برای مثال شما هر وقت دارویی خریداری میکنید برگهای درون جعبه آن قرار گرفته است که اطلاعاتی درباره دارو به شما ارایه میدهد. یکی از مواردی که در برگه درباره آن توضیح داده شده است اثرات جانبی دارو بر بدن بیمار و شرایط استفاده از آن است. دقیقا همین نکته در حوزههای مختلف علی الخصوص تصویربرداری پزشکی نیز وجود دارد.
امروزه تشخیص بسیاری از بیماریها از طریق روش های تصویربرداری پزشکی مانند ام ار ای، سونوگرافی، سی تی اسکن، ماموگرافی و …انجام میشود. این تصویربرداریها اگرچه کمک بسیاری به تشخیص بیماریها و علائم آنها میکند اما ممکن است در برخی موارد مانند داروها اثرات جانبیای برای بیمار داشته باشد که باید به آنها توجه کند.
این که شما بدانید چه روش تشخیصی برای بیماری شما بهتر است و چه دستگاهی میتواند آن را به خوبی نمایش دهد و چه مرکزی از آن دستگاه استفاده میکند نکتهای است که کمک قابل توجهی به فرایند درمان شما میکند. نکاتی که قبل و بعد از انجام این تصویربرداریها نیز باید انجام دهید از مواردی است که باید به آنها توجه داشته باشید.
این اطلاعات را از کجا کسب کنیم؟
سایت ویترین مِد مجموعه بینظیری از اطلاعات تخصصی و فنی دستگاههای تصویربرداری پزشکی فراهم کرده است که به صورت کاملا تخصصی و بدون هیچ جهتگیری خاصی به تحلیل فنی دستگاههای حوزه رادیولوژی و پزشکی هستهای میپردازد. اطلاعات فنی دستگاههای تصویربرداری زیر نظر متخصصان مجرب مهندسی-پزشکی گردآوری شدهاند و با اطلاعات شرکتهای تولیدکننده منطبق هستند.
این سایت علاوه بر اطلاعرسانی در مورد مشخصات فنی و کاربردهای دستگاه های تصویربرداری پزشکی، به اطلاعرسانی در مورد سمینارها، کنفرانسها، نمایشگاهها و کارگاههای آموزشی مرتبط با حوزه تصویربرداری پزشکی میپردازد. در این راستا اخبار روز دنیای پزشکی و تجهیزات پزشکی به صورت پیوسته بر روی سایت قرار میگیرد. همچنین به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد سمینارهای آموزشی، مصاحبه اختصاصی با دبیران هر کنگره انجام میگیرد و در قسمت آکادمی سایت منتشر میشود.
در کنار این فعالیتها، ویترین مد به مصاحبه با رادیولوژیستها و متخصصان پزشکی هستهای میپردازد تا علاوه بر استفاده از تجربیات ارزشمند این افراد، محدودیتها و چالشهای حوزه تصویربرداری پزشکی را شناسایی کند و گامی در جهت برطرف سازی آن بردارد.
چه تفاوتی بین روشهای تصویربرداری وجود دارد؟
ویترین مد در راستای ارتقای سطح دانش و فناوری به انتشار مقالات جدید حوزه رادیولوژی میپردازد. این مقالات از بین معتبرترین ژورنالهای خارجی انتخاب میشوند و پس از ترجمه و ویرایش ادبی در قسمت مقالات سایت قرار داده میشوند. در کنار ترجمه مقالات، تولید محتوای کاربردی برای مخاطبین حوزههای رادیولوژی و پزشکی هستهای از رسالتهای اصلی سایت ویترین مد است. برای مثال اطلاعاتی از روشهای مختلف تصویربرداری مانند «ام آر آی چیست» در قسمت آکادمی این سایت منتشر شده است.
روش تصویربرداری ام آر آی از سایر روشهای تصویربرداری اشعه ایکس متفاوت است زیرا از اشعههای یونیزه کننده خطرناک استفاده نمیکند. در حقیقت در دستگاه ام آر آی با استفاده از یک مگنت بزرگ، امواج رادیویی و یک کامپیوتر پیشرفته، تصاویری با جزئیات دقیق از مقطع عرضی اندامها و بافتهایشان ایجاد میشود.
برای بسیاری از مخاطبین پیش آمده که پزشک معالجشان برای آنها سی تی اسکن یا ام آر آی درخواست کرده است اما بیماران نمیدانند که تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی چیست. در واقع سی تی اسکن (CT scan) و ام آر آی (MRI) هر دو برای تصویربرداری از بدن به کار میروند اما بزرگترین تفاوت این دو اسکن در منشا تصویربرداری آنها است. در سی تی اسکن از اشعه ایکس و در ام آر آی از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر استفاده میشود. با اینکه هر دو روش کمخطر هستند اما با توجه به شرایط بیمار، ممکن است یکی از آنها گزینه بهتری برای تصویربرداری تشخیصی باشد.
فعالیت ویترین مد تنها به حوزه دستگاه های تصویربرداری محدود نمیشود بلکه در مورد روشهای تصویربرداری نیز اطلاعات زیادی در اختیار مخاطبین قرار میدهد. رسالت تصویربرداری پزشکی در حقیقت کمک به پزشک برای تشخیص بهتر و دقیقتر بیماریها است. انواع مختلفی از روشهای تصویربرداری وجود دارد که متناسب با نوع بیماری و شرایط بیمار، پزشک روش تصویربرداری را مشخص میکند.
یکی از روشهای تصویربرداری چالشبرانگیز برای بانوانی که با عدم باروری مواجهاند، عکس رنگی رحم است. عکس رنگی رحم (هیستروسالپینگوگرافی یا HSG) در واقع نوعی روش تصویربرداری با اشعه ایکس (فلوروسکوپی) است که به کمک ماده حاجب به منظور بررسی رحم و لولههای فالوپ انجام میگیرد. این تست حدود 30 دقیقه طول میکشد و نتایج آن به طور همزمان با تصویربرداری نمایش داده میشود.
گاهی اوقات ممکن است یک روش تصویربرداری به تنهایی برای تشخیص بیماری کافی نباشد و به مجموعهای از روشهای تصویربرداری برای نتیجهگیری دقیق نیاز باشد؛ مثلا علاوه بر عکس رنگی رحم به سونوگرافی یا سی تی اسکن رحم نیز نیاز باشد.
