هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
سه شنبه، 9 خرداد 1402
ساعت 15:35
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

يكشنبه 8 مهر 1397 ساعت 14:29
يكشنبه 8 مهر 1397 14:21 ساعت
2018-9-30 14:29:30
شناسه خبر : 293331
نکته مهم این است که امروز بازهم شاهد کلاهبرداری موسسه مجوزداری از سوی دولت بوده ایم و آیا باید آن را بازهم به پای مافیای شاخ و دم دار و قدرتمندی بگذاریم که به قول آشنا با اسلحه به بانک مرکزی می رفتند؟ یا عدم کفایت دولت برای کنترل درست موسسات اقتصادی؟
نکته مهم این است که امروز بازهم شاهد کلاهبرداری موسسه مجوزداری از سوی دولت بوده ایم و آیا باید آن را بازهم به پای مافیای شاخ و دم دار و قدرتمندی بگذاریم که به قول آشنا با اسلحه به بانک مرکزی می رفتند؟ یا عدم کفایت دولت برای کنترل درست موسسات اقتصادی؟
گروه اقتصادی-رجانیوز: 11 روز بعد از اعلام ورشکستگی موسسه ثامن متهم ردیف اول آن به گفته دادستان تهران فرار کرد. این در صورتی است که زمان زیادی از خاطره‌ی تلخ ورشکستگی موسسات مالی اعتباری نمی‌گذرد و این سری حوادث، منجر به ضرر و زیان قابل توجه و از دست رفتن سرمایه‌های عامه‌ی مردم شده است و معلوم نیست دولت چه زمانی میخواهد از این مشکلات درس گرفته و سیستم نظارت و کنترل خود را بازسازی کند.
 
به گزارش رجانیوز تقریبا اوایل اسفندماه 1396 بود که  حسن روحانی در گفت‌وگوی زنده خود با مردم ادعا کرد که هیچ موسسه غیرقانونی دیگر وجود ندارد؛ روحانی با تاکید بر اینکه مشکلات سپرده‌گذاران تمام شده است، گفته بود: 
«الان دیگر موسسه غیرمجاز نداریم. از مدت ها پیش به بانک مرکزی کتبا دستور دادم مجوز هیچ بانک جدیدی را صادر نکند. به این دلیل که این نوع مجوزهای بی حساب برای ما مشکل درست می کند. البته برخی از این صندوق ها حتی مجوز هم نداشتند.»
 
البته رییس اتحادیه طلا و جواهر مدعی است که سکه ثامن از بانک مرکزی هم مجوز داشته است (که در ادامه گزارش به آن خواهیم پرداخت). پس یا مدیران تحت نظر روحانی به حرف رییسشان خیلی گوش نمی دهند و یا ادعای روحانی را باید گذاشت به پای مابقی وعده های دوران ریاستش که هیچ گاه به آنها جامه عمل پوشیده نشد.
 
حسام الدین آشنا از مشاورین روحانی نیز درباره موسسات مالی در رشته توییتی گفته بود:
« جز روحانی کسی جربزه و جسارت جمع کردن این بساط کثیف را نداشت. او هزینه مبارزه بی امان با نزولخواران تسبیح به دست و پینه بر پیشانی را می دهد. آنها مطمئن بودند به خاطر به گروگان گرفتن میلیونها سپرده گذار خرد می توانند بساط باج گیری خود را حفظ کنند»
 
 
 
 
البته کارشناسان همان زمان نیز این سخنان را خیلی جدی نگرفتند و معتقد بودند که آشنا به دنبال آرام کردن نارضایتی ها از عملکرد ضعیف دولت در حوزه  کنترلی بوده و  مجبور است روحانی را دربرابر مافیایی عظیم الجثه تصویر کرده تا از تب اعتراضات بکاهد. نکته مهم این است که امروز بازهم شاهد کلاهبرداری موسسه مجوزداری از سوی دولت بوده ایم و آیا باید آن را بازهم به پای مافیای شاخ و دم دار و قدرتمندی بگذاریم که به قول آشنا با اسلحه به بانک مرکزی می رفتند؟ یا عدم کفایت دولت برای کنترل درست موسسات اقتصادی؟
 
