم بر اساس آنچه در بودجه 1400 رخ داد به صورت منصفانه مطالبه‌ای مطرح کنیم محاکمه و پاسخگو کردن حسن روحانی دلایل منطقی و عاقلانه دارد.