شنبه 17 آذر 1397 19:32 ساعت
شناسه خبر : 300816

بلوف بزرگ دولتیها
سعودی از افزایش تولید نفت خود ناتوان است، زنگنه ادعای قهرمانی میکند!/ پشت پرده قهرمانسازی زنجیرهایها از وزیرنفت
کاهی که دولتیها از آن کوه ساخته اند چیزی نبوده جز ناتوانی گاوشیرده آمریکا در منطقه! اما رسانه های دولتی به گونه ای وانمود کردند که گویا دیپلماسی موفق دولت تدبیروامید(!) توانسته عربستان و امارات و سایر کشورها را با سیاست های مورد علاقه ژنرال زنگنه همراه کند.
گروه بین الملل-رجانیوز: باید به اتاق رسانهای دولت روحانی اجازه داد تا با وارونه نمایی اخبار، قهرمان سازی پلاستیکی از وزرای دولت انجام دهد. دولت که به شدت از فقر تدبیر در حوزه معیشت مردم رنج می برد در تنها حوزه مورد اتکای خود هم با شکست روبه رو شده و آن حوزه هم دیپلماسی و تعامل با کشورهای جهان بوده است. از این رو نیاز دارد تا با اخبار اوپک کمی بازی کند و آن طور که دوست دارد اینبار از پیرمرد کابینه خود یک اسطوره بسازد.
به گزارش رجانیوز: اعضای اوپک روز جمعه توافق کردند که تولید روزانه نفت از ماه ژانویه (دی ماه) ۸۰۰ هزار بشکه کاهش یابد. در این اجلاس که در وین، پایتخت اتریش برگزار شد قرار شد اعضای غیر اوپک نیز ۴۰۰ هزار بشکه در روز میزان تولید نفت خود را کاهش دهند.
رسانه ها و روزنامه های زنجیره ای اصلاح طلب اما با تیترهایی شگرف خبر از یک پیروزی بزرگ دادند. بیژن زنگنه در پایان جلسه روز جمعه ضمن ابراز رضایت از توافق به دست آمده از «مذاکرات سخت و پیچیده ای» خبر داد که برای حصول توافق انجام شده است. اما ماجرا از چه قرار است؟آیا زنگنه توانسته همه اعضا اوپک را با خود هم نظر کند؟!
ایران، ونزوئلا و لیبی سه کشوری هستند که از نظر اوپک نیازی به کاهش تولید نفت خود ندارد. چرایی این موضوع را باید از تولید و فروش کم این سه کشور در ماه های اخیر دید. هر سه کشور روزهای سختی در 2018 داشتهاند و احتمالا قرار است روزهای سختتری در سال آینده داشته باشند. به بیان دیگر کشورما همراه با دو کشور دیگر به دلایلی نتوانسته اند میزان فروش واقعی نفت خود را داشته باشند و با وجود تحریم ها در روزها و ماههای آتی نیز نمی توانند به این مهم دست یابند درنتیجه کشورهای دیگر از این موضوع نفع برده و نفت بیشتری استخراج و فروخته اند.
ایران بیش از یک میلیون از فروش نفت خود را در ماه های اخیر کاهش داده است. محمودصادقی نیز نماینده حامی دولت به کاهش فروش نفت ایران از دو ونیم میلیون به یک میلیون اشاره است.

اما رسانه های دولتی به گونه ای این رخداد طبیعی را به رخ کشیده و با انتشار یادداشت و پوستر از یک قهرمانی دم میزنند که زیرکانه از گفتن نام ونزوئلا و لیبی در معاف شدن از کاهش فروش نفت خودداری می کنند و آن را یک پیروزی برای دولت روحانی قلمداد می کنند.

