سه شنبه 23 ارديبهشت 1399 01:32 ساعت
شناسه خبر : 336665

ماجرای سنگالیزه شدن یک وزیر
آیا وزیر صمت قربانی اصرار دولت برای تشکیل وزارتخانهی وارداتچیها شد؟/ رحمانی: رئیس دفتر روحانی از من میخواست با نمایندگان مجلس لابی کنم/ واعظی تهدید کرد درصورت رای نیاوردن طرح تشکیل وزارت بازرگانی برکنار میشوم
وزیر سابق صنعت علت عزل خود را به دلیل رد درخواست واعظی برای لابی کردن با نمایندگان میداند و رئیس دفتر رئیس جمهور علت این عزل را رایزنی های فشرده نزدیکان رحمانی در رسانه ها و مجلس علیه این لایحه معرفی میکند.
گروه اقتصادی-رجانیوز: همزمانی خبر عزل وزیر صنعت با گرانیهای افسارگسیخته در بازار خودرو ابتدا باعث گمانهزنیها در خصوص ارتباط داشتن این دو موضوع شد. اما سابقه دولت روحانی که هیچ گاه نقشی برای افکارعمومی و معیشت مردم در عزل مدیران خود قائل نبوده است این گمانه را سست میکرد، چرا که در صورت اعتقاد روحانی به این امر باید وزیر مسکن و بسیاری از وزرای دیگر در طول هفت سال گذشته برکنار میشدند.
به گزارش رجانیوز: روز دوشنبه با انتشار حکمی از طرف رئیس دولت برای حسین مدرسی خیابانی جهت سرپرستی وزارت صمت خبر عزل رضا رحمانی رسانه ای شد.
برخی رسانه ها اعلام کردند خبر عزل رحمانی در حالی منتشر شد که وی در جلسه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور باعنوان فعال کردن فعالیتهای اقتصادی در کشورهای همسایه حضور داشت و جالبتر اینکه در این جلسه قائممقام او که از قضا حالا سرپرست این وزارتخانه شده نیز او را در این جلسه همراهی میکرده است. این اقدام که یادآور عزل بحث برانگیز متکی در سفر به سنگال است واکنش های زیادی داشت. رضا رحمانی چندساعت قبل از جلسه با جهانگیری هم در جلسه با رئیس دستگاه قضا برنامه های کارشناسی شده و مهمی را برای کنترل بازار خودرو مطرح کرده بود.
اما علت این عزل سراسیمه چه بوده است؟
احمد امیرآبادیفراهانی عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی با انتشار یادداشتی در صفحه شخصیاش روایتی از برکناری رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت از سوی رئیسجمهور را مطرح کرد او نوشت: مردم عزیز بدانند آقای روحانی به خاطر مشکلات شما و یا قیمت خودرو آقای رحمانی وزیر صنعت را برکنار نکرد. چهارشنبه به رحمانی ابلاغ شداگر مجلس به وزارت بازرگانی (بخوانید وزارت واردات و رانتخواری) رأی ندهد باید استعفا دهید، وزیر هم استعفا را نپذیرفته و برکنار شد.
رحمانی: واعظی تهدید کرد
رضا رحمانی وزیر عزل شده صنعت نیز به سرعت خطاب به رئیسجمهور نامه ای منتشر کرد تا دلیل عزل خود را برای همه روشن کند. وی اینگونه فشارها برای عزل خود را توضیح داد: در تاریخ 99/2/17 جناب آقای واعظی با اینجانب تماس و تهدید کردند در صورت رای نیاوردن طرح تشکیل وزارت بازرگانی در مجلس شورای اسلامی شما برکنار خواهید شد و لازم است در این فرصت با لابی، نمایندگان خصوصا نمایندگان آذری زبان را قانع و برای این طرح رای بگیرید. بنده هم عرض کردم مجلس که زیر نظر بنده نیست و بنده مشکلی با موضوع ندارم. امروز 1399/2/22 که اینجانب در جلسه توسعه صادرات دفتر معاون اول محترم حضور داشتم مجدداً جناب آقای واعظی تماس گرفتند و اعلام نمودند استعفا بدهم. به استحضار میرساند اینجانب حجت شرعی برای استعفا نمی بینم.
واعظی مخالفت رحمانی با تشکیل وزارت بازرگانی را تایید کرد
نامه رحمانی به رئیس جمهور با واکنش واعظی رو به رو شد. واعظی در اطلاعیه ای نامه وزیر وقت صمت را تشویش اذهان عمومی معرفی کرد اما نتوانست ارتباط عزل رحمانی با عدم تصویب طرح تشکیل وزرات صمت را مخفی کند.
