همچنین ظاهر نامناسب دندانها و بوی بد دهان، زندگی اجتماعی ما را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرفی خشکی و برفک روی دهان نیز میتواند نشانه بیماریهای زمینهای دیگری باشد و به همین جهت نیاز به بررسی توسط پزشک متخصص یا مراجعه به دندانپزشکی دارد.
حساسیت این موارد در صورتی که به دیابت مبتلا باشید، چند برابر میشود. دیابت میتواند از جمله عوامل افزایش دهنده خطر در بیماری های دهان و دندان باشد. به همین جهت این راهنمای کامل سلامت دهان و دندان را برای شما آماده کردهایم. در این مقاله از اهمیت مراقبت از دندان میگوییم و اینکه چگونه مراقبت از دندان ها را درست انجام دهید.
تأثیر دیابت بر سلامت دهان و دندان
هنگامی که مبتلا به دیابت هستید، قند خون بالا میتواند بر روی تمام بدن شما از جمله دندان ها و لثه ها تأثیر بگذارد. خبر خوب اینکه میتوانید جلوی این اتفاق را بگیرید. خیلی مهم است که اول بدانید با چه چیزی سر و کار دارید و سپس مسئولیت سلامت دندان های خود را به عهده بگیرید.
پیشنهاد: تخفیف دندانپزشکی شامل ایمپلنت، بلیچینگ، پر کردن یا جرم گیری - در تهران و سایر شهرها
پوسیدگی دندان، بیماری های لثه و سایر مشکلات دهان و دندان در افراد دیابتی
چه دیابت نوع 1 داشته باشید و چه دیابت نوع 2، مدیریت قند خون شما اهمیت اساسی دارد. هرچه قند خون شما بالاتر باشد، خطر ابتلای شما به این موارد بیشتر است:
پوسیدگی دندان در مبتلایان به دیابت
دهان شما به طور طبیعی حاوی انواع بسیاری از باکتری ها است. هنگامی که نشاسته ها و قندهای موجود در مواد غذایی و نوشیدنی با این باکتری ها در تعامل باشند، یک لایه چسبنده به نام پلاک، روی دندان ها شکل میگیرد.
اسیدهای موجود در پلاک به سطح دندان ها (مینا و عاج) حمله میکنند. و همین میتواند منجر به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه شود. هرچه میزان قند خون شما بالاتر باشد، میزان قند و نشاسته بیشتر میشود و در نتیجه اسید بیشتری روی دندان هایتان مینشیند.
پیشنهاد: تخفیف دندانپزشکی کرج شامل انواع خدمات جرم گیری، پر کردن، ایمپلنت یا بلیچینگ
بیماری ورم لثه در مبتلایان به دیابت
دیابت توان شما را در مبارزه با باکتری ها کاهش میدهد. اگر با مسواک زدن و نخ دندان به طور منظم پلاک را از روی دندان های تان پاک نکنید، زیر لثه شما مادهای سختتر بنام تارتار (جرم دندان) ایجاد میشود.
هر چقدر پلاک و تارتار به مدت طولانیتری روی دندان های شما باقی بماند، بیشتر باعث تحریک لثه های اطراف پایه دندان های شما میشوند؛ چیزی که به نام ورم لثه میشناسیم. با گذشت زمان، لثه های شما متورم شده و به سادگی دچار خونریزی میشوند. این مورد به اماس و التهاب لثه معروف است.
بیماری پیشرفته لثه (پریودنتیت) در مبتلایان به دیابت
درمان نکردن ورم لثه، میتواند به یک عفونت جدیتر به نام پریودنتیت منجر شود که بافت نرم و استخوانی را که از دندان های شما پشتیبانی میکند، از بین میبرد. سرانجام، پریودنتیت باعث میشود لثه و فک شما از دندان های شما جدا شود که همین اتفاق باعث شل شدن دندان ها و احتمالاً کنده شدن آنها میشود.
پریودنتیت در بین افرادی که دیابت دارند، شدیدتر است؛ زیرا دیابت توانایی مقاومت در برابر عفونت را کاهش داده و بهبودی زخم را کند میکند. عفونتی مانند پریودنتیت همچنین ممکن است باعث بالا رفتن سطح قند خون شما شود که همین هم کنترل دیابت شما را دشوارتر میکند. پیشگیری و درمان پریودنتیت با تمیز کردن منظم دندان میتواند به بهبود کنترل قند خون کمک کند.
