یکی از مهمترین موضوعات در تداوم زندگی زناشویی اعتماد زوجین به یکدیگر می باشد. زندگی زناشویی که در آن بد گمانی و سوءظن وجود داشته باشد باعث می شود تا آرامش در زندگی مشترک از بین رفته و اضطراب و استرس مداوم جایگزین آن شود. داشتن اضطراب و نگرانی باعث نا آرامی در زندگی مشترک می شود. انسان موجودی است که دارای احساسات ظریف و خاص می باشد، گاهی حتی شوخی های نا به جا می تواند باعث ایجاد حس بدبینی و سوءظن در زوجین گردد. یکی از اصلی ترین وظایف زوجین در زندگی زناشویی حصول اعتماد کامل در یکدیگر می باشد تا آرامش در زندگی آنها جریان داشته باشد. در این زمینه هیچ یک از زوجین نباید اعمال و رفتاری را انجام دهد که باعث ایجاد شک و بدبینی در همسر خود گردد و آرامش وی سلب شود. یکی از راه های حل مشکلات در بین زوجین گفتگو می باشد، زوجینی که به یکدیگر اعتماد ندارند نمی توانند صحبت های طرف مقابل را باور کنند و همین مسئله می تواند باعث شود تا مشکلات بین آنها هرگز به صورت صحیح بر طرف نشده و زندگی مشترک آنها را دچار چالشهای فراوانی کند، خیانت، طلاق عاطفی و طلاق رسمی از جدی ترین آسیب های بی اعتمادی در زندگی مشترک می باشد.
5 راه جلب اعتماد همسر
- به خود اعتماد داشته باشید: هیچ کسی نمی تواند به فردی که خودش به خودش اعتماد ندارد اعتماد کند. بی اعتمادی به خود یکی از دلایلی می باشد که زوجین نتوانند به یکدیگر اعتماد کنند. اگر همسر شما بداند شما فردی مستقل، قدرتمند توانا و مسلط بر اعمال و تصمیمات خود هستید به خود اجازه شک و سوءظن نمی دهد. افزایش اعتماد به خود با استفاده از کارگاه های روانشناسی و شرکت در دوره های افزایش اعتماد به خود، برای این افراد می تواند بسیار اثر گذار باشد.
- اعتماد متقابل: وقتی فردی به همسر خود اعتماد می کند، باعث می شود تا طرف مقابل نیز به وی اعتماد کند. انتقال احساس اعتماد به هر میزانی که صادقانه تر باشد به همان میزان قدرتمند عمل می کند و طرف مقابل را تحت تاثیر قرار می دهد. دکتر محمد رضا تابع جماعت، متخصص روانشناسی خانواده و ازدواج، یکی از رموز داشتن رابطه صمیمی و عاشقانه در بین زوجین را اعتماد متقابل می داند که باعث تداوم زندگی مشترک می گردد.
- حمایت کردن: نقش حمایت در زندگی مشترک بسیار پر رنگ می باشد. برخی از زوجین تصور می کنند هر کسی باید خودش از منافع خودش حمایت کند، در حالی که وقتی زوجین احساس نمایند همسر آنها در زمانی که آنها حضور ندارد و یا زمان های حضور آنها در جایگاهی که حق با آنها می باشد، از وی حمایت می کنند، احساس اعتماد زیادی به شریک زندگی خود پیدا می کنند و این حمایت و نقش تکیه گاهی در آقایان باید پر رنگ تر باشد.
- با عمل ثابت کنید: یکی از شکایت های مهمی که در بین زوجینی که به روانشناس خانواده مراجعه می کنند دیده می شود، تفاوت حرف و عمل می باشد. تفاوت بین حرف و عمل می تواند اوضاع زندگی مشترک را به کل تغییر دهد و باعث افزایش بی اعتمادی گردد. بیش از اندازه توضیح دادن باعث ایجاد حس سوءظن در افراد می شود به همین علت بهتر است زوجین بیشتر بر روی اعمال خود تمرکز کرده و قضاوت را به همسر خود بسپارند و تنها زمانی که نیاز به توضیح عمل خود بود آن را بیان کنند. البته نا گفته نماند که خانم ها نسبت به آقایان به بخش کلامی حساس تر اند.
- ایجاد فضای امن عاطفی: فضای امن عاطفی به شرایطی گفته می شود که هیچ یک از زوجین برای نشان دادن احساسات و خواسته های درونی خود در مقابل همسر، دچار تشویش و نگرانی نگردد. وجود چنین فضای امنی در بین زوجین می تواند میزان اعتماد را به شکل چشم گیری افزایش داده و به بهتر شدن زندگی مشترک آنها نیز کمک کند.
چه عواملی باعث از بین رفتن اعتماد در بین زوجین می شود؟
مشکلات شخصیتی: فردی که خود در زندگی مشترک دچار دروغگویی، خیانت و انجام اعمالی خارج از چهار چوب خانواده می باشد نمی تواند به همسر خود نیز اعتماد کند. افرادی که به مشاوره ازدواج مراجعه می کنند و در گذشته آنها وضعیت هایی وجود داشته که از دیگران برای رفع نیاز ها و مقاصد خود سوء استفاده کرده اند معمولا توسط مشاور به یک روانکاو یا روانشناس بالینی، ارجاع داده می شوند تا با فرافکنی اعمال خود این رفتار را به همسرشان نسبت ندهند.
