هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
سه شنبه، 9 خرداد 1402
ساعت 16:16
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

شنبه 14 مهر 1397 ساعت 13:44
شنبه 14 مهر 1397 13:38 ساعت
2018-10-6 13:44:43
شناسه خبر : 293984
دیروز ادعا میکردند اگر برجام نبود به «طرح نفت در برابرغذا» میرسیدیم؛ حالا می‌گویند اروپا بیش از حد انتظار با ما همکاری کرده و رسیدن به این طرح حقارت بار موجب انزوای آمریکا شده است!
دیروز ادعا میکردند اگر برجام نبود به «طرح نفت در برابرغذا» میرسیدیم؛ حالا می‌گویند اروپا بیش از حد انتظار با ما همکاری کرده و رسیدن به این طرح حقارت بار موجب انزوای آمریکا شده است!
گروه بین الملل-رجانیوز: «برای ما روشن بود و کم و بیش مستند بود که سیاست غربی‌ها این بود که ما را به نفت در برابر غذا برسانند. چون به نفت ما احتیاج بود، می‌خواستند این را حفظ کنند و داشته باشند و ما هم احتیاج به غذا داشتیم و در مقابل آن، به ما غذا بدهند. کاری که در عراق کردند.» مرحوم اکبرهاشمی رفسنجانی این صحبت را در تمجید از برجام انجام داده بود و با افتخار گفته بود که ما مانع از رسیدن به طرح نفت در برابر غذا شده ایم!هاشمی از دنیا رفت و پایان استراتژی ناکام سیاسی خود را ندید اما اخبار بیرون آمده از نشست های ظریف با اروپایی ها نشان میدهد آنچه که آیت الله ادعا میکرد در حال رسیدن به آن بودیم اکنون با وجود برجام گرفتارش شده ایم.
 
به گزارش رجانیوز: رفع موانع صادرات نفت ایران و وارد کردن درآمد آن به داخل کشور مساله اصلی برجام بود که متاسفانه با بدعهدی آمریکایی‌ها و خوش بینی غرب‌گرایان به چالش کشیده شده است. تاکنون سازوکار مورد اتفاقی بین دولت روحانی و اروپایی ها یافت نشده و دولتمردان نیز به رسم همیشگی نامحرم بودن مردم از توضیح شفاف در این خصوص خودداری کرده اند. تاجاییکه قاسمی سخنگوی وزارت امورخارجه در ادعایی مسبوق به سابقه شفاف نبودن در این خصوص را به دلیل نگرانی از مانع تراشی آمریکا معرفی کرد!
 
به نظر میرسد این پاسخ قاسمی یا به این دلیل بوده است که وی مانند بسیاری از مسائل دیگر در دولت سعی دارد تا محرمانه کارها را پیش ببرد چراکه شفاف بودن آن منجر به اعتراض افکارعمومی می شود و یا اینکه براستی به این مهم اعتقاد دارد که گفت و گوهای تیم ظریف با اروپایی ها بدون هماهنگی اروپا با آمریکاست(!) که این ساده لوحی و خوش بینی مجدد به اروپا را نشان میدهد. در صورت صحت هر کدام از این فرضیات باید گفت دولت مسیر اشتباه و نابخشودنی را آغاز کرده است
 
خبرگزاری دولتی ایسنا در مطلبی که به نقل از دویچه وله منتشر کرده خبر طرح «نفت در برابر غذا» را پوشش داده است. در این رسانه دولتی آمده است: « هفته گذشته در حاشیه نشست وزیران خارجه ایران و ۱+۴ در نیویورک، طرفین توافق کردند مکانیزم جدیدی برای تسهیل تجارت با ایران و شرکت های اروپایی ایجاد کنند. هدف این مکانیزم، دور زدن تحریم‌های اعمالی دولت دونالد ترامپ با خروج از برجام بر ضد ایران است.» در ادامه توضیح بیشتری در این خصوص آمده است : «طبق ساز و کار پیشنهادی اروپا، شرکتی که از ایران نفت می‌خرد به جای پرداخت وجه به ایران، آن را مستقیما یا با واسطه به شرکتی که کالا به ایران می‌فروشد پرداخت خواهد کرد و وجهی به ایران نخواهد رفت. هم چنین مبادلات در این مکانیزم بر حسب یورو خواهد بود و دلار از مبادلات کنار گذاشته خواهد شد. به گفته برخی از سیاستمداران اروپایی، این مکانیزم مشابه سیستمی است که برای مبادله با اتحاد جماهیر شوروی به کار می‌رفت.»
 
خبر طرح «نفت در برابر غذا» در حالی مطرح می شود که عراقچی پیش از این خبر داده بود که «سازوکارهای ویژه اروپا تا آبان‌ماه اجرایی می‌شود». ظریف هم در مصاحبه ای که این گمانه زنی را تقویت میکند گفته بود: «تاکنون ۷ بانک مرکزی اروپا توافق کردند، راهکار ویژه مالی برای ارتباط با ایران ایجاد کنند و در آینده نیز این راه کار را به موسسه‌ای تبدیل کنند؛ کار، فقط با یورو انجام می‌شود» حسین موسویان دوماه قبل در با اشاره به زمزمه های نفت در برابر غذا آن را لکه ننگی تاریخی معرفی کرد و گفت: «خداکند به آنجا نرسیم!»
 