برفک دهان در مبتلایان به دیابت
برفک یک عفونت قارچی است که میتواند در دهان، گلو و سایر قسمتهای بدن رشد کند. برفک در دهان به شکل برآمدگی ظاهر می شود که میتواند شبیه پنیرک باشد. این بیماری می تواند به سرعت تحریک شود و باعث درد و قرمزی دهان شود.
افراد مبتلا به دیابت احتمالاً احتمال بیشتری برای ابتلا به برفک دارند؛ برفک دهان یک عفونت قارچی ناشی از مخمر کاندیدا آلبیکنس است. علائم برفک شامل لکه های سفید و قرمز دردناک در دهان است. توجه مناسب به بهداشت دهان و دندان میتواند در جلوگیری از ابتلای به برفک کمک کند.
خشکی دهان (زروستومی) در مبتلایان به دیابت
برخی از افراد مبتلا به دیابت کمبود بزاق را تجربه میکنند، شرایطی که به عنوان خشکی دهان شناخته میشود. نداشتن بزاق برای مرطوب کردن دهان و شستن دندان ها، میتواند شما را در معرض خطر پوسیدگی دندان، بیماری لثه و برفک قرار بدهد.
مراقبت مناسب از دندان در مبتلایان به دیابت
برای کمک به جلوگیری از آسیب دیدن دندان ها و لثه ها، بیماری دیابت و مراقبت از دندان را جدی بگیرید:
خودتان را ملزم به مدیریت و توجه به دیابت خود کنید. سطح قند خون خود را کنترل کرده و گفتههای پزشک را برای نگه داشتن سطح قند خون در محدوده هدف خود پیگیری کنید. هر چه قند خون خود را بهتر کنترل کنید، احتمال ابتلا به لثه و سایر مشکلات دندانپزشکی کمتر است.
حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید. صبح، شب و در حالت ایده آل، بعد از غذا و میان وعده، مسواک بزنید. از یک مسواک نرم و خمیر دندانی که حاوی فلوراید است استفاده کنید. از شستشوی شدید یا خشن که میتواند لثه های شما را تحریک کند، خودداری کنید.
از مسواک برقی را استفاده کنید؛ به خصوص اگر دچار آرتروز یا مشکلات دیگری هستید که باعث میشود استفاده از مسواک معمولی، مشکل شود. حداقل هر سه ماه سری مسواک برقی را عوض کنید.
حداقل روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان به از بین بردن پلاک بین دندان و زیر لثه شما کمک میکند.
برنامه ویزیتهای منظم دندانپزشکی
برای پاکسازی اساسی دندان، عکس برداری از دندان و معاینه کلی حداقل دو بار در سال به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
اطمینان حاصل کنید دندانپزشک شما بداند که مبتلا به دیابت هستید. هر بار که به دندانپزشک خود مراجعه کنید، به او یادآوری کنید که مبتلا به دیابت هستید. مطمئن شوید دندانپزشک تان اطلاعات تماس پزشکی را که به شما در مدیریت دیابت کمک میکند، دارد.
به دنبال علائم اولیه بیماری لثه باشید. هر نوع علائم بیماری لثه از جمله قرمزی، تورم و خونریزی لثه را به دندانپزشک خود گزارش دهید. همچنین هر نوع علائم و نشانههای دیگر مانند خشکی دهان، شل شدن دندان ها یا درد دهان را نیز بگویید.
سیگار نکشید
سیگار کشیدن خطر ابتلا به عوارض جدی دیابت از جمله بیماری لثه و درنهایت از بین رفتن دندان های شما را افزایش میدهد. اگر سیگار میکشید، از پزشک خود در مورد راههای ترک کردن سیگار سوال کنید.
مدیریت دیابت یک تعهد مادامالعمر است و این شامل مراقبت مناسب از دندان میشود. تلاشهای شما با داشتن یک عمر دندان سالم و لثه به شما پاداش میدهد.
کنترل ضعیف دیابت میتواند بر نتایج درمان و ایمنی مبتلایان به دیابت تأثیر منفی جدی بگذارد، بنابراین ارزیابی کنترل قند خون ضروری است. به همین جهت در صورتی که به دیابت مبتلا هستید، در نظر داشته باشید متخصصان دندانپزشکی باید از طریق درست کردن پروندهای دقیق در زمینه سلامت، مصاحبه و آزمایش قند خون، در مورد سابقه دیابت بیماران اطلاع داشته و از ارزیابی میزان کنترل یا خطر دیابت بیماران آگاه باشند. ابزارهای معتبر غربالگری و آزمایش دیابت میتواند از تشخیص و مداخله به موقع پشتیبانی کنند. دیابت را جدی بگیرید.
