
عجله مجلس برای تصویب یک لایحه/ ذبح رونق تولید برای کارنامهسازی درخشان!
گروه اقتصاد-رجانیوز: یک هفتهای است که مجلس شورای اسلامی تمامی کارهای خود را کنار گذاشته است و یکنفس به تصویب لایحه تجارت میپردازد به حدی که در روز پنجم تصویب این لایحه، کتاب اول از پنج کتاب آن که مشتمل بر 331 ماده بود تصویب آن امروز تمام شد.
تصویب یک قانون به این سرعت و عدم اجازه هیئت رئیسه به مخالفان برای اظهار نظر، اتفاقی نادر و کم سابقه در مجلس است. این سرعت به نحوی است که در روز یکشنبه، در هر یک و نیم دقیقه یک ماده تصویب شد!
پافشاری لاریجانی برای تصویب لایحه تجارت
در همین راستا علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مجلس شورای اسلامی در خصوص سرعت بالای تصویب مواد لایحه تجارت گفت: چند سال مجلس روی لایحه تجارت کارکرده و هنگامیکه قانون به صورت مناسبی تدوین میشود با سرعت عمل مطلوبی بررسیها انجام میشود.
این اظهار نظر رئیس مجلس همچنین تقدیر و تشکر وی از تصویب شتابزدهی نمایندگان در حالی است که حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در این رابطه معتقد است: «این قانون بعد حقوقی بسیار تخصصیای دارد لذا به نحوی است که انصافاً کسی که آن را مطالعه میکند تا مشورت نگیرد نمیتواند نسبت به آنچه وظیفه قانون در امور تجارت است، آگاهی یابد و تمامی نمایندگان نیز حقوق نخواندهاند».
تصویب لایحه تجارت در ده دقیقه
آن گونه از اظهارات حاجی دلیگانی برمیآید این است که نمایندگان مجلس به خود زحمت ندادهاند که اصلاً یک دور مواد این لایحه را بخوانند. حتی وضعیت در مجلس وخیمتر است. به گفتهی یک منبع آگاه، بررسی مواد کتاب اول لایحه تجارت در کمیسیون تخصصی بررسی این لایحه، یعنی کمیسیون حقوقی و قضایی کمتر از 10 دقیقه طول کشیده است.
تمامی عجلهها برای تحویل کارنامه درخشان مجلس به مردم
باید از نمایندگان پرسید مجلس که قرار بود عصارهی ملت باشد به چه سمت و سویی در حال حرکت است. ازآنجاکه مجلس یازدهم در روزهای پایانی خود به سر میبرد و آرامآرام باید کارنامه چهارسالهی خود را تحویل حاکمیت و مردم ایران میدهد، این گمان را تقویت میکند که مجلس با تصویب لایحه تجارت به دنبال تحویل یک کارنامه به اصطلاح درخشان از خود است.
اما سؤال اساسی اینجاست که تحویل کارنامهی درخشان به چه قیمت؟ با بررسی مواد این لایحه میتوان به جواب سؤال رسید. به عنوان نمونه در ماده 14 این لایحه واژه تلقی بهکاربرده شده است. ابتدا به ساکن خارج از بحث حقوقی نبودن این واژه در قانون تجارت همین یک ماده میتواند ریسک معاملات و تبادلات اقتصادی را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد. مطابق این ماده «هیچ شخصی در مذاکرات مقدماتی، انعقاد و اجراي قرارداد نباید ناهماهنگ با تصوریای کـه خـود بـراي طرف دیگر ایجاد کرده است، عمل کند. اگر طرف مقابل با اعتماد متعارف به وضع ایجادشده اقداماتی را انجـام دهـد یـا هزینههایی را متحمل گردد، شخصی که وضع مذکور را ایجاد نموده، مسئول خسارات واردشده است».
بعد از تصویب لایحه تجارت سنگ روی سنگ بند نمیشود
بر اساس این ماده از این به بعد اگر دو نفر با یکدیگر قرار ببندند فردای انعقاد قرارداد مستند به این ماده میتوانند به دادگاه رجوع کرده و از یکدیگر به دلیل تصور ناهماهنگ شکایت کنند. به همین علت، پس از لازم الاجرا شدن این قانون دیگر سنگ روی سنگ بند نمیشود موجی عظیمی از دعاوی قوه قضائیه را فرا میگیرد. از سوی دیگر فعالین اقتصادی در دام یک عده کلاهبردار می افتند و در پرتوی این لایحه رونق تولید ذبح می شود.
در خصوص عدم دقت نمایندگان در تصویب این لایحه هر چه گفت شد کم بوده است در این رابطه حاجی دلیگانی در رابطه با عدم توجه و تدبیر لازم مجلس، برای تصویب لایحه تجارت گفت: «بنده احساسم بر این است که مجلس و هیئترئیسه در این خصوص آن وقتی را که باید میگذاشتند و تدابیری که با توجه به اهمیت لایحه تجارت باید اخذ میکردند را انجام ندادند».
شورای نگهبان بداند تصویب لایحه تجارت کودتای اقتصادی است
در چنین اوضاعی لایحه تجارت در مجلس در حال تکمیل پازلهای آخر خود است. اگر نمایندگان مجلس از حالا به فکر برنامههای انتخاباتی خود نباشند و کمی به فکر وضع اقتصادی کشور باشند. دیگر لایحهای غیر کارشناسانه اینگونه رکورد تصویب را نمیزند. این لایحه به تعبیر یزدی زاده، عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور نوعی کودتای اقتصادی است و این لایحه به معنی به خطر انداختن اساس کشور است[1]. حال به نظر میرسد تمامی امیدها برای جلوگیری از تصویب لایحه تجارت که با پافشاری علی لاریجانی در مجلس در حال تصویب است شورای نگهبان باشد. امید است شورای نگهبان این بار نیز مانند همیشه با نظرات کارشناسانهی خود کشور را از پرتگاههای خطرناک نجات دهد.