نیویورک‌تایمز نیز قبلا در خصوص طرح اروپایی ها نوشته بود: « این مکانیسم، بیشتر ژستی به شمار می‌رود تا اروپایی‌ها ایران را به پایبندی به توافق هسته‌ای مجاب کنند.»
 
لازم به توضیح است که پروژه «نفت در برابر غذا» یا «نفت در برابر کالا» برنامه‌ای است که اولین بار در سال ۱۳۷۴ با تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد با محوریت عراق در جهان شناخته شد. یعنی برای جلوگیری از ایجاد بحران‌های غذایی و دارویی در عراق بر اثر تحریم‌های بین‌المللی اجازه داده شد تا در قبال نفت عراق، نیاز‌های اولیه انسانی در اختیار دولت صدام قرار بگیرد.
 
پیش‌تر هاشمی رفسنجانی، نوبخت و سایر دولتی ها در دستاوردتراشی برای برجام ادعا می کردند دستاورد برجام جلوگیری از پروژه نفت در برابر غذا بوده است! 
 
 
 
 
سایت دیپلماسی ایرانی در مطلبی با عنوان «اگر برجام نداشتیم دقیقا چه داشتیم؟» نوشته بود: « شرایط ایران قبل از برجام برای همه مردم ایران قابل لمس بود. ایران نمی توانست نفت بفروشد. انتقال کالا و پول به ایران متوقف شده بود. ایران به سمت وضعیت نفت در برابر غذا حرکت می کرد.»
 
 
 
این در حالی است که یورونیوز در گزارشی خبر داده است که شرکت های اروپایی پس از تحریم آمریکا حاضر به همکاری با ایران نیستند. در این گزارش آمده است: «در حالی که اتحادیه اروپا از برقراری مکانیسم جدید اقتصادی با ایران خبر داده است، شرکت‌های نفتی بزرگ اروپا که پیش از این طرف قرارداد با ایران بوده‌اند، می‌گویند از بیم تحریم‌های آمریکا به این کانال مالی جایگزین نخواهند پیوست.»
 
به گزارش نشریه اقتصادی فایننشال تایمز، پاتریک پویانه، مدیر اجرایی شرکت نفتی فرانسوی توتال این هفته در جریان کنفرانسی در روسیه نسبت به امکان فعالیت دوباره در ایران با وجود طرح جدید گفت: «ما نمی‌توانیم ریسک این کار را بپذیریم چرا که ممکن است از استفاده از سیستم مالی آمریکا محروم شویم.»
 
یک سخنگوی شرکت نفتی «انی» اسپانیا نیز که از واردکنندگان فرآورده‌های نفتی ایران به شمار می‌رود به فایننشال تایمز گفت: «ما دیگر حضوری در ایران نداریم و قراردادهای تجاری‌مان طبیعتا در ماه نوامبر منقضی خواهند شد. ما به طور کامل از همه تحریم‌ها و قوانین تصویب شده توسط جامعه جهانی تبعیت خواهیم کرد.»
 
پالایشگاه سسپا اسپانیا نیز که نفت ایران حدود ۱۳ درصد وارداتش را در سال گذشته میلادی تشکیل می‌داده است در ماه جاری نسبت به خطرهایی که تحریم‌ها بر تجارتش میگذارد هشدار داد. در ماه اکتبر این پالایشگاه ۱ میلیون بشکه نفت ایران را از طریق نفتکش ایرانی «مونت ادالا» وارد خواهد کرد، که به گفته سخنگوی این نهاد آخرین محموله وارداتی ایرانی سپسا خواهد بود. یک مقام اجرایی پالایشگاه انی گفت: «همه شرکت‌ها اول به سهامداران‌شان فکر می‌کنند، فارغ از این که اتحادیه اروپا چه کار می‌کند. هیچ کس ریسک افتادن به دام تحریم‌های آمریکا را نخواهد پذیرفت.»
 
همه این موارد در حالی است که ظریف در ادعایی عجیب حمایت اروپا از برجام را بیش از حدانتظار توصیف کرده بود! محمد جواد ظریف در گفتگو با شبکه بی بی سی گفته بود حمایت اروپا برای حفظ توافق هسته ای بیش از حد انتظار بوده است. ظریف این اظهارات را در نیویورک و پس از آن بیان کرد که اتحادیه اروپا اعلام کرد یک سازوکار مالی جدید ایجاد خواهد کرد تا به شرکت های اروپایی امکان دهد ضمن خرید نفت ایران با واحدهای پولی غیر از دلار، از سوی آمریکا تحریم نشوند. مشخص نیست تا کی دولت قرار است که با ادامه دادن محدودیت های هسته ای به شرایط حقارت بار کنونی و وعده های اروپایی ها دل‌خوش کند.