همكاريهاي امنيتي در مقابل جنگ
گروه سياسي- دو هفته پس از سفر رئیس جمهور به تاجیکستان برای حضور در اجلاس شانگهای و در حالی که فضای این اجلاس تحت تأثیر جنگ گرجستان بود، منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی صبح پنج شنبه عازم مسکو شد و با وزير امور خارجه روسيه دیدار کرد. دیداری که در آن، لاوروف از آمادگي كشورش براي همكاريهاي امنيتي با ايران و كشورهاي قفقاز به منظور برقراري و استمرار ثبات در منطقه خبر داد و در مقابل متکي نيز طرح سپر موشكي آمريكا را تفسير روي زمين جنگ ستارگان براي كنترل روسيه خواند.
منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان كه به دنبال توافق رؤساي جمهوري ايران و روسيه در حاشيه اجلاس شانگهاي در تاجيكستان مبني بر رايزني مستمر وزراي خارجه دو كشور، به منظور بررسي آخرين تحولات قفقاز و روابط دوجانبه به مسكو سفر كرده، با سرگئي لاوروف وزير امور خارجه اين كشور ديدار و گفتگو كرد.
متكي در اين ديدار با اشاره به روند رو به رشد روابط دوجانبه گفت: اراده سياسي مقامات عاليرتبه دو كشور و تأكيد آنها بر استفاده از ظرفيتهاي فراواني كه قابليت بهرهبرداري در جهت گسترش همه جانبه روابط دو جانبه را دارد، استمرار رايزني در پايتخت دو كشور را براي عملياتي كردن اين ظرفيت ضروري ميكند.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به بحران اخير قفقاز خاطرنشان كرد: شرايط منطقه و محيط بينالملل ايجاب ميكند جديتر از گذشته همكاريهاي منطقهاي را عملي سازيم. كشورهاي منطقه قفقاز ميتوانند با يك همكاري مشترك امنيتي، توطئه بحران در قفقاز را كه تحركات برخي كشورهاي فرامنطقهاي بيانگر تلاش براي ادامه بحران است را همانند توطئه آسياي مركزي كه در گذشته با همكاري منطقهاي ناكام ماند، عقيم كنند.
متكي در ادامه افزود: علاوه بر گفتگوهاي منطقهاي، گفتگو با اروپا نيز ميتواند به طور موازي با استفاده از ظرفيتها و تعهدات اين قاره براي ثبات و آرامش منطقه قفقاز در دستور كار قرار گيرد.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به اهداف آمريكا از بحران قفقاز گفت: طرح سپر موشكي آمريكا در حقيقت تفسير روي زمين جنگ ستارگان براي كنترل روسيه است.
در اين ديدار لاوروف وزير امور خارجه روسيه نيز با اشاره به روابط دوجانبه اظهار داشت: ما از استمرار رايزنيها پيرامون روابط دوجانبه و همكاريهاي منطقهاي استقبال كرده و در اين خصوص به موقعيتهاي چشمگيري نائل شدهايم.
وزير امور خارجه روسيه ضمن تحليل بحران قفقاز خاطرنشان كرد: اقدامات غيرعاقلانه در تحريك گرجستان،براي ما تنها يك راهحل باقي گذاشته بود و آن هم نجات زندگي عادي مردم اوستياي جنوبي بود كه با حمله گرجستان مختل شده بود.
وي افزود: معيار ما در حمايت از اوستياي جنوبي و آبخازيا صلح براي همه اقوام اين دو منطقه است.
لاوروف با اشاره به شكست ماجراجويي آمريكا در بحران قفقاز افزود: من ديروز نيز در مصاحبه خود اعلام كردم هدف آمريكا از طرح سپر دفاع موشكي، مهار توان روسيه است.
وي تصريح كرد: ما آماده همكاريهاي امنيتي با ايران و كشورهاي قفقاز براي برقراري و استمرار ثبات و آرامش در منطقه هستيم.
طرفين در پايان مذاكرات بر ضرورت استمرار رايزنيها در پايتختهاي دو كشور براي دستيابي به راهكاري منطقهاي در جهت برقراري صلح و ثبات بر اساس توافق روساي جمهور دو كشور تأييد كردند.