 
اما ماجرای ثامن چه بود؟
 
 اواخر شهریورماه امسال بود که کاربران سایت سکه ثامن مدعی شدند امکان برداشت از حساب های خود را ندارند. به دنبال پیگیری های کاربران مشخص شد که دفاتر ثامن بسته شده و دیگر جوابگوی مشتریان خود نیست. بعد از کش و قوس های فراوان این موسسه 27 شهریور1397 در اطلاعیه ای اعلام ورشکستگی کرد. در متن اطلاعیه آمده بود:
« به اطلاع می‌رساند بنا به استفاده کاربران و تریدرها از ربات‌های غیرمجاز و همچنین کارمند ثامن که به نام شوهر خود معامله می‌کرد به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و.........به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و سودهای غیر متعارف کاربران که به وسیله ربات‌ها و اتو رفرش استفاده شده است، به اطلاع می‌رساند سکه ثامن ورشکستگی خود را اعلام می‌نماید و از امروز فقط کاربران می‌توانند پول‌های خود را بدون دریافت سودهای غیر متعارف را ثبت درخواست نمایند. کاربران امروز مهلت دارند موجودی خود را به فروش رسانده و درخواست واریز نمایند.»
 
 
 
 
 
متهم فرار می کند!
 
روز گذشته شنبه 7 مهرماه عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران از فرار متهم ردیف اول این پرونده خبرداد و گفت: 
«متاسفانه یک روز قبل از تشکیل پرونده قضایی متهم از کشور خارج شده و چند روز قبل از آن نیز همسرش را از کشور خارج کرده؛ اما تمام حساب‌ها و اموالش از جمله املاک و تعدادی اتومبیل گرانقیمت توقیف شده است.» 
 
تقریبا یک هفته قبل محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه در این باره گفته بود: 
«اینکه جرمی در این پرونده  واقع شده یا خیر باید رسیدگی شود ولی افراد شکایت کردند و وارد رسیدگی شدیم. طرف اصلی در دسترس نیست و اینکه آیا فرار کرده یا از کشور خارج شده مشخص نیست ولی دسترسی به او نیست که  از آن اطلاع ندارم ولی برخی خبرها هست که از کشور خارج شده است. البته به صورت غیابی رسیدگی می‌شود. این فرد حساب‌های متعددی داشته که مسدود شده و ممنوع الخروج هم هست البته اگر خارج نشده باشد.» 
 
به طور غیر رسمی گفته شده که تا 1500 میلیارد تومان حجم کلاهبرداری تخمین زده شده  و تقریبا 600 تا 3 هزارنفر درگیر این ماجرا هستند. 
 
موسسه سکه ثامن مجوزش را از کجا گرفته بود؟ 
 
بررسی ها نشان می دهد که سکه ثامن هم از وزارت صنعت نماد الکتریکی داشته و هم از اتحادیه طلا و جواهر. هرچند که در اواخر شهریور، نماد اعتماد الکترونیکی این شرکت از سایت حذف شد و دیگر اثری از این نماد یا همان مجوز فعالیت و کسب و کار اینترنتی در سایت سکه ثامن وجود ندارد. البته رییس اتحادیه طلا و جواهر اخیرا گفت بود که مجوز سکه ثامن را بانک مرکزی داده است:
«طبق اعلام پلیس فتا این سایت مجوز های لازم را از بانک مرکزی اخذ کرده بود.» 
 
 
 
 
 با این حال به گفته میزان «نماد اعتماد الکترونیکی سکه ثامن (sekehsamen.com) به استناد مجوز اتحادیه زرگران شهرستان بناب آذربایجان شرقی به شماره مجوز ۰۴۵۵۴۴۶۵۷۰، تاریخ صدور ۹۵/۰۵/۱۳ و تاریخ انقضا ۰۹/۱۳/ ۱۴۰۰، پس از استعلام اطلاعات هویتی، صلاحیت فردی، تکمیل فرآیند ارزیابی و تأیید آن در تاریخ ۹۶/۴/۷ برای فروش طلا و جواهر اعطا گردید.»
 
گویا کسی حاضر به قبول مجوز این موسسه نمی شود و هنوز تا پایان بررسی پرونده نمی شود نظر قطعی داد. 
 
اما نکته قابل توجه آن است که چرا دولت با وجود پیشینه شرم آور موسسات اعتباری و کلاهبرداری های هنگفت از دارایی و اموال مردم، هنوز دغدغه کنترل سفت و سخت برای اعطای مجوزها را ندارد. کنترلی که دست کلاهبرداران را از اموال مردم کوتاه کند و اعتماد عمومی را بالا ببرد.