
«آئینه رخ دوست»؛ شرح روایات امیرالمومنین(ع) در معرفت نفس/ «ادب سیر»؛ شرح نامهای عرفانی از آیت الله سعادت پرور/ نامهای که راه صد ساله سالک را به میانبری یک ساله بدل میکند
گروه فرهنگی-رجانیوز: موسسه فرهنگی اندیشه سعادت اقدام به تهیه و تنظیم دو کتاب جدید کرده است که در ادامه به تشریح محتوای این دو کتاب، پرداخته شده است.
«آئینه رخ دوست»؛ شرح روایات امیرالمومنین (علیه السلام) در معرفت نفس
اگرچه راههای رسیدن به حق و حقیقت بیشمار است اما هر راهی میانبر نیست. به تعداد موجودات و مخلوقات عالم برای رسیدن به خداوند راه هست؛ چراکه هر موجودی آیه و سایهای از اوست و آیه بدون ذیالآیه و سایه بدون منبع نور بیمعنا است، پس هرکدام دلیلی و راهی برای رسیدن به او هستند.
رسیدن به خدا از طریق سایر مخلوقات همان چیزی است که در قرآن و روایات از آن به سیر در آفاق تعبیر شده است. سیر آفاقی اگرچه در جای خود راهی است اما در برابر سیر انفسی که از درون وجود انسان میگذرد سیری طولانیتر و چهبسا کم اثرتر است؛ هم ازآنجهت که سرگشتگی در بین خلایق و مظاهر به جهت تعدد آنها خود اندکی راهزنی دارد و هم ازاینجهت که توجه به مظاهر خارجی ممکن است لزوماً همراه با توجه به نفس خود و تلاش در راه سازندگی و اصلاح آن نباشد. ازاینروست که بر طبق آنچه از آموزههای دینی و عقلی فهمیده میشود سیر انفسی که از آن به معرفت نفس هم تعبیر میشود راه میانبر و محکم و متین رسیدن به خداوند شمرده شده است و به همین دلیل است که توجه به روایات معرفت نفس برای علاقهمندان سیروسلوک مهم جلوه مینماید.
تعدادی از روایات معرفت نفس که از زبان مبارک مولای موحدین عالم، امیرالمؤمنین علی? صادر شده است، توسط موحد عظیمالشأن مرحوم آیتاللّه سعادتپرور گردآوری شده و در کتاب شریف رسائل عرفانی ذکر شدهاند؛ روایاتی که هرکدام برای رساندن انسان به بالاترین کمال انسانی یعنی درک مقام توحید کافی است. بدینجهت و بنا به خواسته برخی از طلاب و علاقهمندان این طریق از استاد بزرگوار جناب حجتالاسلاموالمسلمین دکتر سید محمدجواد وزیری فرد مبنی بر شرح و توضیح این روایات، ایشان با بزرگواری در جواب این دوستان طی سلسله جلساتی این روایات را شرح فرمودند که پس از پیادهسازی و تنظیم و ویرایش بهصورت کتاب حاضر در آمده است.
مطالعه این کتاب برای علاقهمندان به طریق معرفت نفس بسیار سودمند و دارای نکات آموزندهای است. آنچه در باب این کتاب لازم به تذکر است این است که آنچه در شرح این روایات توسط استاد بیان شده است نه صرفاً توضیحات علمی و تئوری است و نه بیانات صرفاً عملی، بلکه آمیختهای هنرمندانه از نکات علمی، تئوری، اعتقادی، عملی و سلوکی است که علاقهمندان را در همه این جوانب سیراب خواهد نمود. إنشاءاللّه
«ادب سیر»؛ شرح نامه ای عرفانی از آیت الله سعادت پرور (ره) در آداب سیر و سلوک
همواره رابطه اساتید اخلاق و معرفت و شاگردان خود فراتر از یک رابطه معمولی و ساده بوده است. شاگرد در راه رسیدن به معبودش استاد خود را مرشد و راهنما و یاور خویش میدیده و استاد نیز شاگردش را مظهری از مظاهر او میدید که خود را در قبال تربیت او مکلف به تکلیفی الهی میدانست. گفتگوها یا نامههایی که از این جماعت به ما رسیده است گویای عمق این رابطه و بیانگر علاقه زائدالوصفی است که میان اساتید طریق معرفت و شاگردان برقرار بوده است.
در عصر ما و در میان اهل معرفت نام بزرگانی به چشم میخورد که چون ستارههای درخشان، علائمی الهی برای هدایت بشر بودهاند. دراینبین بهتصریح بزرگان اهل معرفت مرحوم حجتالحق آیتاللّه سعادتپرور در طریق شاگردپروری و هدایت و دستگیری سالکان بهسوی سعادت حقیقی که همان رسیدن به کلمه توحید است پهلوانی بینظیر و استادی موفق بود. ایشان که خود شاگرد خاصالخاص و صاحب سرّ موحد عظیمالشأن مرحوم علامه طباطباییu بود، در طول عمر طیب و طاهر خود با تلاش مبارکش توانست عده قابلتوجهی را در این مسیر دستگیری و راهبری کند.
در این راه نامههایی که بین این عارف عظیمالشأن و شاگردانش ردّ و بدل شده است اکنون تبدیل به گنجینهای کمنظیر و شگرف از معارف دینی و راهنماییهای استادانه یک استاد کامل شدهاست. مطالعه این نامهها که در کتاب رسائل عرفانی توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار آیتاللّه سعادت پرور به چاپ رسیده است، برای همه علاقهمندان به مسیر معنویت مفید و مؤثر است. این نامهها به لحاظ غنای محتوایی و فایده قابلتوجهی که برای علاقهمندان به سیروسلوک بهسوی حق دارند توسط استاد محترم حجتالاسلاموالمسلمین دکتر سید محمدجواد وزیری فرد که از شاگردان آیتاللّه سعادتپرور هستند در جلساتی درسی شرح و بسط و تفسیر پیدا کردهاند. شرح این نامهها خود کتاب جداگانهای است که در دست تألیف است، اما سیزدهمین نامه از مجموع این نامهها که از جهت پربار بودن دستورات سلوکی اهمیت ویژهای در راهنمایی سالکان دارد بهطور جداگانه به چاپ رسیده است.
این کتاب که پیش روی خوانندگان محترم قرار گرفته، شرح نامه سیزدهم از نامههای عرفانی آن عارف پارسا و پرهیزگار است که به اذعان ایشان عمل به دستورات آن میتواند راه صدساله را برای سالک تبدیل به میانبری یکساله کند. گرچه مضامین نامه گویا و رسا است اما پرمغزی و غنای مفهومی آن بزرگترین انگیزه استاد برای شرح و توضیح این نامه بوده است. کتاب حاضر پیاده شدهای از بیانات استاد وزیری فرد در شرح این نامه است که حاوی مطالب بسیار مفید و راهگشایی برای علاقهمندان سیروسلوک بهسوی حضرت حق میباشد.
کتابهای حاضر توسط موسسه فرهنگی اندیشه سعادت تهیه و تنظیم شده و توسط انتشارات آفتاب فطرت به چاپ رسیده اند.
مراکز فروش:
پایگاه اینترنتی: www.ketabrah24.ir
قم: انتهای خیابان شهداء، جنب مصلای قدس، " انتشارات پژوهشکده باقر العلوم"
اصفهان: خیابان مسجد سید، بین چهار راه تختی و خیابان آیة الله طیب "کتابسرای فدک" تلفن: 32205485-031
تبریز: ابتدای خیابان امام، جنب درب اصلی مصلای امام خمینی "کتابسرای دریا " تلفن: 35531363-041