عدم وجود حریم خصوصی: با وجود آن که زن و مرد پس از ازدواج نزدیک ترین فرد نسبت به یکدیگر می شوند اما ضرورت وجود حریم خصوصی را نباید نادیده گرفت. هر فرد باید بپذیرد طرف مقابل نیز ممکن است مسائل و راز هایی برای خود داشته باشند. زوجینی که تصور می کنند باید از جزئی ترین مسائل ذهنی طرف مقابل نیز آگاه باشند به دلیل عدم توجه به پذیرش وجود حریم خصوصی طرف مقابل دچار بی اعتمادی گشته و زندگی مشترک خود را دچار چالش می نمایند.
عدم وجود عزت نفس: عزت نفس پایین می تواند باعث شود تا فرد همواره با این احساس درگیر باشد که شاید به دلیل خوب نبودن شریک زندگی خود به سمت فردی دیگر جذب شود. این احساس تا به آنجایی ادامه می یابد که فرد از حضور همسر خود در همه مجامع و محافل جلوگیری کرده و باعث ایجاد آشفتگی در زندگی مشترک می گردد.
عدم تعریف صحیح از خیانت: برخی از افراد خیانت را تنها به داشتن رابطه جنسی با فرد دیگری تعبیر می کنند و بر قراری ارتباط کلامی یا عاطفی مخصوصا از طریق شبکه های اجتماعی را جزو خیانت به حساب نمی آورند. دکتر نسرین باقری متخصص روانشناس ازدواج و خانواده، خیانت را به هر عملی که حریم زندگی زناشویی فرد را مورد تهدید قرار دهد اطلاق می نمایند. این متخصص روانشناس به زوجین درباره حفظ حریم زندگی زناشویی و مسائل عاطفی نسبت به استفاده و روابط خود در شبکه های مجازی بسیار تاکید دارند.
کدام اختلالات باعث بروز بی اعتمادی در افراد می شود؟
- اختلال پارانوئید: افرادی که دچار شخصیت پارانوئید هستند نسبت به همه اطرافیان خود بی اعتماد و دچار شک هستند. این اختلال شخصیتی بیشتر در آقایان دیده می شود. در بین افرادی که برای درمان بی اعتمادی خود به مراکز مشاوره مراجعه می کنند، افرادی که دچار اختلال پارانوئید هستند معمولا نیاز به روان درمانی و دارو درمانی به صورت توامان دارند، زیرا حل هر مشکلی برای این افراد زمینه ساز ایجاد مسئله ای دیگر است.
- اختلال مرزی: شخصیت های مرزی معمولا اعتماد به نفس پایینی دارند و معمولا برای آن که تنها نباشند و دیده شوند دست به انجام اعمالی می زنند و باعث از بین رفتن اعتماد در اطرافیان می شود. افرادی که به کلینیک روانشناسی انتخاب نو مراجعه می کنند و دچار این اختلال هستند معمولا خود تمایل زیادی به درمان دارند و می خواند اعتماد اطرافیان را نیز به دست آورند.
- شخصیت وابسته: شخصیت های وابسته به شکل افراطی به دیگران وابسته هستند. این افراد با وجود آن که در بسیاری از موارد دچار آسیب دیدگی به دلیل اعتماد زیاد می شوند، اما به دلیل این ویژگی شخصیتی حاضر به پذیرش حقیقت و از دست دادن شریک زندگی خود نیستند و یک رابطه با بی اعتمادی را به تنهایی ترجیح می دهند.
- اختلال هیستریک: این افراد معمولا رفتاری نمایشی دارند و با اعمال شدید خود باعث آسیب دیدن اعتماد طرف مقابل می گردند. این افراد شباهت زیادی با افرادی که دچار اختلال مرزی هستند، دارند. اما اغلب به دنبال درمان می باشند و در جلسات درمان عنوان می کنند با وجود آن که طرف مقابلشان تلاش زیادی برای جلب اعتماد می کند ولی آنها نمی توانند آن را باور کرده و بپذیرند.
یکی از مهم ترین فاکتورهای ساخت اعتماد بین طرفین اختصاص زمان مناسب برای صحبت در مورد شک ها و تردید ها می باشد. موضوعی که متاسفانه امروزه اصلا به آن توجهی نمی شود و تلاش مثبتی در جهت اعتماد سازی مناسب در بین زوجین صورت نمی گیرد. دختر و پسر معمولا بدون آگاهی و آموزش مهارت های زندگی مشترک دست به ازدواج زده و پس از رو به رو شدن با بی اعتمادی و مشکلات مشابه آن احساس دلزدگی و سردی را در رابطه تجربه می کنند، در حالی که رفع مشکل اعتماد غیر ممکن نیست. صحبت کردن راه حل رفع بسیاری از مشکلات می باشد. بهترین متخصصین در بهترین مراکز درمانی به زوجینی که مشکل اعتماد به یکدیگر را دارند پیشنهاد می کنند تا بیشتر برای صحبت کردن با یکدیگر زمان گذاشته و با ریشه یابی مشکلاتی که باعث بروز بی اعتمادی می گردد، برای رفع آن تلاش کنند. شوخی کردن در باره حس بی اعتمادی و جدی نگرفتن آن می تواند آسیب های جبران ناپذیری به زندگی زناشویی زوجین وارد کند که اصلاح آن گاهی غیر ممکن می باشد.
