آیا غرب در مذاکرات آلماتی واقعا به ایران امتیاز داد!؟/ رهبر انقلاب: در این دیدار، غربیها کار مهمی انجام ندادند که از آن تعبیر به دادن امتیاز شود
رجانیوز – گروه سیاسی: آخرین مناظره تلویزیونی میان کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، علاوه بر اینکه داغ شد و نامزدها به بیان صریح انتقادات خود از مواضع یکدیگر پرداختند، زمینه را برای روشن شدن میزان نزدیکی مواضع آنان با رهبر انقلاب هم فراهم کرد؛ تا جایی که مردم شاهد تشکیل یک ائتلاف نانوشته علیه دستاوردهای دیپلماسی هستهای کشورمان بودند.
به گزارش رجانیوز، در بخشی از مناظره دیروز، تعدادی از نامزدها بر روی پیشنهاد کشورهای غربی در مذاکرات آلماتی تمرکز کردند و دکتر سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد کشورمان را به دلیل عدم پذیرش آنچه "امتیاز بزرگ غرب به ایران" نامیدند، سرزنش کردند. در این زمینه حتی دکتر ولایتی مدعی شد که مخالفت با پیشنهاد گروه 1+5 در آلماتی، نشانه عدم تسلط ایران به دیپلماسی و بیانیه خواندن بوده است.
وی افزود: نکته دومی که وجود دارد، اتفاقا من برای مردم بگویم در آلماتی چه خبر بود؟ در آلماتی آنها همین بحث را که ایشان می گویدمی گفتند، ما بیاییم 20 درصد را در ازای دو تحریمی که بعدا می خواهد انجام بشود، بدهیم. دُر برابر آب نبات. بعد آنها وارد سه درصد شوند. همین روند خطاست که عده ای از دوستان شما زمانی همین بحث را دنبال می کردند.
رهبر معظم انقلاب در تاریخ 12 اسفند 1391 و در جمع اعضای مجلس خبرگان رهبری، با اشاره به نشست جمهوری اسلامی ایران و 1 + 5 در آلماتی قزاقستان فرمودند: "در این دیدار، غربیها کار مهمی انجام ندادند که از آن تعبیر به دادن امتیاز شود؛ بلکه آنها فقط به بخشی از حقوق ملت ایران، اعتراف کوچکی کردند. برای سنجش صداقت غربی ها در نشست اخیر با ایران، باید منتظر اجلاس بعدی بود."
به نظر میرسد اکنون باید از آقایان ولایتی، رضایی و روحانی پرسید با چه استدلالی و بر مبنای چه اطلاعاتی، پیشنهاد ارائه شده توسط غرب در جریان برگزاری نشست آلماتی را یک دستاورد بزرگ برای ایران ارزیابی میکنید؟ نکته ای که دکتر جلیلی به خوبی به آن اشاره کرد:
این چه حرفی است؟ چیزی که آنجا نماینده انگلیس گیر کرده و همه به او خندیدند و بعد نماینده آمریکا به او گفت این طور پیش نرو و به همین دلیل منطق محکم ما بود که آنها اعلام کردند که پس ما باید به مراکزمان برویم و مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم. چند روزشان شد 40 روز.
بعد خانم اشتون آمد در استانبول این را مطرح کرد. بعد ما می آییم این را کاری که آنها در آن گیر کردند و نتوانستند در برابر منطق ما جوابی داشته باشند و اجازه خواستند که بروند در مراکز خود، امروز متاسفانه از سوی فردی مثل شما این طور بیان شود؟ کاری که نماینده انگلیس آنجا واقعا نتوانست این جواب را بدهد.