در این زمینه پايگاه خبري "ايلاف" امروز در گزارشي با عنوان "هر چقدر روسيه به ايران نزديكتر ميشود، اسرائيل بيشتر دچار تنش ميشود" نوشت: منابع اسرائيلي از توسعه روابط روسيه و ايران در همه زمينههاي سياسي، اقتصادي و انرژي نگران ميشوند به ويژه كه "دميتري ميدويديف"، رئيس جمهور روسيه نيز اخيرا اعلام كرد با هر نوع حمله نظامي عليه ايران و اعمال فشار و تحريمهاي اقتصادي عليه اين كشور مخالف است.
ايلاف ادامه داد: اظهارات مدويديف مورد نقد و تحليل بسياري از رسانههاي عبري زبان در اسرائيل قرار گرفت تا ميزان روابط روسيه و ايران را ارزيابي كرده و ببينند به نفع كدام طرف است.
اين گزارش ادامه داد: از سوي ديگر "منوچهر متكي"، وزير امور خارجه ايران در راس هيات بلندپايه سياسي به مسكو سفر كرده تا به بررسي تحولات منطقه و بررسي توافقات حاصل شده بين روساي جمهور دو طرف در حاشيه نشست اخير شانگهاي در دوشنبه پايتخت تاجيكستان بپردازد.
كارشناسان جاسوسي اسرائيل ميگويند كرملين تهران را به عنوان اهرم فشار بر واشنگتن قرار داده و به اين دليل در اعمال فشار آمريكا عليه تهران با كاخ سفيد همراه نيست و به رغم درخواست دولت آمريكا روسها فعاليت خود را در نيروگاه بوشهر ادامه ميدهند.
ايلاف در ادامه آورده است: بر اساس گزارشهاي اسرائيل كارشناسان روس در بوشهر حضور دارند و خانوادههاي آنها تحت مراقبتهاي شديد امنيتي قرار دارند و بيش از هزار دانشجو براي تحصيل در رشتههاي انرژي هستهاي و فيزيك هستهاي به روسيه اعزام شدند و تلآويو معتقد است اورانيوم منابع روسي از طريق كشورهاي همسايه به ايران رسيده است.
اين گزارش نوشت: تلاش اسرائيل براي مقابله با برنامه هستهاي ايران تا جايي پيش رفته كه برخي از ژنرالهاي نظامي خود را مامور كرده كه ايران را به هر طريق تهديد كنند كه از جمله آن تهديد به حمله نظامي است و اين در حالي است كه اسرائيل به هيچ وجه قدرت و آمادگي حمله به ايران را ندارد و همه تهديدات پوچ به نظر ميرسد.
ايلاف تاكيد كرد: اسرائيل هرگز نميتواند همچون حمله به نيروگاه هستهاي عراق در سال 1981 اين سناريو را در ايران تكرار كند چون بسياري از تاسيسات هستهاي ايران در عمق عميق زمين قرار دارد و به طور كامل از هر گزندي دور است.
اين گزارش به اظهارات "شالوم فريدمن" پژوهشگر صهيونيستي اشاره ميكند كه گفته است از آنجايي كه ايران به فعاليت هستهاي خود و غني سازي اورانيوم ادامه ميدهد هر ضربهاي بر تاسيسات آن با خسارت جاني زيادي بر غيرنظاميان به خاطر تشعشات شديد هستهاي برخاسته از آن وارد ميشود كه اين خود محكوميت جهاني را به همراه دارد و جهان اسلام را به مقابله با اسرائيل به خاطر كشتار جمعي واميدارد.
ايلاف در ادامه آورده است: واكنش ايران به حمله اسرائيل نيز غرق كردن اسرائيل در زير موشكباران است و متحدان و دوستان تهران در منطقه نيز همچون سوريه و حزب الله نيز قيام خواهند كرد.
گزارش ايلاف تاكيد كرد: وقتي كه اسرائيل در صورت حمله پيشدستانه با خطرات بسيار شديد مواجه ميشود آنگاه منطقي است كه اين براي آمريكا خطرناكتر است.
ايلاف دلايل محال بودن حمله آمريكا به ايران را اين گونه برشمرد كه نخست شكست جورج بوش در دستيابي به سلاح كشتار جمعي در عراق شك و ترديد درباره قدرت سازمانهاي اطلاعاتي آمريكا را قويتر كرد و از سوي ديگر بسياري از كارشناسان و پيگيري كنندگان برنامه هستهاي ايران تاكيد ميكنند كه اطلاعات آمريكا درباره برنامه هستهاي تهران حمله به ايران را توجيه نميكند علاوه بر اينكه قدرت نظامي واشنگتن در عراق و افغانستان تحليل رفته و دستاوردهاي بزرگ در مبارزه با تروريسم به دست نياورده است.
