
واکنش نرم دولتیها به حمله به سفارت کشورمان در لندن/ جنگ دیپلماتیک انگلیسیها در سال 90 را یادتان هست؟
گروه بینالملل – رجانیوز: حمله شب گذشته تعدادی از اعضای فرقه شیرازی به سفارت کشورمان در لندن در حالی واکنش نرم مقامات ایرانی به دولت انگلیس در قبال این حادثه را به دنبال داشت که هنوز برخورد محکم و قاطع شش سال پیش مسئولان انگلیسی نسبت به ورود دانشجویان به سفارت این کشور در تهران از افکار عمومی محو نشده است.
به گزارش رجانیوز، در پی تعرض دیشب حامیان فرقه شیرازی به سفارت ایران در لندن و عدم ورود بهنگام پلیس به ماجرا، برخلاف رویه معمول سفیر لندن در تهران به وزارت امور خارجه احضار نشد و صرفا، عراقچی، معاون وزیر امور خارجه طی تماسی با نیکلاس هاپتون ، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را به سفیر انگلستان در تهران منتقل کرده و خواهان محافظت کامل پلیس از دیپلماتهای کشورمان در لندن، و برخورد فوری پلیس با مهاجمین شد.
این واکنش نه چندان جدی دولت ایران به ماجرای دیشب لندن که در حد معاون وزیر امورخارجه نیز متوقف مانده هیچ شباهتی به آنچه مقامات دولت انگلیس در سال 90 در اعتراض به ورود دانشجویان به سفارت این کشور در تهران از خود نشان داده بودند نداشت. مقامات انگلیسی در آن مقطع با استفاده از موقعیت پیش آمده، عملا یک "جنگ دیپلماتیک" را علیه کشورمان رقم زدند که اشاره به گوشه ای از آن ماجرا خالی از لطف نخواهد بود.
واکنش قاطع و فراگیر
نخست وزیر و وزیر خارجه وقت انگلیس، رئیس جمهور و وزیر امورخارجه وقت آمریکا، مقامات بیشتر کشورهای اروپایی و همچنین دبیرکل وقت سازمان ملل از جمله مقاماتی بودند که طی نخستین ساعات پس از ورود دانشجویان به سفارت انگلیس در تهران در سال 90، این موضوع را به شدت محکوم کردند.
دیوید کامرون، نخستوزیر وقت انگلیس در واکنش به این حمله، آن را رسوایی بزرگ خواند و اعلام کرد که تهران در قبال این حمله، خسارت سنگینی را خواهد پرداخت. شورای امنیت سازمان ملل، کشورهای غربی و روسیه این حمله را محکوم کردند؛ نیکلا سارکوزی، رئیسجمهور وقت فرانسه، این اتفاق را افتضاح خواند و خواستار افزایش تحریمها علیه ایران شد؛ هیلاری کلینتون، وزیر وقت امور خارجه آمریکا نیز این اتفاق را بیحرمتی به جامعه جهانی خواند. پس از دیپلماتها، عدهای از دانشجویان ایرانی در انگلیس نیز اخراج شدند و دولت انگلیس از تحریم نفتی ایران حمایت کرد.
ویلیام هگ، وزیر امور خارجه وقت انگلیس نیز در این خصوص تاکید کرد که بریتانیا دولت ایران را به دلیل «ناتوانی» در اتخاذ تمهیدات کافی برای حفاظت از سفارت این کشور در تهران مسئول میداند.
البته واکنش ها در این خصوص به موضع گیری ها محدود نماند و دولت بریتانیا دستور تعطیلی سفارت ایران در بریتانیا را صادر کرد و تمامی دیپلماتهای ایرانی را موظف کردهاست، خاک بریتانیا را سریعاً ترک نمایند. ویلیام هگ در این خصوص گفت: دولتهای فرانسه و آلمان هم به زودی در واکنش به حمله به سفارت بریتانیا، اقدامات دیپلماتیک جدی انجام خواهند داد و ما بعد از تأمین امنیت کارکنانمان در سفارت بریتانیا در تهران، به دنبال اقدامات سختگیرانهتری در واکنش به رفتار شنیع و شرمآور ایرانیها خواهیم بود.
مقامات لندن همچنین بالغ بر یک میلیون پوند از جمهوری اسلامی ادعای خسارت کردند و گفتند که لندن این مبلغ را از تهران بعنوان غرامت ادعا خواهد کرد. مطالبه ای که چند سال پس از آن و در دولت یازدهم عنوان شد که در دست پیگیری برای اجراست!
واکنش تند در بالاترین سطوح، تحریک جامعه جهانی و سازمان های بین المللی علیه جمهوری اسلامی، تعطیلی سفارت در تهران، ادعای اخذ غرامت و همچنین اخراج تعدادی از دانشجویان ایرانی از انگلیس در پی ورود دانشجویان به سفارت این کشور در تهران بخشی از برخورد محکم انگلیسی ها در سال 90 بود. اما مهمترین اقدام لندن در آن برهه را باید سواستفاده از ماجرای ورود دانشجویان به سفارت انگلیس در تهران برای اجماع سازی اتحادیه اروپا پیرامون اعمال تحریم های نفت و بانک مرکزی علیه ایران ارزیابی کرد.
همچنان پای برجام در میان است!
در پرتو یادآوری همه این اقدامات گسترده انگلیس علیه کشورمان در سال 90 آنچه بیش از همه پس از حمله شب گذشته به سفارت ایران در لندن به اذهان متبادر می شود، "عدم توازن" واکنش مقامات کشورمان در موقعیتی مشابه سال 90 بوده است. به نظر می رسد امید و اتکای بیش از اندازه و خارج ازعرف دولت به کشوهای اروپایی در پیگیری سیاست موهوم ادامه برجام با این اتحادیه، قدرت موضع گیری محکم و متناظر با طرف انگلیسی را از مسئولان سیاست خارجی کشورمان سلب کرده است.