یک نمونه از تبلیغات دولتی ها جهت قهرمان سازی برای دولت بدون قهرمان
لازم به ذکر است که دولت روحانی در سال92 نفت با قیمت بالای صددلاررا می فروخت که با شکل گیری مذاکرات هسته ای و با بی تدبیری، قیمت آن به زیر 50 دلار هم رسید و اکنون در قیمت هربشکه 62دلار قراردارد!
اوپک در هر اجلاس خود بیانیه پایانی را منتشر میکند که تصمیمات اخذ شده در آن مکتوب می شود. اما در این بیانیه نیز به معافیت تحریمی ایران اشاره ای نشده است. جالب انکه در این بیانیه صحبتی از سهمیه بندی تولید «اعضا» بر اساس تولید ماه اکتبر هر کشور نشده و ملاک کل تولید اوپک در اکتبر امسال قرارگرفته است.
آیا زنگنه توانسته همه اعضا اوپک را با خود هم نظر کند؟! عربستان ناتوان از تولید بالای نفت
با اعلام بلوف سیاسی آمریکا در به صفر رساندن میزان فروش نفت ایران بسیاری از کارشناسان از ناتوانی و شکست خوردن این سیاست صحبت کردند. اما بازیگری به نام سعودی ها که گوش به فرمان آمریکا در منطقه هستند این مساله را با شک و تردید روبه کرد. در همین زمان تحلیل گران حوزه انرژی خبر دادند که سعودی ها ظرفیت افزایش حجم تولید را ندارند و با وجود اینکه اعلام می کنند کمبود نفت دو میلیونی ایران در بازار را جبران می کنند اما در عمل و به صورت بلندمدت این اتفاق شدنی نیست.
تیرماه امسال (جولای 2018) روزنامه والاستریتژورنال (از ابزارهای رسانه ای امریکا) اعلام کرد "منابع نزدیک به وزارت نفت عربستان بامداد جمعه گفتهاند این کشور قصد دارد تا ماه آینده (آگوست 2018) تولید نفت خود را به رقم بیسابقه تقریباْ 11 میلیون بشکه در روز برساند. نفت عربستان قرار است جایگزین نفت ایران شود که پس از اجرایی شدن تحریمهای نفتی در تاریخ 4 نوامبر (13 آبان) از بازار خارج خواهد شد."
گزارش اویل پرایس از میزان تولید نفت عربستان در ماه گذشته میلادی (نوامبر 2018) حاکی از رسیدن تولید نفت این کشور به 11.1 تا 11.3 میلیون بشکه در روز بود. این میزان تولید که برای عربستان یک تولید بالا با حداکثر ظرفیت محسوب می شود، علاوه بر عدم توجه به تولید صیانتی از مخازن نفتی این کشور به خاطر اهداف سیاسی، طبق گزارشهای غیررسمی از این کشور، با باز شدن در برخی مخازن ذخیره نفت خام همراه بوده و عربستان، عرضه چند صد هزار بشکه ای از محل ذخایر خود را نیز به عنوان تولید بیشتر نفت قالب کرده تا ادعاهایش در مورد داشتن ظرفیت 2 میلیون بشکهای افزایش تولید نفت، به واقعیت نزدیک تر شود.
در واقع با مروری بر آنچه در چند ماه اخیر رخ داده، مشخص می شود که عربستان که برای متقاعدکردن مشتریان سنتی نفت کشورمان به وجود ظرفیت های آماده تولید برای جایگزینی نفت ایران، از تولید صیانتی و همچنین بخشی از ذخایر نفتی خود گذشت و بیشترین توان خود را در تولید 11.1 تا 11.3 میلیون بشکه نفت در ماه نوامبر به نمایش گذاشت، با همراهی با موج انتقادها نسبت به عرضه بیش از تقاضا در بازار نفت که خود یکی از مسببان اصلی این آشفتگی بود، از کاهش عرضه نفت استقبال کرد تا بدون آنکه بخواهد به ضعف خود در تأمین بلندمدت نفت برای پرکردن جای نفت تحریمی ایران اقرار کند، در قالب تعهد به کاهش تولید، درِ ذخایر رو به کاهش خود را می ببندد و فشار بر روی میادین خود را کم می کند.
در نتیجه کاهی که دولتیها از کوه ساخته اند چیزی نبوده جز ناتوانی گاوشیرده آمریکا در منطقه! اما رسانه های دولتی به گونه ای وانمود کردند که گویا دیپلماسی موفق دولت تدبیروامید(!) توانسته عربستان و امارات و سایر کشورها را با سیاست های مورد علاقه ژنرال زنگنه همراه کند.
نگاهی به نطق های وزیرانرژی سعودی ها در اجلاس اوپک نیز نشان میدهد که کاهش تولید نفتی عربستان هم به صورت محدود و زماندار خواهد بود.
«خالد الفالح» وزیر نفت عربستان سعودی روز جمعه درخصوص توافق اوپک برای کاهش تولید نفت گفت: ما قصد نداریم تا برای طولانی مدت تولید نفت را کاهش دهیم. وی همچنین با صراحت اعلام کرد که در صورت کاهش تولید نفت هر کشوری به دلایل طبیعی و سیاسی (که منظور وی ایران است) عربستان خود را متعهد می داند تا نفت خود را برای جایگزین شدن آن روانه بازار کند.
این بدین معنی است که ناتوانی سعودی و کاهش تولید این کشور از 11میلیون بشکه در روز به 10ونیم میلیون بشکه نیز چیزی از دشمنی این کشور کم نخواهد کرد و با افزایش تحریم ها عربستان بازهم حاضر است تا بازارهای تحریمی ایران را استفاده کند. هرچند سعودی ها خوب می دانند که به صفر رساندن فروش نفت ایران یک رویا است و رژیم هایی چون سعودی فقط به مدت محدودی می توانند فروش نفت کشورمان را کاهش دهند.
نکته قابل تامل آنکه وزارت خارجه آمریکا در آستانه برگزاری نشست تولید کنندگان اوپک و غیراوپک در وین خبر داد که برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، با وزیر انرژی عربستان سعودی در پایتخت اتریش ملاقات کرده است. به نظر میرسد مسائل رخداده در اوپک پیش از اجلاس با آمریکایی ها چک شده و آنها را در جریان اقدامات سعودی و ناتوانی این رژیم قرار داده تا میزان عرضه نفت در بازار جهانی به مقداری کاهش یابد که هم فشار از روی عربستان برداشته شود بدون آنکه بخواهد اقرار به توخالی بودن بلوف های قبلی خود داشته باشد و هم قیمت نفت چندان افزایش نیابد.

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/300816
لینک کوتاه کپی شد