واعظی نوشت: « به هیچ وجه از جناب آقای رحمانی خواسته نشده از لایحه دولت حمایت کنند، بلکه تاکید شده از فعالیتها و رایزنیهای فشرده سه نفر از نزدیکانشان-که در صورت لزوم نام آنها اعلام خواهد شد- در مجلس و رسانهها علیه لایحه دولت، ممانعت بعمل آورند؛ همچنین از طرف رئیسجمهور به ایشان گوشزد شد که تداوم این روند تخلف است و قطعا با این تخلف برخورد خواهد شد.»
واعظی در ادامه سعی دارد تا ادعا کند این عزل صرفا به دلیل رد طرح دولت نبوده است: «در پایان لازم به ذکر است که دلایل تصمیم رئیسجمهور به تغییر در وزارت صنعت، معدن و تجارت نه فقط منحصر به تلاش وزیر سابق برای رد لایحه دولت در مجلس، که مربوط به موارد متعدد دیگری نیز بود که افکار عمومی، فعالان اقتصادی، صاحبان کسب و کار و تجارت به خوبی از آن آگاهند.»
ابهامات و سوالات از روحانی بیشتر میشود
اما اتفاق رخداده و نامه های رد و بدل شده نکات مهم و البته سوالات اساسی را ایجاد میکند.
1.دولت روحانی در یک سال پایانی خود قرار دارد اما با توجه به اولویت داشتن سیاست خارجی بر اقتصاد توسط غرب گرایان، مردم هنوز شاهد تیم اقتصادی یک دست و هماهنگ در دولت نیستند. دولت در حالی طرح تشکیل وزارت بازرگانی را با اصرار زیاد پیگیری میکند و حتی برای تصویب شدن آن به لابی و عزل وزیر دست میزند که نتواسنته وزرای اقتصادی خود در هیات دولت را هم اقناع کند.
2. افراد همسو با دولت که اکثریت مجلس را در دست داشته اند و همچنین حمایت های فروان علی لاریجانی رنیس مجلس از طرح ها و سیاست های دولت برکسی پوشیده نیست اما با این وجود دولت نتوانسته موافقت نمایندگان را کسب کند. کارشناسان و نهادهای کارشناسی چون مرکز پژوهش های مجلس نیز دلایل مخالفت خود را اعلام کرده اند اما با این وجود دولت از اقناع نمایندگان و افکار عمومی عاجز مانده است و در عین حال به طرح افرادی که قبلا با دلار 4200 تومانی و از بین بردن مسکن مهر و کارت سوخت اهتمام داشته اند اصرار دارد.
3. واعظی اعلام کرده است که عزل وزیر صمت صرفا به دلیل مخالفت و تلاش رحمانی برای رد طرح تشکیل وزارت بازرگانی نبوده و مسائل اقتصادی اخیر که افکار عمومی و فعالان اقتصادی میدانند دلایل دیگری برای این اقدام بوده است. اشاره وی به گرانی های بازار خودرو در حالی است که این افسارگسیختگی در بازار سکه و طلا و مسکن نیز وجود دارد اما چرا رئیس دولت اقدام به عزل وزرای دیگر نمیکند و در 7 سال گذشته این اقدام بی سابقه بوده است؟
4. وزیر سابق صنعت علت عزل خود را به دلیل رد درخواست واعظی برای لابی کردن با نمایندگان میداند و رئیس دفتر رئیس جمهور علت این عزل را رایزنی های فشرده نزدیکان رحمانی در رسانه ها و مجلس علیه این لایحه معرفی میکند. اگر دولت از رایزنی های وزیر صمت با رسانه ها و نمایندگان برای رد این لایحه خبر داشته است چرا پیش از رای گیری وی را عزل نکرده و این اقدام را به بعد از رای گیری در مجلس موکول کرده است. آیا عزل پس از رای گیری تاییدی بر ادعای رضارحمانی در خصوص تهدید دفتر حسن روحانی به برکناری در صورت عدم رای آوری این طرح نیست؟
موارد فوق و بسیاری از موارد دیگر در مدیریت نظام اقتصادی کشور در هفت سال گذشته به خوبی نشان میدهد اولویت نداشتن اقتصاد، تصمیمات سیاسی به جای کار کارشناسی و نداشتن تخصص و تعهد در راس تصمیم گیری های قوه اجرایی کشور همواره زمینه ساز مشکلات فراوان برای مردم شده است.
مطالب مرتبط:

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/336665
لینک کوتاه کپی شد