شنبه 22 آذر 1399 10:52 ساعت
شناسه خبر : 342498

واکنشها به یاوهگویی ترکیه ادامه دارد
اردوغان و توهمهای خودساخته/ آیا صحبتهای رئیس جمهور ترکیه اعلام رمز تجزیه ایران بود؟
دیپلماسی غرب گرای وزارت خارجه دولت روحانی با فراموشی و اولویت ندادن به ارتباطات منطقه ای باعث شده که رقبا و دشمنان ایران در کشورهای پیرامونی حوزه نفوذ خود را بیشتر کرده و به تهدیدی بالقوه برای ایران تبدیل شوند.
گروه بین الملل-رجانیوز: اردوغان در جبهههای گوناگون مشغول نبرد است و آورده ای هم از این تنشآفرینیها کسب نکرده است. او که سالها برای نابودی حاکمیت سوریه تلاش کرده بود اکنون مجبور به مراوده و پذیرش حاکمیت بشاراسد شده است. تنشهای او در دریای مدیترانه با کشورهای اروپایی بر سر منابع گازی و حضور نظامی در لیبی نیز به اینها اضافه شده که قدرت او را دچار فرسایش کرده است. رئیس جمهور ترکیه در این شرایط به هر کلامی چنگ میزند تا جایگاه پیشین و البته متزلزل خود را حفظ کند. او صبح از سازوکاری جدید برای مدیریت منطقه با حضور ایران صحبت میکند و ظهر در میان نظامیان جمهوری آذربایجان از دو تکه بودن آذربایجان در دو سوی ارس ابراز ناراحتی میکند! بنابراین شعرخوانی بی قاعده اردوغان جزوی از همین مواضع مذبذبانه وی است؛ گرچه نیاز به پاسخ دارد اما بیانگر این نیست که وی درصدد قمار بزرگ و بازی از پیش باخته دست اندازی به خاک ایران باشد.
به گزارش رجانیوز: ماجرا از جایی شروع شد که اردوغان در سخنرانی خود در رژه نظامی در جمهوری آذربایجان قطعهای از ترانه معروف «آراز آراز» (ارس) را خواند. این آهنگ به سمبل جدایی دو سوی رودخانه «ارس» (جمهوری آذربایجان و مناطق آذرینشین ایران) شهرت دارد، به همین دلیل برخی این ترانه خوانی را به نوعی رمز تجزیه ایران معرفی کردند.
قطعه ای از آهنگ معروف «آراز آراز» که اردوغان در باکو خواند این شعر بود: «آرازی آییردیلار؛ لیل ایله دولدوردولار
من سندن آیریلمازدیم؛ ظولم ایله آییردیلار» (ارس را جدا کردند و آن را با میله و سنگ پر کردند / من از تو جدا نمی شوم، به زور جدایمان کردند)
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ، در حساب توییتری خود به این شعرخوانی واکنش نشان داد و نوشت: «به اردوغان نگفته بودند شعری که به غلط در باکو خواند مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادریشان ایران است!
آیا او نفهمید که علیه استقلال جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟
هیچکس نمیتواند در باره آذربایجان عزیز ما صحبت کند.»

ظریف در موضع خود به سابقه تاریخ ایرانی بودن جمهوری آذربایجان پرداخته و تلویحا به این موضوع اشاره کرده که اگر قرار به متصل شدن دو سوی ارس به یکدیگر باشد این جمهوری آذربایجان است که باید به گذشته خود بازگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه نیز با بیان اینکه بسیارند در ترکیه که تاریخ را نیک میدانند و لازم است پیش از خوانش شعرها، ریشه اصلی سرایش آن را به دولتمردان خود یادآوری کنند، گفت: آذربایجان غیور، پاره تن ایران عزیز، همواره دژ مستحکم وطن بوده است.
همچنین «دریا اورس» سفیر ترکیه در تهران روز جمعه ۲۱ آذر ماه ۱۳۹۹ از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اورآسیا به وزارت امور خارجه احضار و ضمن ابلاغ مراتب اعتراض شدید، به سفیر این کشور تأکید شد جمهوری اسلامی ایران خواستار توضیح فوری دولت ترکیه در این خصوص است.در این احضار به سفیر ترکیه ابلاغ شد که دوران ادعاهای ارضی و امپراتوریهای جنگ افروز و توسعه طلب سالهاست که سپری شده است. به سفیر ترکیه تأکید شد جمهوری اسلامی ایران به هیچ کس اجازه مداخله در مورد تمامیت ارضی خود را نمیدهد و همانطور که تاریخ پر افتخارش گواه است، در خصوص امنیت ملی خود هیچ ذرهای کوتاه نمیآید.
این واکنش ظریف و وزارت خارجه البته نمیتواند جوابگوی کم کاری و بی برنامگی های این وزارت خانه در هشت سال گذشته نسبت به همسایگان باشد. دیپلماسی غرب گرای وزارت خارجه دولت روحانی با فراموشی و اولویت ندادن به ارتباطات منطقه ای باعث شده که رقبا و دشمنان ایران در کشورهای پیرامونی حوزه نفوذ خود را بیشتر کرده و به تهدیدی بالقوه برای ایران تبدیل شوند.
در ادامه واکنش ها نیز ترکیه نمایندگان ولی فقیه در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل در پی اظهارات اردوغان در باکو بیانیه ای را صادر کردند. در قسمتی از این بیانیه آمده است: «کمترین محققی می داند که مقصد گوینده آن اشعار ذره ای امکان تحقق ندارد . یاد خیر می کنیم از جناب حیدر علی اف که وقتی از ایشان در خصوص الحاق سوال کردند گفت: کسانی که آن را مطرح می کنند دیوانه اند! چون دست باید به بدن ملحق شود نه بالعکس!»
مواضع خوب در برابر زیادهخواهیها نسبت به طرح تجزیه و یا دست اندازی به خاک ایران حرکت قابل تقدیری است. در کنار این مواضع باید دستگاههای مسئول نسبت به طرح ریزی برنامه راهبردی برای افزایش عمق رابطه با کشورها و ملتهای همسایه توجه ویژه ای داشته باشند. این اتفاق زمانی میتواند عملیاتی شود که جریان غربگرای کنونی از مسند قدرت کنار رفته، امید به دشمن از بین برود، اولویتهای سیاست خارجی ایران به ریل اصلی خود بازگشته و دولتی قدرمند که منافع ملی و عزت مردم ایران را سرلوحه کار خود قرار دهد زمام امور را بدست بگیرد.
